Ultimele știri
Acasă / Regiunea-Oltenia / Ministrul Energiei a venit la Craiova: ‘La Gherceşti vom produce energie electrică de înaltă eficienţă”

Ministrul Energiei a venit la Craiova: ‘La Gherceşti vom produce energie electrică de înaltă eficienţă”

Ministrul Energiei Anton Anton a venit astăzi la Craiova, într-o vizită de lucru, la Sucursala Electrocentralei II,


F.:Anton Anton s-a întâlnit cu reprezentanţi ai Complexului Energetic Oltenia în vederea unor discuţii privind retehnologizarea centralei de la Craiova, respectiv stocarea de energie electrică în depozite de gaze.

„Aici la Craiova urmează să contruim cel mai intresesant şi modern sistem de stocare a energiei electrice, în depozitele de gaze. Am fost criticat, mi s-a spus că spun prostii. Am vizitat depozitul de la Gherceşti. Acolo vom construi o staţie de comprimare şi cu ajutorul energiei eoliene pe care o avem în plus atunci când nu o dorim, putem să introducem gaze în depozit. Devine cel mai mare depozit din ţară şi putem acumula extrem de multe gaze,  care se aduc în centrală, 3 km, centrala se retehnologizează, se renunţă la partea de cărbune şi se modernizează pe gaze. Va produce energie electrică de înaltă eficienţă”, a declarat ministrul Energiei, Anton Anton, citat de ziaruldecraiova.ro.

Ministrul Energiei a mai afirmat că sistemul ar putea fi gata în doi ani de zile după obţinerea finanţării, 70 la suta fonduri europene şi 30 la sută din resursele proprii ale Complexului Energetic. „Nu s-a estimat o sumă pentru că nu este gata studiul de fezabilitate”, a mai adăugat Anton Anton.

Deci, despre ce este vorba, în linii generale ne lămureşte economica.net:

O parte a proiectului presupune conversia/construirea la centrala electrică de termoficare Craiova 2 (acum este administrată de Complexul Energetic Oltenia) a unor grupuri energetice noi, turbine în ciclu combinat pe gaze. Cea de-a doua parte ţine de actualul depozit de înmagazinare a gazelor naturale de la Gherceşti (capacitate de înmagazinare de 150 de milioane de metri cubi de gaz per ciclu de înmagazinare, deocamdată). Depozitul este aproape de traseul viitorei conducte de gaze BRUA.

Sistemul de stocare a energiei este următorul: Atunci când turbinele eoliene produc energie electrică în exces faţă de consum (energie ieftină, pe care să nu o mai exportăm, spune Anton) această energie să fie consumată de compresoarele care să injecteze gaze din reţea în depozitul subteran de la Gherceşti. Apoi, când nu mai bate vântul, iar producţia de energie electrică a eolienelor scade semnificativ, gazul înmagazinat este extras din depozit şi folosit de turbinele pe gaze pentru a produce atunci energie electrică, dată fiind flexibilitatea crescută a acestor turbine pe gaze.

Este o modalitate de echilibrare a sistemului, iar ministrul Energiei spune că este o formă de stocare a energiei, la remarca noastră cum că de fapt se stochează gaze.

“Este o formă de stocare a energiei electrice, prima pe care o vom avea, dacă nu avem încă Tarniţa. Centralele de pompaj pe Olt, despre care vorbiţi, nu sunt funcţionale, pentru că mai trebuie construită ultima, la Islaz”, a spus ministrul.

Hidroelectrica a pus în funcţiune cinci centrale cu pompaj pe Oltul inferior, care însă acum nu funcţionează în regim reversibil (doar trec apa prin turbine, nu readuce apa în lac înapoi prin pompe), iar odată realizată hidrocentrala Islaz, toată salba de pe Olt poate funcţiona în regim de pompaj, cu apă din Dunăre.

Urmareste REPUBLICA TV LIVE

Despre admin

V-ar mai putea interesa

ALDE DOLJ: DOLJENII POT ACCESA PROGRAMUL ”INVESTEȘTE ÎN TINE” CU ÎNCREDERE

Prin acest program guvernamental 8 milioane de români au o șansă în plus la o …

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.