Ultimele știri
Acasă / Cultura-Media / VIDEO Mărturii pentru viitor: Neagu Djuvara – viaţa ca o provocare. 45 de ani trăiţi în afara ţării, în exil

VIDEO Mărturii pentru viitor: Neagu Djuvara – viaţa ca o provocare. 45 de ani trăiţi în afara ţării, în exil

Istoricul și filosoful Neagu Djuvara a încetat din viață, joi, 25 ianuarie 2018, la vârsta de 101 ani, în urma unei pneumonii, potrivit primelor informaţii. 


Născut la 18/31 august 1916, în București, dintr-o familie aristocrată de origine aromână, Neagu Djuvara a fost istoric, diplomat, filozof, jurnalist și romancier. În 1928, familia istoricului a plecat în Franța. Aici, Djuvara și-a petrecut prima parte a vieții, luându-și licența în istorie la Sorbona în 1937 și doctoratul în Drept la Paris în 1940.

În 1941, a fost trimis pe front să lupte pentru eliberarea Basarabiei. Rănit în timpul atacului de la Odessa, s-a întors în țară, însărcinat cu pregătirea recruților. A fost curier diplomatic în legătură cu negocierile de pace cu Uniunea Sovietică, la Stockholm, unde a plecat pe 23 august 1944 şi a rămas până în 1947. S-a hotărât să rămână în exil, ocupând diferite funcții în organizații importante ale exilului Românesc.

După Revoluţia din 1989, Neagu Djuvara a revenit în România, unde a fost profesor-asociat la Universitatea din Bucureşti până în 1998. Istoricul a fost membru de onoare al Institutului de Istorie ”A.D.Xenopol” din Iaşi şi al Institutului de Istorie ”Nicolae Iorga” din Bucureşti.

In 2006, a fost decorat cu Ordinul Naţional ”Servicul Credincios” în grad de Mare Cruce, iar în 2010, ambasadorul Franţei la Bucureşti, Henri Paul, l-a decorat cu ordinul Ordinul Artelor şi Literelor în grad de Ofiţer. Pe 9 august 2016, lui Neagu Djuvara i-a fost conferit Ordinul Naţional ”Steaua României” în grad de Cavaler, iar la finalul lunii martie a acestui an, a primit premiul de Excelenţă la cea de-a XVI-a ediţie a Galei Premiilor Radio România Cultural.

Cele mai cunoscute cărți scrise de diplomat sunt „Civilizaţii şi tipare istorice” (1975), „Între Orient şi Occident. Țările române la începutul epocii modern” (1995), „O scurtă istorie a românilor povestită celor tineri” (1999), „Cum s-a născut poporul român” (2001), „Amintiri din pribegie” (2010), „Trecutul este viu. Filip-Lucian Iorga în dialog cu Neagu Djuvara” (2014).

 

 

Urmareste REPUBLICA TV LIVE

Despre Maria Staicu

V-ar mai putea interesa

Spectacol de excepție la Teatrul Colibri din Craiova: CHIRIȚA ÎN IAȘI

Chirița în Iași este un spectacol eveniment, provocator, care plasează celebra piesă a lui Alecsandri …

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.