Ultimele știri
Acasă / Social / Algerile Europene 2019: Ce face Europa pentru mine

Algerile Europene 2019: Ce face Europa pentru mine

Un website nou şi inovator, care demonstrează impactul pozitiv al UE asupra fiecărui cetățean a fost lansat astăzi de președintele Parlamentului European Antonio Tajani. 


Algerile Europene 2019: Ce face Europa pentru mine

• Fişe informative scurte și ușor de citit despre modul în care UE a îmbunătățit viața oamenilor;

• Navigare rapidă și simplă după regiune, profesie, activități de petrecere a timpului liber;

Cel mai recent sondaj Eurobarometru, publicat luna trecută, a constatat că 68% dintre respondenți au fost de acord că țara lor a beneficiat de statutul de membru UE. Dar au fost foarte puține încercări de a enumera beneficiile concrete ale aderării la UE pentru cetățenii obișnuiți din întreaga UE. Înaintea alegerilor europene din luna mai a anului viitor, acest site îşi propune să ilustreze în ce măsură UE produce o schimbare în viaţa oamenilor.

Site-ul interactiv, multilingv, „Ce face Europa pentru mine”, realizat de Serviciul de Cercetare al Parlamentului European (EPRS), prezintă sute de fişe ușor de citit, de o pagină, care prezintă exemple de schimbări pozitive în viaţa oamenilor, realizate cu contribuţia UE. Utilizatorii pot găsi cu ușurință informații specifice despre ceea ce face Europa pentru regiunea lor, profesia lor sau modalitatea lor preferată de a-şi petrece timpul.

Astăzi, la Strasbourg, cu ocazia cadrul lansării site-ului, președintele Tajani, a declarat: „Europenii întreabă ce a făcut UE pentru ei și acest nou website al Parlamentului European oferă răspunsuri clare, fără elemente de limbaj specializat, de jargon. Va fi un instrument valoros a aduce Europa mai aproape de cetățenii săi”.

Aproximativ 1 800 de fişe, de o singură pagină sunt disponibile pentru citire, distribuire sau reutilizare ca pagini on-line sau ca fișiere PDF. Acestea sunt organizate în două categorii principale pe site. Prima secțiune, „În regiunea mea”, permite utilizatorilor să selecteze locurile în care aceștia și familia lor trăiesc sau lucrează. Cum este prezentă Europa în orașele, municipiile și regiunile noastre? Această secțiune a site-ului acoperă peste 1 400 de localități din fiecare parte a Uniunii Europene.

Printre fişele din România, se numără: Castelul Corvinilor de la Hunedoara, Aeroportul din Iaşi, Metroul din Bucureşti şi multe alte exemple din toate judeţele României. 

Cea de-a doua secțiune a site-ului, „În viața mea”, permite fiecărui utilizator să selecteze din 400 de „pagini unice” pentru a găsi lucruri importante pentru fiecare persoană. Cum influențează UE, de exemplu, familiile, sănătatea, hobby-urile, călătoriile, securitatea, alegerile consumatorilor și drepturile sociale? Cum sprijină UE oamenii în viața lor profesională, în ceea ce priveşte zeci categorii profesionale – de la apicultori la șoferi de autobuz până la berari? Ce a făcut UE pentru oamenii care se bucură de activități de agrement cum ar fi sportul, muzica sau televizorul? O serie de podcast-uri, într-un număr tot mai mare de limbi, este, de asemenea, disponibilă pentru această secțiune.

Fişele oferă o imagine a acțiunilor demarate de UE pentru cetățeni – bazată pe exemple interesante, cu legături către informații suplimentare – mai degrabă decât a încerca să se enumere tot ceea ce UE a făcut vreodată.

Acestea vor fi completate, într-o a treia secțiune a site-ului, cu documente de informare mai detaliate, având „în centrul atenției” politicile UE, care prezintă unele dintre realizările actualei legislaturi parlamentare și perspectivele pentru viitor, cu un accent special pe opinia publică și preocupările și așteptările cetățenilor față de acțiunile UE.
Website-ul este un rezultat al colaborării dintre Serviciul de Cercetare al Parlamentului European (EPRS) şi serviciile de comunicare şi traduceri din cadrul instituţiei.

Algerile Europene 2019: Ce face Europa pentru mine

VEZI websit AICI

Președintele Antonio Tajani

Primăvara viitoare, sute de milioane de cetăţeni vor alege un nou Parlament European.

Cetățenii UE vor evalua cu atenție candidații și programele înainte de a face alegeri care vor contura viitorul continentului nostru şi rolul nostru în lume în următorii ani. Uniunea Europeană, un proiect comun unic bazat pe cooperare pașnică, este amenințată de forţe care doresc să distrugă ceea ce am realizat împreună.

Aceasta contrastează cu rezultatele sondajelor recente, care indică existența unei opinii din ce în ce mai favorabile față de UE. Pentru prima dată, 48 % dintre cetățenii europeni consideră că „vocea lor contează în UE”. În ciuda diferențelor dintre statele membre, acest procent reprezintă o creștere totală de 10 % în ultimii zece ani.

Chiar şi aşa, mai este mult de lucru. Trebuie să schimbăm Europa şi să o facem mai eficientă în raport cu preocupările cetăţenilor. Trebuie să construim pornind de la ceea ce am realizat deja.

Îndeosebi în următoarea perioadă, cetățenii noștri vor analiza ceea ce face şi cum face Uniunea Europeană pentru a-i proteja, pentru a crea noi oportunități și pentru a transmite o imagine puternică a UE în lume . Ei vor aștepta răspunsuri la îngrijorări legate de fluxurile de migrație, de securitate, de mediu și de locurile de muncă. Trebuie să facem mai multe eforturi pentru a ne asigura că cetățenii noștri sunt conștienți de rezultatele pe care deputații în Parlamentul European le obțin în fiecare zi, precum reforma în domeniul azilului, colaborarea din ce în ce mai strânsă cu Africa, lupta împotriva terorismului, măsuri anti-dumping pentru a proteja locurile de muncă din UE, protecţia datelor private.

De anul trecut am plasat Parlamentul European – singura instituție a UE aleasă prin vot direct – în centrul dezbaterii privind viitorul Europei. Şefii de stat sau de guvern ni se alătură periodic pentru a ne prezenta propriile lor viziuni, fapt ce conduce la dezbateri animate care vor servi drept puncte de plecare pentru îmbunătăţirea proiectului european.

Totodată, în luna iunie am găzduit peste 8 000 de tineri la Strasbourg, cu ocazia unui eveniment care ne-a permis să aflăm mai multe despre speranțele și preocupările următoarei generații, dar, mai presus de toate, să înțelegem ce putem face împreună pentru ca Europa să meargă înainte.

Mass-media va juca un rol central în informarea opiniei publice în perioada premergătoare alegerilor europene. Pentru a urmări campaniile electorale din fiecare stat membru și a înțelege impactul acestora și schimbările pe care le vor aduce Parlamentului European în 2019, am pregătit un dosar de presă online, care va fi actualizat periodic. Acesta cuprinde, printre altele, contacte utile, prezentarea realizărilor actualului mandat legislativ, o aplicație electorală, informări generale, fișe informative actualizate constant, grafice și date legate de opinia publică. Sperăm să vă fie util.

Mulţumesc pentru efortul de a aduce Uniunea Europeană mai aproape de cetăţenii săi.

Antonio Tajani

Președintele Parlamentului European

Urmareste REPUBLICA TV LIVE

Despre Maria Staicu

V-ar mai putea interesa

CENTRUL REGIONAL DE PREVENIRE, EVALUARE SI CONSILIERE ANTIDROG CRAIOVA: O nouă campanie cu privire la consumul de droguri

Agenţiei Naţionale Antidrog lansează începând cu luna martie 2019 campania naţională  de informare şi sensibilizare …

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.