Ultimele știri
Acasă / Craiova in direct / Cămașa cu altiță a fost inclusă în Patrimoniul UNESCO. Galerie FOTO/VIDEO

Cămașa cu altiță a fost inclusă în Patrimoniul UNESCO. Galerie FOTO/VIDEO

???̦???̦???? ?? ??????? ? ??̆??̆?̦?? ?? ?????̦?̆ ? ???? ?????????? ?? ?????? ????? ??????? ?? ?????????? ?????????̆ ?̂? ????̂??? ?̦? ????????? ???????

De Ziua Națională a României, la Rabat, în Maroc, a avut loc cea de-a XVII-a sesiune a Comitetului Interguvernamental pentru salvgardarea patrimoniului cultural imaterial UNESCO, în cadrul căreia a fost inclusă oficial arta cămășii cu altiță în Lista Reprezentativă a Patrimoniului Cultural Imaterial al Umanității.

La întocmirea dosarului de înscriere în această listă au lucrat și specialiștii muzeografi ai Muzeului Olteniei, care au documentat portul popular oltenesc și meșteșugul coaserii iei din zona Doljului. Filmul de prezentare a cămășii cu altiță din zona Olteniei a fost realizat la Casa Băniei din Craiova, cu ajutorul reprezentantelor Grupului folcloric din Grecești și ale grupului “Oltenia coase ie”. “Această recunoaștere oficială a îndeletnicilor tradiționale din zona noastră confirmă valoarea culturii oltenești și românești”. – Presedintele Consiliului Judetean Dolj, Cosmin Vasile.

Vezi filmul de prezentare AICI si povestea IEI AICI

“La #Rabat#Maroc, am împărțit fâșii de cer împreună: Muzeul Olteniei, Muzeul Astra Sibiu, Muzeul National al Satului, Complexul de Mestesuguri Arta Rustica, un gând lăsat la jumătate, în Romania, care ne-a traversat sufletul și a rulat pe ecranele UNESCO! Am expirat tricolor! Da, am pus toți, într-un film, tot ce este mai frumos din zonele României și așa a crescut emoția, o dragoste copleșitoare! Gândurile, sufletele, bucuria au venit de la mii de kilometri, din cele mai necunoscute colțuri ale țării, dar a fost frumos visul că mai mare onoare nimeni nu poate primi, acesta este darul #Recunoștinței, vizibilitatea internațională a patrimoniului românesc! Noi, cei ce am trăit și contribuit la un moment istoric, irepetabil! Muzeul Olteniei a reprezentat Oltenia pe ecranele întrunirii UNESCO de la Rabat! ???????? ??? ???????!”- Muzeul Olteniei

Muzeul Olteniei -prin ??. ?????? ???? și-a pus nu doar cunoștințele, ci și inima în slujba comunităților ce păstrează si continuă meşteşugul cămăşii cu altiță, în Oltenia! Multumim, Roxana Deca – pentru contribuția ta majoră la constituirea documentaţiei aferente dosarului ce a acoperit zona etnografică a Olteniei – sute de ore de muncă, cercetări de teren, conceptualizări si sistematizări de date si informații imense!

Multumim tuturor celor care au lucrat la acest dosar, grupul de lucru, constituit prin ordinul Ministrului Culturii nr. 2910 din 09.06.2020: ???????? ??ș? (???????????), ????? ?????????, ????? ?????, ?????, ?ș?ă????, ??????? Ș????ă, ?????? ???ț?, ?????? ????, ????????? ????? ș? ?????? ????.

Ne înclinăm în fața celor ce au susținut cauza României la Rabat, Delegației României: ??????? ????á? ????á?, ???????? ?? ???? î? ?????????? ????????, ??????-?????? ?????????, ?????????, ??????? ????????? ?? ???â???? ?? ?â??ă ??????, și ????? ???????????, ?????? ??????! ????????, ??????? ????? ???!” – Muzeul Olteniei

Credit photo: Muzeul Olteniei, Casa Băniei!

Despre Maria Staicu

V-ar mai putea interesa

Emil Moț, primarul din Slatina, a demisionat. I se aduc acuzații grave de trafic de droguri

Emil Moț, primarul în funcție din Slatina, și-a anunțat demisia, după ce în presă au …

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.