Ultimele știri
Acasă / Cultura-Media / LANSARE: „Liberalismul care îmi place”. Vino la o dezbatere cu Bogdan Glăvan! 28 septembrie, ora 18.00, Sala Oglinzilor – Muzeul de Artă Craiova

LANSARE: „Liberalismul care îmi place”. Vino la o dezbatere cu Bogdan Glăvan! 28 septembrie, ora 18.00, Sala Oglinzilor – Muzeul de Artă Craiova

”Nu orice sistem de valori este compatibil cu liberalismul; fără un set de convingeri morale care valorizează viața și bunăstarea tuturor, această ideologie nu se poate susține” – Vino la o dezbatere cu Bogdan Glăvan! 28 septembrie, ora 18.00, Sala Oglinzilor – Muzeul de Artă Craiova.


„Mulți filosofi au circumscris liberalismul la simpla aplicare a științei în planul guvernării; alții l-au redus până la un singur principiu, cel al non-agresiunii. Istoria a arătat că, în ciuda coerenței logice remarcabile și a clarității ideilor sale, liberalismul nu a fost aplicat cu consecvență nici în patria și perioada sa de glorie: Anglia începutului de secol XIX. Succesul său limitat se explică poate prin eșecul acestor filosofi de a sesiza atât rădăcina, cât și vocația liberalismului: laturile sale, materială și spirituală.

Refuzul de a admite conexiunea inerentă dintre libertate (drepturi) și moravuri a împiedicat liberalismul să își fructifice admirabilul său program. Dreptul omului la proprietate, acuza Karl Marx, „este dreptul la egoism”. Pe frontispiciul programului liberal ar trebui să se răspundă: dreptul de proprietate este șansa omului de a-și cultiva virtuțile.

Știința economică a turnat fundația rațională a liberalismului, însă știința în sine nu este suficientă pentru succesul acestei doctrine. Un doctor își poate sfătui pacientul bolnav de diabet să stea departe de fumat, iar acesta din urmă nu-l poate contrazice; însă depinde de pacient dacă vrea să ducă o viață lungă fără plăcerile datorate nicotinei sau dacă, din contră, consideră că acest demers duce la o existență anostă.

Tot așa, economistul poate explica oamenilor daunele pricinuite de impozitarea progresivă sau de inflație; iar beneficiile schimbului sunt instinctiv înțelese de fiecare, astfel încât nu este nevoie ca cineva să predice prea multă teorie. Dar depinde de oameni dacă vor rezista tentației de a trăi pe spinarea altora în loc să muncească cinstit; depinde de ei dacă vor dori să se înscrie mai degrabă în grupul uliilor decât în cel al porumbeilor”. (Bogdan Glăvan)

Muzeul de Artă din Craiova si Asociaţia Gheorghe Ţiţeica vă invită la o lansare de carte urmată de dezbatere: 28 septembrie, ora 18.00, Sala Oglinzilor – Muzeul de Artă Craiova.

Urmareste REPUBLICA TV LIVE

Despre Maria Staicu

V-ar mai putea interesa

Spectacol de excepție la Teatrul Colibri din Craiova: CHIRIȚA ÎN IAȘI

Chirița în Iași este un spectacol eveniment, provocator, care plasează celebra piesă a lui Alecsandri …

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.