Ultimele știri
Acasă / Opinia Republicii / Raport Freedom House. ROMÂNIA: Cu cât s-a depreciat scorul democrației

Raport Freedom House. ROMÂNIA: Cu cât s-a depreciat scorul democrației

Raport Freedom House „Confruntarea cu illiberalismul”: 19 din 29 de state au obținut scoruri mai reduse ale democrației, cel mai puternic declin în ultimii 23 de ani. Scorul democrației pentru Romania s-a depreciat de la 3.39 la 3.46.


Răspândirea politicilor illiberale, în țări precum Ungaria și Polonia, a erodat fundamentele și perspectivele democrației din regiune, se spune în cel mai recent raport „Nations In Transit”, intitulat „Confruntarea cu illiberalismul”, realizat de organizaţia non guvernamentală Freedom House.

Potrivit raportului, 19 dintre cele 29 de națiuni incluse în raport au obținut scoruri mai reduse ale democrației, cel mai puternic declin al istoriei de 23 de ani a proiectului, iar pentru al doilea an consecutiv numărul regimurilor autoritare consolidate a fost mai mare decât cel al democrațiilor consolidate.

„Iliberalismul” nu este doar o reformulare pentru ”politici cu care nu suntem de acord”, notează ONG-ul, explicând că este o idee ideologică care respinge necesitatea instituțiilor independente de a controla guvernul și care respinge ideea unui dezacord legitim în sfera publică. „Versiunea illiberalismului care se înrăutățește în Europa Centrală este diferită de autoritarismul violent” explică Freedom House. „În acest nou mediu illiberal, cetățenii vor putea să meargă la proteste, să înființeze ONG-uri, să publice articole de știri sau să facă observații critice cu privire la mediile sociale fără a risca agresiuni fizice sau închisoarea. Dar astfel de activități îi vor expune la inspecții guvernamentale invazive și la atacuri vociferoase în mass-media aflate în controlul statului și chiar și discriminarea în ceea ce privește ocuparea forței de muncă în țările în care legăturile cu partidul de guvernământ devin o necesitate economică”, notează ONG-ul.

În Rusia, conform raportului, președintele Vladimir Putin a fost reales președinte urmare a unor alegeri unde nu a avut o concurență reală. Unicului rival credibil, promotor al luptei anticorupție, Aleksei Navalny, i-a fost interzis să participe la scrutin din cauza unei condamnări privind acuzații de corupție, se arată în raport. Dar, din cauza lipsei de reforme structurale și a sancțiunilor internaționale pentru anexarea sa la Peninsula Crimeea Ucrainei și sprijinul său pentru separatiștii din estul Ucrainei, Rusia se confruntă cu „dezintegrare economică”, notează sursa citată.

Polonia a înregistrat cea mai mare scădere în cadrul tuturor categoriilor și cea de-a doua cea mai mare scădere a Scorului Democrației în istoria raportului. Preluarea de către guvern a sistemului judiciar, politizarea presei publice, campaniile de denigrare împotriva organizațiilor neguvernamentale (ONG-uri) și încălcările procedurii parlamentare obișnuite au condus la o scădere dramatică a calității democrației poloneze, se arată în raport.

Ungaria a înregistrat cel mai mare declin cumulat în istoria „Nations in Transit”, după ce scorul său a scăzut timp de 10 ani consecutiv.

Scorul Serbiei a scăzut pentru al patrulea an consecutiv, amenințând statutul său de „democrație semiconsolidată”. Continuarea consolidării puterii de către președintele Aleksandar Vučić continuă, punctează Freedom House.

ROMÂNIA: Scorul democrației s-a depreciat de la 3.39 la 3.46

„În România, liderul Partidului Social Democrat (PSD) Liviu Dragnea și-a instalat al treilea candidat la funcția de prim-ministru într-un an; noua nominalizată, Viorica Dăncilă, are puțină experiență, dar vine din aceeași regiune ca Dragnea, din Teleorman. Liderul PSD nu poate ocupa poziția însuși din cauza unei condamnări anterioare legate de corupție, deși partidul său a depus eforturi pentru a relaxa legile anticorupție și a submina executarea acestora, de la revenirea la putere la sfârșitul anului 2016”, notează Freedom House.

„Anul 2017 a fost unul turbulent în România (…) cu proteste masive în stradă împotriva încercărilor guvernului de a limita independența justiției și a submina cadrul anticorupție al țării. Un nou cabinet condus de Partidul Social Democrat (PSD) a alimentat o neîncredere publică semnificativă prin încercarea de a emite ordonanțe de urgență în aceste zone sensibile imediat după preluarea mandatului în ianuarie 2017. Protestele au oprit unele dintre propuneri la începutul anului 2017, dar dezbaterile în jurul limitelor privind răspunderea politică, administrativă și penală au continuat pe tot parcursul anului, angajând întreaga societate”.

„Starea de protest a continuat pe parcursul întregului an, iar oamenii de pe străzi contestau nu doar modificările propuse ale sistemului judiciar, ci și deciziile guvernului privind politicile fiscale sau pensiile. Acest lucru a semnalat un potențial început al răspunderii politice într-o țară care până acum s-a bazat aproape exclusiv pe criminalizare pentru a sancționa deciziile politice rele”, se mai arată în raport.

Ratingul guvernării democratice naționale a scăzut de la 3,50 la 3,75 datorită slabei guvernanțe, demonstrată prin încercări susținute de a decriminaliza corupția și lupta în cadrul coaliției de guvernământ, precum și din cauza promovării politicilor populiste și a escaladării discursului illiberal, se arată în raport.

Totodată, ratingul guvernării democratice locale a scăzut de la 3,25 la 3,50 datorită guvernelor locale care au fost mai puțin receptive la preocupările constituenților lor și mai dependenți de finanțarea din partea guvernului central.

Drept rezultat, scorul democrației pentru România s-a depreciat de la 3.39 la 3.46. sursa: caleaeuropeana.ro

Urmareste REPUBLICA TV LIVE

Despre admin

V-ar mai putea interesa

Republica TV/Gîndul lui Havalossi: Fără Bariere

Ieri, 12 aprilie 2019, a fost miting PSD la Craiova. Ca la orice altă întâlnire …

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.