Ultimele știri
Acasă / Opinia Republicii / Parlamentul European a aprobat reforma drepturilor de autor. Apelul lansat de un jurnalist de front

Parlamentul European a aprobat reforma drepturilor de autor. Apelul lansat de un jurnalist de front

Deputații europeni au adoptat proiectul de Directivă privind drepturile de autor pe piața unică digitală, proiect ce a stârnit numeroase controverse și dispute cu giganții Internetului și cu aparătorii drepturilor utilizatorilor de Internet. 


Parlamentul European a aprobat reforma drepturilor de autor, cu 438 de voturi pentru, 226 împotrivă și 39 de abținteri, anunță AFP.

foto: sursa

Potrivit The Verge, proiectul a fost adoptat cu forme amendate ale celor două articole care au stârnit cele mai aprinse discuții în ultimii ani:

– un articol ce obligă platforme precum Google sau Facebook să plătească pentru secvențele de conținut pe care le preiau de la furnizorii media (așa-numita taxă pe link)

– un articol prin care platformele de distribuție (Youtube, Facebook) sunt considerate responsabile pentru conținutul încărcat de utilizatori, ceea ce ar impune filtre pentru verificarea modului în care sunt respectate drepturile de autor.

Proiectul trebuie discutat suplimentar cu țările membre și Comisia Europeană și, după un vot final, va trebui aplicat de fiecare stat membru în parte. În iulie, parlamentarii respinseseră o abordare dură propusă de comitetul însărcinat de PE să se ocupe de acest subiect.

Textul propus a fost respins pe 5 iulie de Parlamentul European, ceea ce a provocat divergențe în rândul eurodeputaților, chiar și în interiorul grupurilor politice. Acum, a fost revizuit, în speranța că vor fi înlăturate temerile militanților libertății pe Internet, notează agenția AFP, citată de Agerpres.

Directiva a fost propusă inițial de Comisia Europeană pe 14 septembrie 2016 și are ca obiectiv principal modernizarea sistemului drepturilor de autor în epoca revoluției digitale. Votul de miercuri ar putea fi o „ultimă șansă” pentru susținătorii acestei noi directive.

CITESTE SI: 

Apelul lansat de un jurnalist de front: „Drepturile de autor fac diferența dintre viață și moarte”

Directiva privind Drepturile de autor pe Piața Unică Digitală face de fapt diferența dintre viață și moarte. Da, ați citit bine, un demers de schimbare a legislației privind recunoașterea drepturilor de autor pentru jurnaliști și publicații poate salva vieți. Sau poate ignora moartea, în funcție de votul europarlamentarilor din această toamnă.

 

Urmareste REPUBLICA TV LIVE

Despre admin

V-ar mai putea interesa

Republica TV/Gîndul lui Havalossi: Fără Bariere

Ieri, 12 aprilie 2019, a fost miting PSD la Craiova. Ca la orice altă întâlnire …

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.