Ultimele știri
Acasă / Politica / EVZ/CULISE. Cum încearcă Miron Mitrea să salveze campania electorală a PSD
SERPICO CRAIOVA

EVZ/CULISE. Cum încearcă Miron Mitrea să salveze campania electorală a PSD

Miron Mitrea a devenit consilierul Vioricăi Dăncilă. Evenimentul Zilei a aflat care sunt dedesubturile acestei mutări politice.

Zilele trecute o știre interesantă făcea înconjurul redactiilor: Miron Mitrea este noul consilier de taina al Vioricai Dăncilă. După modul cum s-au repezit sa-l prezinte unii jurnaliști, pare ca decizia Vioricai Dăncilă este una buna pentru PSD. “Penalul”, “pușcăriasul” Mitrea revine la PSD au titrat unele publicatii, grabindu-se sa aminteasca despre “dosarul” fostului secretar general al PSD.

Dacă ne uitam însă în istoria politica a lui Mitrea și ce a reusit sa facă în anii de după 1990, pare mai degrabă ca actualul președinte al PSD a luat o decizie de oportunitate. după alegerile europarlamentare, PSD trece printr-o criză profundă de identitate și de mesaje, strategia noilor sfătuitori ai premierului concentrandu-se exclusiv pe persoana sa. Scopul fiind acela de a o transforma într-un personaj acceptabil care sa intre în turul doi al alegerilor prezidentiale.

Deși are baronii locali de partea sa și unanimități în CEX, Viorica Dăncilă are o problema majoră la nivelul de jos al partidului: la primari. Aceștia nu par să doreasca să tragă în campanie pentru actualul președinte de partid, considerând ca principalul lor scop îl reprezinta alegerile locale de anul viitor cand toti isi doresc sa se realeaga.

Cu un secretar general extrem de slab, Mihai Fifor, fără anvergură și viziune politică, având un plan personal de a prelua el insuși partidul, PSD pare că și-a pierdut oastea cu care câștiga de fiecare dată bătăliile.

Nici președintele partidului și nici secretarul general Mihai Fifor nu au capacitatea lui Nastase sau Dragnea de a-și mobiliza “oastea”. În acest context, Viorica Dăncilă alege să îl readuca pe Miron Mitrea într-o postura tehnică cu rolul de a trezi și conduce PSD.

Cine este Miron Mitrea de fapt

Dincolo de apelativele preferate de presă – “penal”, “pușcăriaș” – Miron Mitrea are un palmares greu de egalat în politica românească.

Venit în politica din lumea sindicala în anul 1995, Miron Mitrea a fost cel care a bătut țara și a pus bazele celei mai puternice structuri organizaționale de partid de după 1990. A condus nenumărate campanii electorale ale PSD cu mână de fier, câștigand bătălii importante pentru PSD. Sorin Oprescu îi este dator pentru modul cum i-a organizat campania în București, ca și Ponta, aceasta devenind președinte PSD datorita sprijinului lui Mitrea venit în ultimul moment.

Ministru al transporturilor în guvernul Năstase, Mitrea și-a pus semnătura pe un proiect extrem de dorit și asteptat de români: autostrada București-Constanța, făcută într-un timp record. Nu în ultimul rand, Miron Mitrea este după Traian Băsescu al doilea politician care a demisionat din Parlament pentru a se pune la dispoziția instanței. Iar în anul 2014 a luat decizia de a demisiona din partid și de a se retrage din politică, considerând ca e mai bine să facă un pas în spate.

Acestea sunt pe scurt câteva din realizările politice ale lui Mitrea.

Venirea sa în echipa Vioricai Dăncilă poate reprezenta o gură uriașă de oxigen pentru partid, niciunul din liderii actuali neavând capacitatea organizatorică, dar nici gândirea strategică pentru situația în care se afla PSD-ul. Fărămițat, fără o linie clară, în derivă politică după plecarea lui Dragnea, PSD pare că astazi începe să se reașeze pe un drum care poate crea surprize la următoarele alegeri.

Urmareste REPUBLICA TV LIVE

Despre admin

V-ar mai putea interesa

Nicușor Roșca, candidatul Partidului Național Liberal la funcția de președinte al Consiliului Județean Dolj

• Alături de Nicușor Roșca, întreaga echipă de consilieri județeni a întocmit un program administrativ …

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.