Ultimele știri
Acasă / Administratie / Adevărul din scandalul „testele turistice“ de la Spitalul de Urgenţă Craiova
SERPICO CRAIOVA

Adevărul din scandalul „testele turistice“ de la Spitalul de Urgenţă Craiova


Pandemia de incompetenţă din curtea DPS Dolj face victime printre angajaţii Centrului de Genetică Medicală, scrie indiscret.ro

„Nu lăsa adevărul să strice o ştire bună“. Cam aşa s-ar putea rezuma, pe scurt, decizia presei, de la cea locală şi până la cea naţională, care, cu un avânt muncitoresc influenţat parcă de „23 august“-ul din calendar, au transformat Spitalul Clinic Judeţean de Urgenţă Craiova în „laborator de analize pentru turişti“. Susţinută de un comunicat al Parchetului de pe lângă Judecătoria Craiova, care anunţa cu emfază deschiderea unui dosar penal, ştirea s-a rostogolit furios pe toate site-urile de ştiri şi pe burtierele canalelor de profil, întărind ideea că, în vreme ce testele colectate de DSP-uri erau ignorate, angajaţii spitalului ajutau românii să ajungă pe plajele însorite ale vechii Elade. Ca de obicei însă, realitatea este nu doar mult mai complicată, ci şi extrem de diferită.

„La data de 20.08.2020, la nivelul Parchetului de pe lângă Judecătoria Craiova a fost înregistrat un dosar penal având ca obiect săvârşirea infracţiunilor de abuz în serviciu, faptă prev. de art.297 Cod penal şi zădărnicirea combaterii bolilor, faptă prev. de art. 352 alin.2 Cod penal.
Din conţinutul actului de sesizare rezultă că, la data de 18.08.2020, organele de poliţie s-au sesizat din oficiu cu privire la faptul că în perioada iunie 2020 – până în prezent, funcţionari publici din cadrul Spitalului de Boli Infecţioase Victor Babeş Craiova, respectiv Spitalul Clinic Judeţean de Urgenţă nr.1 Craiova, unităţi spitaliceşti dotate cu aparate medicale tip P.C.R., folosite în detectarea virusului SARS COV 2, încadraţi în funcţia de şefi laboratoare, sub pretextul prelucrării unor teste din alte judeţe limitrofe, refuză să primească pentru testare toate probele recoltate de către D.S.P. Dolj în urma constatării unor cazuri de infectare cu virusul menţionat, fapt ce are ca urmare întârzierea în luarea unor măsuri de prevenire sau combatere a infectărilor în locaţiile identificate de organele de sănătate publică.

În realitate, funcţionarii precizaţi procedează la efectuarea unor teste pentru persoane care nu sunt incluse în metodologia de testare a Institutului Naţional de Sănătate Publică, fiind folosite ulterior în vederea dovedirii îndeplinirii condiţiilor de călătorie în străinătate“, se arăta în comunicatul Parchetului. Câteva propoziţii seci, caracteristice stilului de comunicare din domeniu, care acreditau ideea că unităţile sanitare se transformaseră, de fapt, în anexe ale agenţiilor de turism, preocupate doar să furnizeze turiştilor hârtiile necesare pentru accesul pe plajele Greciei.

Nicio solicitare a DSP Dolj nu a fost refuzată

Cum spuneam, de multe ori realitatea este însă cu totul alta decât cea prezentată. Este şi cazul Spitalului Clinic Judeţean de Urgenţă Craiova, al cărui Centru de Genetică Medicală, vizat de ancheta procurorilor, nu a refuzat nici măcar o singură dată solicitările Direcţiei de Sănătate Publică Dolj ori ale altor direcţii de sănătate din Oltenia. „Acuzaţiile sunt 100% nefondate, fără nicio susţinere reala. Centrul de Genetică Medicală din cadrul SJU Craiova a lucrat, în ultimele 3 luni, la cererea DSP Dolj, nu mai puţin de 9.849 de teste pentru detecţia Covid-19. Mai mult, alte 1.639 de teste au fost lucrate, în această perioadă, pentru celelalte direcţii de sănătate publică din regiunea Oltenia. Nu există înregistrată nicio reclamaţie sau sesizare din partea DSP Dolj pe această temă“, afirmă managerul SCJU Craiova, Laurenţiu Ivanovici.

Acesta spune că au existat momente în care numărul probelor trimise a depăşit capacitatea de testare a Laboratorului de Genetică Medicală al SCJU, însă acestea au fost lucrate în decursul mai multor zile, dar niciodată nu au fost refuzate! „Eforturile colectivului de angajaţi ai Laboratorului de Genetică Medicală, care, în toată perioada stării de urgentă şi a stării de alertă, au muncit de dimineaţa până noaptea, sâmbăta şi duminica, fără concedii de odihna, pentru a face faţa solicitărilor uriaşe, ar trebuie apreciate! Cu ajutorul unor astfel de oameni, răspândirea virusului Covid-19 a fost mult redusă prin activitatea intensă de diagnosticare!“, a adăugat managerul Ivanovici.

O medie de 15 teste pentru turişti pe zi

Revenind la acuzaţia testelor „turistice“, trebuie precizat că, în perioada 1 iulie – 24 august, Laboratorul de Genetică Medicală al SCJU Craiova a prelucrat un număr de 850 de astfel de teste. Vorbim, aşadar, despre o medie de doar 15 teste la cerere pe zi, adică sub 10% din totalul testelor prelucrate de angajaţii centrului. „Decizia de testare la cerere, contracost, a fost luată în cadrul Comitetul Director al SCJUC, în primul rând ca urmare a solicitărilor unor persoane care aveau nevoie de un test Covid-19 pentru tratament ori intervenţii chirurgicale în spitale din ţară sau străinătate“, a menţionat managerul SCJU Craiova, Laurenţiu Ivanovici, care a adăugat că testarea la cerere a persoanelor care aveau nevoie de rezultate pentru a putea merge în vacanţă nu încalcă nicio lege.

Trebuie precizat că inclusiv Ministerul Sănătăţii a publicat pe site-ul instituţiei lista centrelor acreditate pentru efectuarea testelor PCR după ce autorităţile din Grecia au anunţat că acestea sunt obligatorii pentru toţi turiştii. Este vorba despre 113 centre de testare din toată ţara, atât de stat, cât şi private, iar lista include adresele şi numerele de telefon ale acestora, precum şi informaţia că unităţile au dreptul să stabilească costul testelor.

E vorba de incompetenţă, dar ea trebuie căutată în altă parte

Căminul pentru Persoane Vârstnice Craiova, un masiv focar de Covid-19

Totuşi, cum s-a ajuns în situaţia în care procurorii craioveni cercetează acum angajaţii laboratoarelor de analiză? Se pare că acest scandal a fost provocat de un alt scandal, cel al focarului de îmbolnăviri de la Căminul pentru Persoane Vârstnice Craiova. Încercând, probabil, să-şi justifice incompetenţa, care a făcut ca de la câteva cazuri de infectare descoperite încă din luna iunie să se ajungă la peste 120 două săptămâni mai târziu, angajaţii DSP Dolj, la braţ cu cei ai CPV Craiova, au decis, în dulcele stil românesc, să arunce vina în curtea vecinilor de la Spitalul de Urgenţă Craiova.

Doar că, în ciuda valului de noroi proiectat către pereţii Centrului de Genetică Medicală, realitatea arată că angajaţii laboratorului au prelucrat, în perioada iunie – august, nu mai puţin de 9.849 de teste primite de la DSP Dolj, la care se adaugă alte 1.371 de teste pentru direcţiile de sănătate din Olt, Gorj, Vâlcea şi Mehedinţi! Ba mai mult, într-un moment de sinceritate, purtătorul de cuvânt al DSP Dolj, Ştefan Popescu, a declarat pentru o publicaţie centrală că instituţia pe care o reprezintă nu s-a plâns niciodată că le-ar fi fost refuzate testele, ci „doar că au existat întârzieri“. O afirmaţie care valorează cât o absolvire de vină pentru angajaţii Centrului de Genetică Medicală, dar, nu-i aşa, de ce să lăsăm adevărul să strice o ştire bună?!

sursa text/foto: indiscret.ro

Urmareste REPUBLICA TV LIVE

Despre admin

V-ar mai putea interesa

Clubul de presă, apel către CNA să NU fie părtaș la crima de presă. Presiunile asupra jurnaliștilor trebuie să înceteze! Facem SCUT în fața jurnalistei Anca Alexandrescu

Clubul de Presă asistă cu stupoare la o faptă ce nu s-a mai petrecut pana …

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.