Ultimele știri
Acasă / Justiție / Măsura DNA-ului de control judiciar faţă de Darius Vâlcov a fost revocată de Tribunalul Dolj

Măsura DNA-ului de control judiciar faţă de Darius Vâlcov a fost revocată de Tribunalul Dolj

Decizia Tribunalului Dolj, pronunţată miercuri, 9 mai, nu este definitivă.


foto:rfi.ro

Darius Vâlcov a fost condamnat în primă instanţă la opt ani de închisoare cu executare, într-un dosar de corupţie în care este acuzat de trafic de influenţă, spălare de bani şi operaţiuni financiare sau acte de comerţ incompatibile cu funcţiile ocupate. Vâlcov ar fi cerut de la o firmă de construcţii 20% din valoarea unor contracte publice, în perioada în care era edil.

El este consilier al premierului Viorica Dăncilă şi a fost prezentat de Liviu Dragnea drept unul dintre autorii programului economic de guvernare al PSD.

Dosarul de luare de mită al fostul ministru al Finanţelor Darius Vâlcov, aflat pe rolul Tribunalului Dolj, a fost strămutat în iulie 2017 de la Tribunalul Olt, în urma unei decizii a Curţii de Apel Craiova. Dosarul se judecă pe fond şi are un nou termen de judecată, pe 23 mai, când urmează a fi audiaţi martorii Cătălin Rotea şi Cristian Romeo Roşoga.

Darius Vâlcov este acuzat că în perioada noiembrie-decembrie 2012, în calitate de primar, i-a pretins unui om de afaceri – denunţător în cauză – aproximativ 10% din sumele încasate de o societate de la Primăria Slatina, în baza unui contract semnat anterior, iar în perioada 21 ianuarie – 13 iunie 2013 a primit, în mai multe tranşe, de la respectiva firmă, printr-o altă intermediară, peste 2,1 milioane lei. Banii au fost pretinşi pentru ca denunţătorul să nu întâmpine probleme în derularea contractului şi să primească banii la timp pentru lucrările efectuate. Este vorba de contracte pentru reabilitarea centrului istoric al municipiului Slatina şi pentru studii de fezabilitate, proiecte tehnice şi lucrări la izolarea termică a unor blocuri, potrivit rechizitoriului DNA.

Anchetatorii au mai stabilit că Darius Vâlcov ar mai fi primit 3.080.000 de lei, în perioada 2012-2013, de la denunţător, prin intermediul mai multor firme. Pentru a recupera banii, DNA i-a pus sechestru pe trei lingouri din aur, 172 de opere de artă, 63.010 lire sterline, 290.334 euro şi 73.077 dolari.

Procurorii DNA au făcut în martie 2015 percheziţii în localităţi din judeţul Olt şi în Bucureşti, fiind căutate tablourile care ar fi fost achiziţionate de Darius Vâlcov, prin interpuşi, de la case celebre de licitaţii, cu bani presupus obţinuţi din fapte de corupţie. În urma percheziţiilor, anchetatorii au găsit 101 tablouri, pe care figurează semnătura unor pictori celebri, printre care Pablo Picasso (două gravuri şi un desen în cărbune), Andy Warhol, Nicolae Tonitza, Ştefan Luchian, Gheorghe Petraşcu, Constantin Piliuţă, Corneliu Baba, Horia Bernea şi Octav Băncilă.

Despre Maria Staicu

V-ar mai putea interesa

Replică elegantă a Reprezentanței Comisiei Europene la campania anti bănci lansată de Vâlcov

Reprezentanța Comisiei Europene în România le reamintește românilor care au un cont bancar care sunt …

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *