Ultimele știri
Acasă / Campanie 2019 / Alegeri europarlamentare 2019. Marian- Jean Marinescu (PNL) se plasează pe primul loc în clasamentul privind activitatea europarlamentarilor români în legislatura 2014- 2019

Alegeri europarlamentare 2019. Marian- Jean Marinescu (PNL) se plasează pe primul loc în clasamentul privind activitatea europarlamentarilor români în legislatura 2014- 2019

Premianții și corigenții români de la Bruxelles și Strasbourg. ”Cetățeanul” a realizat topul eurodeputaților români din această legislatură. Atât ”podiumul”, cât și lista rușinii.


Mai puțin de două luni ne despart de primul test electoral din acest an, înainte de prezidențialele din toamnă. Pe 26 mai, românii care se vor prezenta la scrutinul de alegeri europarlamentare 2019 își vor trimite reprezentanții (33 la număr) în Parlamentul European pentru următorii cinci ani de zile. Acum, când a mai rămas foarte puțin din actualul mandat, început în 2014, Cetățeanul.net a analizat activitatea celor 32 de persoane care ne reprezintă în momentul de față la Bruxelles și Strasbourg.

Eurodeputații au venituri de invidiat nu doar pentru români, ci și pentru ceilalți europeni de rând. Când vine însă vorba de muncă, europarlamentarii României nu sunt însă toți la fel – unii au ajuns la Bruxelles și Strasbourg doar pentru a se bucura de un trai îmbelșugat sau pentru a scvăpa de vreo anchetă penală, iar alții au pus osul la treabă.

Activitatea europarlamentarilor este extrem de dificil de evaluat. Cei mai mulți dintre noi ar fi tentați să-i considere activi pe cei care ies în lumina reflectoarelor, apar cel mai des pe la televiziunile de știri sau au numeroase intervenții în plenul de la Strasbourg. La acest capitol au excelat acum două legislaturi (2007, anul intrării României în Uniunea Europeană – 2009) Gigi Becali și Corneliu Vadim Tudor, ambii propulsați acolo de pe lista PRM. Faptul că au făcut clăbuci în Hemiciclul de la Strasbourg nu i-a ajutat să fie niște buni eurodeputați.

Alegeri europarlamentare 2019. Criteriile luate în calcul

Și asta pentru că activitatea unui europarlamentar se măsoară prin prisma muncii în comisiile de specialitate și a negocierii între grupurile politice. Cea mai importantă dintre activităţile parlamentare este aceea de raportor pentru un raport legislativ, care se transformă, după adoptare, în legislație, într-un regulament european sau o directivă europeană. În această calitate, un eurodeputat poate influența direct legislația din UE.

Și nu poţi ajunge oricum raportor al Parlamentului European. Pentru asta, trebuie să participi la lucrările comisiei şi ale grupului politic din care faci parte, să câştigi şi să păstrezi încrederea membrilor acestora. Munca la un astfel de raport poate dura mai mult de un an.

O altă categorie de rapoarte este cea de raportor alternativ, când deputatul este raportor „din umbră” pentru grupul politic din care face parte, în situaţia în care raportorul este dintr-un alt grup politic. Urmează, în ordinea importanţei, rapoartele pentru aviz, realizate de eurodeputat pentru comisia din care face parte. Rezoluțiile, luările de cuvânt, declarațiile scrise și întrebările parlamentare sunt instrumente pe care eurodeputații le pot folosi pentru a atrage atenția asupra unor aspecte, pentru a solicita luarea unei poziții de către instituțiile europene sau de către liderii acestora.

Din păcate, aceste instrumente sunt cele mai accesate de către deputaţii care încearcă să demonstreze că au o intensă activitate parlamentară, fără să-şi fi adus o contribuţie care să conteze cu adevărat în procesul legislativ, altfel decât prin vot.

În funcție de aceste elemente enumerate mai sus, ”Cetățeanul” a realizat topul eurodeputaților români din această legislatură. Atât ”podiumul”, cât și lista rușinii. Se impune din capul locului precizarea că topul realizat de noi nu este nici pe departe infailibil, pentru că un raport poate avea o complexitate mai mare decât altul, de exemplu. Mulți dintre cei care vor să ”puncteze” își aleg și își trec în palmares rapoarte de descărcare de gestiune, cel mai ușor de realizat.

Alegeri europarlamentare 2019. Marian Jean Marinescu, cel mai ”silitor”

Ei bine, pe primul loc în acest clasament se plasează europarlamentarul PNL Marian Jean Marinescu, care se poate lăuda (și pe bună dreptate!) cu 15 rapoarte în calitate de raportor principal, 20 ca raportor alternativ (”din umbră”) și cinci ca raportor pentru aviz. În plus, Marinescu este și vicepreședinte al Parlamentului European.


foto: Marian Jean Marinescu

„Europarlamentarul #PNL Marian- Jean Marinescu se plasează pe primul loc în clasamentul privind activitatea europarlamentarilor români în legislatura 2014- 2019. Marinescu este autorul a 15 rapoarte în calitate de raportor principal, 20 ca raportor alternativ (”din umbră”) și cinci ca raportor pentru aviz. Iată, pe scurt, ce a făcut pentru #România în ultimii cinci ani:
– a facilitat accesul României la aproximativ 1 miliard de euro pentru proiecte de infrastructură de transport prin folosirea integrală de către statele membre a sumelor transferate din Fondul de Coeziune la Mecanismul Conectarea Europei (#CEF)
– la propunerea lui, PE a adoptat creşterea bugetului pentru transport cu peste 6 miliarde de euro
– includerea tronsoanelor de cale ferată #Timișoara-#Moravița, #Craiova-#Calafat, #București-#Giurgiu și a drumului #Focșani-#Albița între prioritățile europene
– proiect pilot pentru reglementarea drepturilor turiştilor
– a protejat interesele transportatorilor români în cadrul Pachetului #Mobilitate care se referă la transportul rutier de marfă”

Pe locul doi se situează , la mică distanță, eurodeputatul PNL (ales în 2014 pe lista PMP) Siegfried Mureșan, cu 14 rapoarte în calitate de raportor principal, 30 ca raportor alternativ și trei ca raportor pentru aviz. Îl urmează fostul său coleg de partid de la PMP Cristian Preda: 10 rapoarte în calitate de raportor principal, 11 ca raportor alternativ și 13 ca raportor pentru aviz. De menționat faptul că ei au fost singurii candidați de pe lista avansată în 2014 de partidul fondat de Traian Băsescu care au ajuns la Bruxelles. Acum, PMP nu mai are niciun europarlamentar.

Pe locul patru se situează Monica Macovei, acum independentă din punctul de vedere al politicii naționale, dar trimisă în Parlamentul European de PDL. După ce a demisionat din PDL, Macovei a părăsit și grupul Partidului Popular European (PPE) pentru a se alătura celui al Conservatorilor și Reformiștilor Europeni (ECR). Ea are opt rapoarte în calitate de raportor principal, 22 ca raportor alternativ și 17 ca raportor pentru aviz.

VEZI TOPUL complet AICI

Urmareste REPUBLICA TV LIVE

Despre admin

V-ar mai putea interesa

Rezultate finale alegeri europarlamentare 2019. Cum arată clasamentul final al partidelor politice

Alegerile europarlamentare 2019 au fost un moment de adevărată revoluție a românilor, care s-au prezentat …

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.