Ultimele știri
Acasă / Social / Veniturile liderilor sindicali din România: salarii şi de 80 ori mai mari decât cei pe care îi reprezintă

Veniturile liderilor sindicali din România: salarii şi de 80 ori mai mari decât cei pe care îi reprezintă

Principalele sindicate şi confederaţii sindicale din domeniul sănătăţii şi educaţiei, la care sunt afiliaţi majoritatea salariaţilor din spitale, policlinici, şcoli sau licee, asigură liderilor sindicali venituri anuale de sute de mii de lei, în unele cazuri mai mari decât ale preşedintelui României.


opiniatimisoarei-ro-sindicalisti

Preşedintele SANITAS, Leonard Bărăscu: Venit lunar de peste 27.500 de lei, echivalentul a aproximativ 6.000 de euro

Liderii Federaţiei SANITAS, una dintre cele mai puternice mişcări sindicale din sănătate, fac parte din categoria românilor care câştigă bine. Preşedintele SANITAS, Leonard Bărăscu, a încasat, potrivit declaraţiei sale de avere, în 2015, aproape 143.000 de lei ca lider al Federaţiei, la care s-au adăugat alţi aproape 98.000 de lei pe care i-a primit ca preşedinte al Confederaţiei Naţionale a Sindicatelor Libere din România – Frăţia (CNSLR Frăţia) şi încă aproximativ 90.000 de lei încasaţi de la Ordinul Asistenţilor Medicali Generalişti, Moaşelor şi Asistenţilor Medicali din România (OAMGMAMR), al cărui vicepreşedinte este. În total, 331.000 de lei câştigaţi anul trecut ca lider al celor trei sindicate, ceea ce înseamnă un venit lunar de peste 27.500 de lei, echivalentul a aproximativ 6.000 de euro. Cu toate acestea, conform declaraţiei de avere, Leonard Bărăscu s-a împrumutat anul trecut de la Casa de Ajutor Reciproc Sanitari (CAR Sanitari) cu suma de 15.000 de lei.

Şi prim-vicepreşedintele SANITAS, Marius Sepi, are un venit peste media salarială din România. Potrivit declaraţiei sale de avere pe 2015, acesta a încasat peste 87.300 de lei pentru funcţia pe care o ocupă în cadrul federaţiei la nivel naţional, la care s-au adăugat 55.900 de lei primiţi în calitate de preşedinte al SANITAS Alba, 4.800 de lei ca preşedinte al CNSLR Frăţia – filiala Alba şi alţi aproape 28.000 de lei în baza contractului individual de muncă (CIM) încheiat cu Federaţia SANITAS. În total, 176.000 de lei câştigaţi anul trecut din activitatea sindicală, ceea ce înseamnă un venit lunar de peste 14.600 de lei, echivalentul a aproximativ 3.300 de euro. La fel ca şi preşedintele SANITAS, şi Marius Sepi a făcut un împrumut la CAR, în valoare de 27.000 de lei.

Agenţia de ştiri Mediafax a încercat să obţină un punct de vedere de la cei doi lideri ai Federaţiei SANITAS pentru a-i întreba cum sunt stabilite veniturile liderilor organizaţiei, cât reprezintă aceste salarii din totalul cotizaţiilor plătite de membri şi care sunt beneficiile obţinute de medicii, asistentele şi personalul medical pe care îi reprezintă. Leonard Bărăscu nu a putut fi contactat, iar Marius Sepi nu a oferit până în momentul redactării acestui articol un răspuns solicitării scrise înaintate de Mediafax.

Alt lider sindical care reprezintă interesele medicilor, Viorel Rotilă, preşedintele Federaţiei Solidaritatea Sanitară din România, a avut un venit total de peste 142.000 de lei în 2015, echivalentul a 2.600 de euro lunar. De la Federaţia sindicală a primit puţin sub 43.000 de lei, iar de la Centrul de Cercetare şi Dezvoltare „Solidaritatea“ a încasat aproape 81.000 de lei, ca manager al unui proiect POSDRU şi expert cercetare în cadrul aceluiaşi proiect, la care s-au adăugat 17.300 de lei, de la Universitatea „Dunărea de Jos“ din Galaţi, unde este conferenţiar universitar, şi o indemnizaţie de 1.880 de lei, fiind membru al Consiliului Consultativ al AJOFM. Viorel Rotilă nu a oferit, până la momentul transmiterii ştirii, un răspuns la solicitarea înaintată de Mediafax pe e-mail.

marius-nistor-andreea-balaurea

Marius Nistor, preşedintele Federaţiei Sindicatelor din Educaţie „Spiru Haret“, câştigă lunar 3.300 de euro

În topul câştigurilor financiare se află şi liderii sindicatelor din educaţie şi cei ai federaţiilor care reprezintă interesele profesorilor. Marius Nistor, preşedintele Federaţiei Sindicatelor din Educaţie „Spiru Haret“ (FEN), a avut în 2015 un venit total de peste 181.700 de lei, ceea ce înseamnă un câştig lunar de aproximativ 15.000 de lei, adică puţin peste 3.300 de euro. Acesta se compune din 65.100 de lei salariul de preşedinte al FEN, 46.300 de lei de la Sindicatul Salariaţilor din Învăţământ Bucureşti, venit salarial în afara funcţiei de preşedinte, 29.200 de lei salariul de profesor, 22.000 de lei de la Consiliul Economic şi Social al cărui membru este, 12.000 de lei drepturi de autor încasate de la Federaţia sindicală pe care o conduce şi trei diurne în valoare totală de 6.800 de lei.

Cititi mai mult AICI

Claudiu Manda (PSD): Îndrăzneşte să crezi în România! Sprijinim fermierii români

Lia Olguţa Vasilescu – deputat: Vom creşte punctul de pensie cu 60 la sută

Urmareste REPUBLICA TV LIVE

Despre admin

V-ar mai putea interesa

CENTRUL REGIONAL DE PREVENIRE, EVALUARE SI CONSILIERE ANTIDROG CRAIOVA: O nouă campanie cu privire la consumul de droguri

Agenţiei Naţionale Antidrog lansează începând cu luna martie 2019 campania naţională  de informare şi sensibilizare …

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.