Ultimele știri
Acasă / Administratie / 165 de ani de la unirea dintre Moldova și Țara Românească. Mica Unire, sărbătorită cu discursuri, joc și voie bună în toată țara. Ascultă cântecul patriotic interpretat de inegalabila Maria Tănase!

165 de ani de la unirea dintre Moldova și Țara Românească. Mica Unire, sărbătorită cu discursuri, joc și voie bună în toată țara. Ascultă cântecul patriotic interpretat de inegalabila Maria Tănase!

Mica Unire, de la care se împlinesc azi 165 de ani, a fost marcată și în acest an prin diverse manifestări organizate de ministere sau de autorități locale. În țară, însă, festivitățile organizate pentru celebrarea Micii Uniri au reunit mii de români.

In județul Satu Mare, zeci de căruțe și steaguri tricolore au defilat pe străzile din Medieșu Aurit. Oamenii s-au bucurat de sărbătoarea publică a României și au celebrat ziua de 24 Ianuarie pentru a aniversa unirea Principatelor Române.

Si la Craiova, Mica Unire a fost sărbătorită prin discursuri şi depuneri de coroane la statuia domnitorului Alexandru Ioan Cuza(n.r.- depunerile de coroane, o acțiune națională de neînțeles! Mica Unire înfăptuindu-se pe cale diplomatică și nu prin luptă cot la cot. Adică nu prea avem ce comemora. Din contră, sărbătorim victoria unirii celor două principate.) Episodul a continuat cu un recital susținut de artiștii Ansamblului Folcloric „Maria Tănase”.

Evenimentul dedicat Micii Uniri a început la ora 10.00, cu intonarea imnului și ceremonialul religios, fiind precedat de parada militară, cel mai așteptat moment de către participanți. In ciuda gerului, astăzi, 24 ianuarie, sute de craioveni au mers în centrul Craiovei pentru a celebra 165 de ani de la Mica Unire. După discursurile oficialilor, oamenii s-au prins in Hora Unirii – simbolul Unirii celor două principate Moldova și Țara Românească, unite prin alegerea aceluiași domnitor, Alexandru Ioan Cuza, la 24 Ianuarie 1859.

Hora Unirii – un simbol al voinței românilor

Cu tiltul oficial Hora Unirei, poezia lui Vasile Alecsandri, a fost publicată pentru prima dată în 1856, în revista Steaua Dunării a lui Mihail Kogălniceanu. Muzica a fost creată de Alexandru Flechtenmacher, talentatul șef de orchestră la Teatrul Național Moldovenesc al lui Millo.

Hai să dăm mână cu mână
Cei cu inimă română,
Să-nvârtim hora frăției
Pe pământul României!

Iarba rea din holde piară!
Piară dușmănia-n țară!
Între noi să nu mai fie
Decât flori și armonie!

Măi muntene, măi vecine
Vino să te prinzi cu mine
Și la viață cu unire
Și la moarte cu-nfrățire!

Unde-i unul nu-i putere

La nevoi și la durere
Unde-s doi puterea crește
Și dușmanul nu sporește!

Amândoi suntem de-o mamă
De-o făptură și de-o seamă,
Ca doi brazi într-o tulpină
Ca doi ochi într-o lumină.

Amândoi avem un nume,
Amândoi o soarta-n lume.
Eu ți-s frate, tu mi-ești frate,
În noi doi un suflet bate!

Vin’ la Milcov cu grăbire
Să-l secăm dintr-o sorbire,
Ca să treacă drumul mare
Peste-a noastre vechi hotare,

Și să vază sfântul soare
Într-o zi de sărbătoare
Hora noastră cea frățească
Pe câmpia românească!

Cântecul patriotic “Hora Unirii” interpretat de inegalabila Maria Tănase în 1959.

Despre Maria Staicu

V-ar mai putea interesa

PNL Dolj cere anularea alegerilor de la Malu Mare: 66 de alegători nu au primit buletine de vot. Nu este o simplă eroare materială, ci ne aflăm în fața unei fraude electorale evidente. FOTO DOCUMENT

PNL Dolj a depus la Biroul Electoral Central o cerere de anulare a alegerilor din …

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.