Ultimele știri
Acasă / Administratie / România renunță la blocaj. Acum Rutte poate deveni noul șef al NATO

România renunță la blocaj. Acum Rutte poate deveni noul șef al NATO

Ultima țară renunță la blocaj. Acum Rutte poate deveni noul șef al NATO

Mark Rutte (57 de ani): Prim-ministrul în exercițiu al Țărilor de Jos va fi următorul secretar general al NATO. (Photo by KENZO TRIBOUILLARD / AFP)

Calea pentru numirea lui Mark Rutte (57 de ani) ca următor secretar general al NATO este clară după luni de blocaj. România a fost ultimul stat din alianţă care a anunţat joi că va renunţa la opoziţia faţă de atribuirea primului post şefului guvernului olandez aflat la final de mandat.

Președintele României, Klaus Iohannis, și-a retras propria candidatura, a anunțat, joi, biroul prezidențial de la București. În același timp, România susține acum candidatura lui Rutte.

Marți, Ungaria , Slovacia și Turcia renunțaseră deja la rezistența față de Rutte. Au justificat acest lucru cu promisiuni de la olandez. SUA, Germania, Marea Britanie și Franța făcuseră deja campanie pentru Rutte în februarie. Cancelarul Olaf Scholz (66 de ani, SPD) a declarat că olandezul a fost un „candidat remarcabil” cu „experiența sa imensă, marea sa expertiză în materie de politică de securitate și abilitățile sale diplomatice puternice”.

Contractul lui Stoltenberg este valabil până în octombrie

Secretarul general interimar al NATO, Jens Stoltenberg.

Actualul contract al secretarului general interimar al NATO, Jens Stoltenberg (65 de ani), este valabil până la 1 octombrie. Anunțase de mai multe ori în trecut că vrea să renunțe la post. În vara trecută, însă, încercările statelor membre de a ajunge la un acord asupra unui succesor au eșuat din nou.

La acea vreme, posibilii candidați pentru a-i succeda lui Stoltenberg erau premierul danez Mette Frederiksen (65 de ani) și ministrul britanic al apărării de atunci Ben Wallace (54 de ani).Stoltenberg a ocupat acum postul de top timp de aproape zece ani. În istoria alianței, el este deja al doilea cel mai vechi secretar general. Olandezul Joseph Luns (†2002) a fost cel mai înalt oficial internațional al alianței pentru cel mai mult timp. A servit din 1971 până în 1984.

▶︎ Un consens în cadrul alianței de apărare este necesar pentru numirea unui nou Secretar General. Aceasta înseamnă că niciunul dintre cele 32 de state NATO actuale nu are voie să ridice o obiecție împotriva candidatului. Cercurile Alianței au declarat joi că este foarte probabil ca Rutte să fie prezentat oficial drept succesorul lui Stoltenberg încă de săptămâna viitoare.

Rutte este considerat un expert în politică externă extrem de experimentat. Cel mai recent a fost șef de guvern în Țările de Jos timp de aproape 14 ani, mai mult decât oricine înaintea lui și, prin urmare, unul dintre cei mai longevivi din UE.

Acest articol a apărut prima datăin Bild.

Despre Maria Staicu

V-ar mai putea interesa

LIVE. Momentul filmat în care s-a tras asupra lui Donald Trump la un miting de campanie în Pennsylvania. ”Am fost împușcat cu un glonț care mi-a străpuns partea superioară a urechii drepte” – Trump. „Este în siguranță” – Secret Service. Atacatorul, ucis de o echipă de contra lunetiști a Serviciilor Secrete (Hotnews)

O persoană înarmată a tras asupra fostului președinte Donald J. Trump și l-a rănit în …

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.