Ultimele știri
Acasă / Regiunea-Oltenia / EXCLUSIV. Dezvaluiri incredibile despre emblema „U” Craiova. Cum au fost mințiți FANII

EXCLUSIV. Dezvaluiri incredibile despre emblema „U” Craiova. Cum au fost mințiți FANII

TRISTA POVESTE A EMBLEMEI “ U” CRAIOVA


„În primăvara anului 1983 pentru că “Leii alb-albaştri” jucau pe Centralul din Craiova returul dublei partide în semifinalele Cupei UEFA , eu am proiectat o nouă emblemă a Clubului sportiv “U” Craiova .
Pentru această muncă am primit 2 (două ) invitaţii la meciul Universitatea cu Benfica, dar am avut şi o surpriză neplăcută citind în ziarul “ Înainte “ din 16 aprilie 1983, o informatie FALSĂ . “Ziaristul” Mircea Canţar . a menţionat greşit ca autori ai emblemei pe arhitectul Radu Ionescu şi tehnicianul Petre Dragu.
Deşi l-am atenţionat imediat asupra greşelii, din orgoliu sau neglijenţă , Mircea Canţar nu a mai corectat niciodată. aceasta informaţie , considerând că dacă eu am primit atunci invitatii la meci, am fost recompensat destul şi nu e cazul să se mai obosească şi să facă publică această eroare. Cam aşa gândeau “ziariştii epocii de aur” .

Căutând azi pe internet informaţii despre Clubul sportiv Universitatea Craiova şi echipa de fotbal, am avut surpriza să citesc că a fost un adevărat război pentru aceasta emblemă între conducători CS “U” Craiova şi Adrian Mititelu care îşi face echipă şi anunţă: „Începem din liga a patra. Cei de la CS U vor plăti penal pentru că au evoluat cu emblema istorică a „Ştiinţei” pe piept „. Scandalul din forbal este în prim plan, dar din păcate informaţiile despre autorul emblemei persistă în eroare şi dezinformare !

De aceea vă spun acum adevărata poveste a realizarii acestei embleme a clubului sportiv Universitatea Craiova, atunci când în frunte era o “echipă de aur” a fotbalului românesc .
Pe 20 aprilie 1983 urma să aibă loc meciul Universitatea Craiova – Benfica Lisabona – returul din semifinala cupei UEFA . Echipa noastră avea şanse mari de a se califica în finală pentru că la Lisabona în primul meci a fost 0-0 , iar acest meci retur renăştea speranţa unei mari performanţe : primul mare succes de club al fotbalului romanesc. “Leii din Bănie” o “iubire alb-albastră” – era denumirea simbolică a echipei Universitatea Craiova, iubită în toată ţara, fiind baza pe care se alcătuia echipa natională a României,
. Eram arhitect la IPJ Dolj de circa trei ani , iar directorul Ion Neagu ne aflase pe cei care eram “lăboşi” adică buni la desen , asa că ne-a chemat în biroul său pe mine si pe Radu Ionescu. Acolo era şi preşedintele clubului sportiv Corneliu Stroe şi repede ne-a pus în temă cu “sarcina de serviciu, de mare urgenţă “ ca trebuie să realizăm un proiect pentru o nouă emblemă pentru clubul sportiv, am discutat cam ce elemente ar putea să conţină aceasta şi au cerut să propunem noi şi o mascotă pentru “Leii din Bănie “
Asa că am trecut imediat la planşeta şi pănă a doua zi eu am realizat noul proiect de emblemă care avea în centrul un leu – acelaşi era prezent şi pe stema judeţului Dolj , cu sabia în mâna dreaptă gata de luptă – dar acum avea şi o minge de fotbal la picior . Leul este incadrat de un mare “U’ –care simbolizează un stadion , alcătuit din cinci linii si semicercuri concentrice – 5 fiind numărul secţiilor sportive ale clubului Universitatea, iar la partea superioară, textul “ CRAIOVA” este realizat intr-o grafică similară din linii duble .
Radu Ionescu a desenat mascota , un leu comic, văzut din faţă cu o minge la picior care face cu ochiul.
Emblema cea nouă a apărut pe programul meciului cu Benfica si pe fanioanele oficiale iar împreuna cu mascota si pe steguletele care insoţeau cele peste 30 000 de bilete pentru acel meci .

Iată că noul stadion al Craiovei ce se inaugurează azi are tot 30 000 de locuri dar desigur mai comode decât cele de pe stadionul vechi unde cred că s-au înghesuit atunci incă 5/6000 de suporteri peste capacitatea Centralului care i-a înghiţit atunci bucuros pe toţi fară să-i mai numere , facându-i fericiti că au fost prezenţi la acest mare meci, care din păcate s-a terminat 1-1, Craiova fiind eliminată la golaveraj, dar performanţa istorică a contat.
Eu am fost fericit că mi s-a oferit această şansă şi am contibuit puţin la acest moment magic al sportului craiovean , trecând cu vederea neglijenţă şi superficialitate unui jurnalist care a scris acel articol fals în ziarul “ÎNAINTE“ în care nominaliza alte persoane ca autori ai noii emblemei – eu fiind omis , eroare pentru care niciodată ziarul şi respectiv autorul articolului , Mircea Canţar , nu a mai dat o rectificare.
Ulterior mascota nu s-a mai folosit şi a disparut iar emblema facută de mine a fost sistematic modificată , reinterpretată de diverşi autori anonimi, care încercau să incorporeze alte elemente grafice şi de text care denaturau proportia iar protestul meu nu a mai contat eu fiind de fapt tot un autor anonim al emblemei conform informatiilor singurului ziar local din acea vreme “Înainte” care a devenit după ’89 “ Cuvântul Libertăţii” .
Am continuat în mod voluntar încă 3-4 ani, realizând împreună cu regretatul arhitect Dan Cismaru programe pentru meciuri memorabile ale Universitătii Craiova cu Haiduk Split, Olimpiakos Pireu, Real Betis Sevilia. Am primit chiar o comanda oficială (nr. 1796 din 27 dec. 1985) de la clubul sportiv Universitatea Craiova pentru proiecte fanioane, brelocuri, insigne, cravate, calendare, pahare, steaguri pe care am pastrat-o din nostalgie.
După revoluţie “ Leii din Bănie “ nu au ramas la fel de tari şi echipa acestei mari iubiri, fiind după câţiva ani schimbată cu oameni noi, s-a prăbuşit ajungând în eşalonul B , din care cu greu a reveni iar in elita campionatului naţional de fotbal. Tot atunci au început puternice disputele între persoanele cu implicare financiară dar şi politică şi au apărut 2 echipe care revendică titlul de “U” Craiova . Cele 2 echipe si-au disputat si emblema şi cu aceasta ocazie a revenit din nou în actualitate interesul unora pentru istoria şi paternitatea emblemei .
Sigurele informaţii existente erau cele eronate din ziarul “Inainte “
Cercetând povestea , ziaristul Cătalin Nicola a vorbit cu arhitectul Radu Ionescu care a recunoscut că nu el este autorul emblemei şi l-a îndrumat spre mine şi am realizat atunci un interviu publicat pe 19 februarie 207 sub titlul “Povestea stemei” . I-am arătat atunci proiectul original al emblemei şi multe alte materiale –fanioane, programe fotografii legate de naşterea emblemei şi momentele de glorie ale Universităţii Craiova pe care le-a fotografiat şi au fost prezentate în acest articol şi apoi la câteva emisiuni la televiziunile locale Oltenia 3 TV sau Alege TV . Povestea realizarii emblemei am spus-o şi într-un interviu apărut în Gazeta de Sud nr.5301 din 28-29 iulie 2012 la pag. 7.
Este regretabil că după ce acet tânăr ziarist Cătălin Nicola a restabilit adevarul, totuşi informaţia FALSĂ din 1983, a lui Mircea Canţar, a reaparut din nou in ziarul Libertatea din 22 iulie 2011 care a publicat un articol cu următorul titlu :
“Arhitectul Radu Ionescu, omul care a conceput sigla Universităţii Craiova, îşi aminteşte ce a reprezentat echipa în urmă cu trei decenii: «Eram lei-paralei!» “
şi continuă astfel :
“Radu Adrian Ionescu, cel care a condus colectivul de arhitecţi care a realizat, în 1983, actuala siglă a Universităţii Craiova, a vorbit pentru Libertatea despre legătura dintre leul de pe piepturile şi de pe fanioanele “alb-albaştrilor” şi spiritul de învingători care alimenta foamea de rezultate a fotbaliştilor Craiovei Maxima.”

Foto:Cristian Ciomu

Iată ce declară acum Radu Ionescu :
“Nu sunt un fan al fotbalului, dar sunt un suporter al Ştiinţei. În 1983, pe când lucram la Institutul de Proiectări Judeţene (IPJ) Dolj am fost desemnat împreună cu Cristian Ciomu şi Petre Dragu să facem parte din colectivul care trebuia să realizeze o stemă nouă pentru echipa de fotbal, deoarece jucam în cupele europene, unde fanii adversarilor aveau fanioane, mascote, fulare, steaguri sau insigne cu embleme mai complexe decât a noastră. Culorile au rămas cele clasice, alb şi albastru, şi, cum fusesem pe stadion la multe meciuri, mi-am dat seama că stilul agresiv al fotbaliştilor era asemănător cu cel al unor lei care îşi atacă prada. Leului i-am pus într-o lăbuţă o sabie, iar pe cea din spate o sprijinea pe o minge, pentru a face legătura cu fotbalul. Leul a fost înconjurat de cinci «U» concentrice, la care am ajuns pornind de la cele cinci cercuri olimpice. Ce jocuri făceam pe atunci, eram lei-paralei!”.
Citesc şi nu îmi vine sa cred că Radu Ionescu a putut sa spună aceste lucruri neadevărate şi să profite de credulitatea sau ignoranţa ziaristului de la Libertatea care nu îşi dă numele. Articolul se gaseste publicat pe internet făcând din nou posibilă confuzia şi dezinformarea celor interesaţi de adevăr .
Aceeaşi confuzie şi dezinformare şi pe sit-ul Asociaţiei “Ştiinţa suntem noi” unde la poveste emblemei apare poza mea din ziarul cu articolul “Povestea stemei” din 2007, dar autorii sunt daţi tot cei din ziarul Inainte https://stiintasuntemnoi.jimdo.com/2013/12/19/emblema-universitatii/#commentForm8849815398
Azi când Craiova inaugurează acest nou stadion va fi un mare spectacol urmat de un meci amical între CS “U” Craiova şi o echipa din Cehia , unde va flutura din nou emblema a cărei poveste am spus-o şi care trebuie să fie purtătoarea sparanţei de renaştere a unui forbal puternic şi valoros în Bănie asa cum a fost acum 34 de ani .
Eu nu voi participa la acest spectacol pentru că speram sa primesc o invitatie care nu a mai venit .
Poate au primit invitatii Radu Ionescu sau Petre Dragu.
Sa fie sănătoşi şi să se bucure de spectacol, dar să nu povestească şi nepoţilor cum au “realizat” ei emblema “campioanei unei mari iubiri” că nu ar fi frumos.
Acum, prietenii stiu de ce !” – a dezvăluit Cristi Ciomu

Despre Maria Staicu

V-ar mai putea interesa

Ștefan Stoica, președintele PNL Dolj: PSD Dolj recunoaște că OUG 114, promovată de „troika“ toxică Dragnea-Vâlcov-Teodorovici, înseamnă creșterea prețurilor la locuințele nou construite

Ordonanța 114 a Guvernului PSD-ALDE crește prețul locuințelor ANL în Craiova, aratä Ștefan Stoica, președintele PNL …

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.