Ultimele știri
Acasă / Politica / Scandalul protocoalelor. Ce face după Paşti şeful SRI, Claudiu Manda

Scandalul protocoalelor. Ce face după Paşti şeful SRI, Claudiu Manda

Președintele Comisiei SRI, Claudiu Manda, a anunțat, miercuri, că va solicita Seriviciului român de Informații toate documentele care au stat la baza protocolului dat publicităţii. 


Claudiu Manda a mai precizat că după Paști va merge în control la SRI. „Am hotărât la nivelul comisiei să solicităm de la SRI toate documentele secrete care au stat la baza redactării acestui protocol (…) Hotărârile CSAT sau alte documente secrete pe care nu le avem, vom solicita SRI să ni le pună la dispoziţie pentru a vedea dacă acest protocol s-a făcut în temeiul acelor hotărâri CSAT secrete sau alte documente pe care le invocă în preambul protocolul”, a declarat senatorul PSD Claudiu Manda, potrivit News.ro.

Manda a subliniat faptul că membrii Comisiei pe care o conduce vor efectua controale la unitățile SRi pentru a înțelege mai bine ce presupunea cooperarea dintre SRI cu celelalte instituții.

„După ce va trece sărbătoarea de Paşti să mergem la unităţile SRI în control, la unităţile care aveau ofiţeri în subordine şi aveau relaţia asta de cooperare, echipe comune sau echipe mixte, să înţelegem concret ce presupunea această cooperare sau colaborare. Am văzut câteva explicaţii în spaţiul public, dar credem că este important să avem în faţa comisiei declaraţiile persoanelor din conducerea acelor unităţi, eventual şi a ofiţerilor, fără să periclităm operaţiuni derulate”, a mai spus Manda.

CSM a luat mai multe decizii în şedinţa de miercuri, 4 aprilie, mai multe decizii pe tema protocoalelor încheiate de instituţiile din justiţie cu SRI. Membrii Consiliului Superior al Magistraturii nu au putut să se decidă, însă, asupra celui mai important punct al dezbaterii, sesizarea Inspecției Judiciare pentru un control la parchete, scrie evz.ro. Pe tema aplicării Protocolului SRI-PÎCCJ, membrii CSM nu s-au putut decide ce verdict să ofere, rezultul final al voturilor fiind de egalitate.

Comunicatul integral al Consiliului Superior al Magistraturii

„În continuarea demersurilor iniţiate în şedinţa Plenului din 20 martie 2018, Consiliul Superior al Magistraturii, în şedinţa Plenului de azi, 4 aprilie 2018, reafirmând
interesul major al acestei instituţii privind clarificarea problemelor de interes public privind independenţa justiţiei şi înlăturarea oricăror suspiciuni în legătură cu integritatea sistemului judiciar, în contextul declasificării Protocolului de cooperare încheiat între Parchetul de pe lângă Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie şi Serviciul Român de Informaţii în anul 2009, a decis:

1. Transmiterea către Consiliul Superior al Magistraturii a protocoalelor încheiate cu structuri/servicii de informaţii în materialitatea lor de către instituţiile din cadrul sistemului judiciar care au comunicat existenţa unor asemenea protocoale. (15 voturi DA)

2. Transmiterea unei solicitări către instituţiile emitente în vederea demarării procedurilor necesare pentru declasificarea protocoalelor. (15 DA)

3. Emiterea unei adrese la Parchetul de pe lângă Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie pentru a se comunica dacă Protocolul încheiat în 2009 între Ministerul Public şi Serviciul Român de Informaţii (declasificat) a fost denunţat în mod formal şi prin ce act. (13 DA, 2 NU)

4. Transmiterea unei solicitări către Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie şi curţile de apel pentru a comunica dacă au existat sau există protocoale clasificate încheiate între instanţe şi parchete. (10 DA, 4 NU, 1 NUL)

5. Emiterea unei adrese către Ministerul Justiţiei pentru a exprima un punct de vedere cu privire la efectele şi conţinutul Protocolului încheiat în 2009 între Ministerul Public şi Serviciul Român de Informaţii. (8 DA, 7 NU)

6. Transmiterea unei solicitări către CSAT în vederea comunicării Hotărârii nr. 17/2005, iar în situaţia în care hotărârea are caracter secret, să se aprecieze asupra desecretizării. (12 DA, 3 NU)

7. Emiterea unei adrese către Parchetul de pe lângă Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie de a comunica protocoalele menţionate la art. 64 alin. (2) din Protocolul încheiat în 2009 între Ministerul Public şi Serviciul Român de Informaţii precum şi Protocolul încheiat în anul 2003 între Parchetul Naţional Anticorupţie şi Serviciul Român de Informaţii, precum şi luarea măsurilor necesare în vederea desecretizării acestora. (15 DA)

8. Transmiterea unei solicitări către Parchetul de pe lângă Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie pentru a comunica:

8.1. dacă au fost constituite echipe operative mixte, numărul acestora, data constituirii precum şi aria de acţiune a acestora sub aspectul activităţilor procedurale întocmite. (12 DA, 2 NU)

8.2. dacă a existat un flux de informaţii şi s-au realizat comunicările prevăzute la art. 6 din Protocolul încheiat în 2009 între Ministerul Public şi Serviciul Român de Informaţii, aria acestor comunicări, numărul şi data acestora. (12 DA, 2 NU)

8.3. dacă au existat comunicări în temeiul art. 7 alin. (1) din Protocolul încheiat în 2009 între Ministerul Public şi Serviciul Român de Informaţii, cu excepţia infracţiunilor prevăzute în Legea nr. 51/1991.(13 DA, 2 NU)

8.4. dacă s-au întocmit rapoarte de evaluare periodică cu privire la criteriile de aplicare a Protocolului încheiat în 2009 între Ministerul Public şi Serviciul Român de Informaţiişi comunicarea acestora.(13 DA, 2 NU)

8.5. instituţiile din cadrul sistemului judiciar către care a fost înaintat Protocolul încheiat în 2009 între Ministerul Public şi Serviciul Român de Informaţii.(13 DA, 2 NU)

8.6. instituţia la iniţiativa căreia s-a realizat încheierea Protocolului încheiat în 2009 între Ministerul Public şi Serviciul Român de Informaţii.(10 DA, 4 NU, 1 NUL)

8.7. dacă există acte adiţionale sau acte subsecvente la Protocolul încheiat în 2009 între Ministerul Public şi Serviciul Român de Informaţii.(13 DA, 2 NU)

În ceea ce priveşte propunerea referitoare la sesizarea Inspecţiei Judiciare în vederea efectuării unui control tematic la parchete, în temeiul art. 74 din Legea nr. 317/2004, cu privire la modalitatea de aplicare a Protocolului încheiat în 2009 între Ministerul Public şi Serviciul Român de Informaţii, Plenul a constatat incidenţa art. 122 alin. (1) din Regulamentul de organizare şi funcţionare a Consiliului Superior al Magistraturii, urmând ca votul să fie reluat în proxima şedinţaă a Plenului. (7 DA, 7 NU, 1 AMÂNARE).”

Urmareste REPUBLICA TV LIVE

Despre admin

V-ar mai putea interesa

ALDE DOLJ: CONSTITUȚIA ÎN PRIMUL RÂND, DOMNULE IOHANNIS! (P)

Deputat Ion Cupă, Vicepreședinte national ALDE: ”Cerem autoritatilor competente sa se sesizeze in legatura cu …

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.