Ultimele știri
Acasă / Economic / Modificări drastice ale Codului Muncii. Noile reguli impuse angajatorilor. În ce condiţii poate fi sistată activitatea unei firme

Modificări drastice ale Codului Muncii. Noile reguli impuse angajatorilor. În ce condiţii poate fi sistată activitatea unei firme

Angajatorul are obligaţia de a păstra la locul de muncă o copie a contractului individual de muncă şi documentele de evidenţă a timpului de muncă prestat zilnic de fiecare salariat, cu evidenţierea orei de începere şi a celei de sfârşit a programului de lucru, se prevede într-o Ordonanţa de urgenţă de modificare şi completare a Codului muncii, adoptată vineri de Guvern.


De asemenea, potrivit actului normativ, angajatorii vor fi obligaţi să încheie un contract individual de muncă în formă scrisă, înainte de începerea activităţii unei persoane, cel mai târziu în ziua anterioară începerii activităţii. Totodată, transmiterea raportului de muncă în registrul general de evidenţă a salariaţilor trebuie să se facă în ziua anterioară începerii activităţii cel târziu. Neîndeplinirea acestor condiţii se consideră muncă nedeclarată.

Tot muncă nedeclarată se consideră primirea la muncă a unui salariat în perioada în care acesta are contractul individual de muncă suspendat sau în afara programului de lucru stabilit în cadrul contractelor individuale de muncă cu timp parţial.

Inspectorii de muncă vor avea competenţa de a sista activitatea locului de muncă supus controlului în cazurile în care constată cazuri de muncă nedeclarată.

De asemenea, prin actul normativ, se înăspreşte regimul sancţionator al muncii nedeclarate prin eliminarea limitei de 5 persoane stabilite până în prezent, pentru încadrarea faptei ca şi contravenţie şi creşterea cuantumului amenzii contravenţionale aplicate, se arată într-un comunicat al Ministerului Muncii.
Ordonanţa instituie posibilitatea achitării a jumătate din amendă în termen de cel mult 48 de ore de la data comunicării procesului – verbal de sancţionare.

Altă modificare stabileşte că primirea la muncă a unei persoane aflată ilegal în România, cunoscând că aceasta este victimă a tarficului de persoane, constituie infracţiune şi se sancţionează cu înschisoare de la 3 luni la 2 ani sau cu amendă. (sursa: gandul.info)

Despre admin

V-ar mai putea interesa

Senatul a adoptat proiectul care nu va mai permite polițiștilor să pândească șoferii

Senatorii au votat aproape în unanimitate pentru ca polițiștii rutieri să nu mai poată sta …

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *