Ultimele știri
Acasă / Craiova in direct / Exclusiv. Ce suma ar vrea Universitatea din Craiova pentru a scapa de „Turnul inteligentei”

Exclusiv. Ce suma ar vrea Universitatea din Craiova pentru a scapa de „Turnul inteligentei”

Anul 2007. Se aprobase investitia in valoare de 400 de miliarde de lei vechi, cu TVA cu tot, pentru consolidarea ruinei din centru, care urma sa devina Turnul IT – celebrul S200, ca despre el este vorba.


Toata suflarea academica din Craiova vorbea despre cel mai interesant proiect imobiliar poreclit la acea vreme „turnul foamei“. „Aceasta va fi imaginea Universitatii din Craiova. Studentii eminenti pot deja sa dea o tura prin celebrul S200 ca sa-si masoare spatiile pe care le-ar putea locui daca vor obtine burse de merit. Ruina din centrul Craiovei va deveni Turnul IT – turnul eminentelor cenusii”, spuneau increzatori universitarii despre blocul ceauşist  inceput la sfârşitul anilor 80.

bloc s 200

Conducatorul Universitatii nu se hotarase daca incaperile din cadrul centrului IT vor fi ocupate de studentii cu rezultate academice foarte bune, sau de absolventii care vor fi angajati in cadrul centrului IT, diminuandu-se astfel exodul creierelor. In planurile fostului rector Ion Vladimirescu pentru S200 isi facusera loc mai multe spatii de locuit.

Initial se dorea ca S200 sa devina un bloc cu apartamente de serviciu pentru profesorii universitari. In 2007, firma care a castigat licitatia, Argecom Pitesti, a incheiat contractul pentru lucrarile de transformare a scheletului ceausist intr-un parc tehnologic IT.

bloc

Si asa, usor, usor si-a schimbat imaginea hidosenia parasita de ani buni in stadiu scheletic. A prins contur o imagine demna de pretentiile europene ale orasului. Gata sa primeasca  eminentele cenusii. „Edificul va deveni imaginea Universitatii din Craiova, si poate chiar a sudului tarii“, declara fostul prorector Lucian Buse. Intr-adevar, imaginea e demna de un edificiu european. Dar doar la exterior. Interiorul a ramas la acelasi stadiu de schelet. Blocul ceauşist nu a fost terminat nici până astăzi, s-a realizat doar o treime din lucrări. Dar costul total al investiției a ajuns la circa 20 de milioane de euro (86 789 490,55 lei), conform site-ului Universitatii din Craiova.

Intre timp, studentii eminenti si-au gasit un loc de cazare fie in spatiile luxoase ale Universitatii, fie in privat. S200 este departe de finalizare din cauza banilor insuficienti, spune si conducerea actuala a Universitatii. Pe de alta parte, firmele de constructii participante au intrat in isolventa, iar altele au plecat fara sa duca la bun sfarsit contractele.

S200 intrase in calculele fostei primarite a Craiovei, Olguta Vasilescu, pe la inceptul anului trecut, cand autoritatile erau în căutare de spații pentru a se muta pe perioada lucrărilor de consolidare și reabilitare a clădirilor deținute pe strada A.I. Cuza:  „(…) Va trebui să ne găsim un spațiu în care să funcționăm timp de doi ani. Este foarte probabil să ne intereseze și pe noi spațiul băncii sau spațiul de la S200, nu știu la ora actuală care va fi, nu pot să iau o decizie singură, trebuie să mă sfătuiesc și cu consilierii. Cert e că după ce va fi finalizată licitația pentru cele două primării (n.r.- sediul primăriei și sediul Pallace) va trebui urgent să ne găsim un spațiu, să ne mutăm”.

Surse din cadrul Universitatii Craiova au declarat pentru republicatv.ro ca intre conducerea Universitatii din mandatul fostului rector Dan Claudiu Danisor si primarul municipiului au fost purtate discutii pe aceasta tema. Fostul rector ar fi fost insa de acord doar daca Primaria cumpara S200 pentru suma de 6.000.000 de euro, fara TVA. Probabil suma vehiculata reprezinta valoarea reala a investitiei si nu suma astronomica la care s-a ajuns. Cert este ca tranzactia „S200” – Primarie a ramas la stadiul de discutii.

Fostul primar a plecat la ministerul Muncii, fostul rector a fost inlocuit, iar „turnul eminentelor cenusii” asteapta suma de peste  57.000.000 de lei“ pentru a fi terminat. La vremuri noi…

Cum se prezinta S200 pe site-ul Universitatii

Prezentarea obiectivului de investiţii “ PARC  TEHNOLOGIC  UNIVERSITAR  IT” Craiova

Ansamblul de construcţii cu denumirea” PARC TEHNOLOGIC UNIVERSITAR IT” este construit pe infrastructura blocului S 200, a cărui structură de rezistenţă a fost finalizată în anul 1989, având ca destinaţie iniţiala  “bloc de locuinţe colective cu spaţii comerciale la demisol şi parter”.

Ca urmare a schimbarii destinaţiei clădirii, în 2004 a fost realizat proiectul  “PARC TEHNOLOGIC UNIVERSITAR IT”, de către S.C. PROIECT S.A. Craiova.

Construcţia este amplasată între două artere principale de circulaţie, str. Calea Bucureşti şi str. A.I.Cuza. La vest se învecinează cu str, Fraţii Goleşti iar la est cu restaurantul Mc. Donald’s. Accesul auto se realizează din str. A.I. Cuza şi din Calea Bucureşti prin alei carosabile, iar accesul pietonal este asigurat pe toate laturile clădirii.

Construcţia a fost stucturată ca doua corpuri de clădire, după cum urmează:

 • CORP A – este o clădire reprezentativă, cu 3 niveluri de forma circulară cu diametrul de 46 m, cu o cupolă sferică pe inelul central având diametrul de 12 m. La nivelul demisolului pe faţada de Est se află intrarea principală.
 • CORP B – este clădirea existentă cu regim de înălţime  S+P + 13 E, cu spaţii destinate desfăşurării de activităţi specifice IT, spaţii cu destinaţia  de alimentaţie publică (restaurant), spaţii pentru firme rezidente, spaţii destinate învăţământului universitar.

Întregul ansamblu are o suprafaţă construită de 2 618,29 mp şi o suprafaţă desfăşurată de 25 095,16 mp. Înălţimea la atic a corpului B este de 48,50 m, iar a corpului A de 18,00 m.

Destinaţia spaţiilor pe corpuri:

Corp A

Subsol:

 • garaj auto cu 25 locuri
 • adapost ALA
 • rezervor de apa

Demisol:

 • centru expoziţional
 • centru de informare
 • centru reclame parc
 • spaţii de circulaţie

Parter:

 • centru internaţional de conferinţe
 • centru consultanţă mediu de afaceri
 • sala publică acces cluster
 • consultanţă manageriala
 • spaţii de circulaţie

 

Corp B

Subsol:

 • subsol tehnic

Demisol:

 • spaţii cu destinaţia: servicii comerciale, poştale, bancare,de cathering,
 • restaurant
 • centru IT pentru tineri
 • spaţii tehnice
 • spaţii de circulaţie

Parter:

 • târg de educaţie
 • spaţii cu destinaţia: sedii bancare, servicii comerciale,
 • spaţii de circulaţie

Etaj I:

 • spaţii de birouri

Etaj II-IV:

 • spaţii pentru activităţi IT

Etaj V-XIII:

 • spaţii de birouri, sedii firme rezidente

Investiţia este finanţată de la bugetul de stat şi din surse proprii ale Universităţii din Craiova. Valoarea totala a investiţiei este de 86 789 490,55 lei.

Lucrările la acest obiectiv de investiţii au fost demarate în februarie 2007, şi au fost realizate în funcţie de alocaţiile bugetare anuale. În prezent este executată în totalitate structura de rezistentă a celor doua corpuri. Închiderile exterioare sunt realizate din pereţi cortină şi placaj de ALUCOBOND, la această dată fiind realizate în proporţie de 90%. În corpul B sunt realizate parţial unele lucrări de arhitectură ( zidărie, tencuială, glet, şape) şi de asemenea instalaţii electrice si sanitare. Conform contractului de lucrări , investiţia are termen de finalizare noiembrie 2013, în condiţiile în care va fi asigurată finanţarea.

Despre Maria Staicu

V-ar mai putea interesa

Marele Război în Imagini. Expoziţie din colecţia Muzeului Olteniei

Expoziţia de fotografie Marele Război în Imagini, din colecţia Muzeului Olteniei Secţia Istorie-Arheologie a Muzeului …

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *