Ultimele știri
Acasă / Administratie / CAMPANIE REPUBLICA TV: ​Surprindeți în flagrant pe cineva care aruncă deșeuri în spații neamenajate special! Pune si autoritătile la treabă!

CAMPANIE REPUBLICA TV: ​Surprindeți în flagrant pe cineva care aruncă deșeuri în spații neamenajate special! Pune si autoritătile la treabă!

La intrările in zeci de localități din județul Dolj, gunoaiele stau ca la muzeu.

Spre exemplu, gunoaiele sunt aruncate intr-un loc de maximă vizibilitate, imediat cum ieși din localitatea Daneți spre Mârșani. Aceeași situație intre localitățile Dobrotești și Amărăștii de Jos. VEZI VIDEO AICIși AICI

Mormane de gunoaie aruncate la voia întâmplării. Haine, peturi, cârpe, pampers, scaune de mașini sau alte deşeuri zac la intrarea sau ieșirea din localități. Vântul le împraștie pe câmpuri, imaginea este una dezolantă. Avertismente şi sancţiuni se aplică prea rar, astfel că oamenii au ajuns să nu le ia în serios. Dacă cei șapte ani de acasă nu opresc oamenii să facă din natură și străzi propriul lor coș de gunoi, natura se va răzbuna. Chiar dacă nu vă vine să credeți. Cu toții trebuie să înțelegem relația cauză-efect: plasticul aruncat aiurea afectează de multe ori grav animalele sălbatice. In plus, intră deja în lanțul alimentar ajungând să consumăm chiar echivalentul unui card bancar de plastic pe săptămână. Sănătatea omului depinde de calitatea mediului. Mâncarea depinde de calitatea solului și a apei. Impactul unui mediu poluat asupra sănătății se vede în timp, prin diferite boli.

În România, există firme de salubritate care colectează corect deșeurile de la sursă. Există însă și localități unde colectare separată a fost implementată la sursă, dar ea nu funcționează de fapt. Acolo unde locuitorii văd, de exemplu, că lucrătorii de la serviciul de salubrizare colectează atât deșeurile reciclabile cât și cele menajere cu aceeași mașină trebuie să ia atitudine.

Semnalează-ne cazul din localitatea ta, sesizează autoritățile locale, trimite-ne fotografii si filmulete si le vom publica in cadrul campaniei. Atât oamenii și companiile, cât și autoritățile publice, precum primăriile pot fi amendate pentru încălcarea regulilor, când vine vorba de deșeuri.

Legislația privind protecția mediului:

Abandonarea deșeurilor este interzisă și pedepsită, potrivit Legii.

OUG 92/2021 MODIFICATĂ PRIN OUG 38/2022 PRIVIND REGIMUL DEŞEURILOR

Mai precis, legea spune că abandonarea deșeurilor se pedepsește cu amendă DE LA 10.000-20.000 LEI PENTRU PERSOANELE FIZICE ŞI DE LA 50.000-70.000 LEI PENTRU PERSOANELE JURIDICE (ART 62 ALINIAT 1 LIT B) INCENDIEREA, ÎNGROPAREA SAU ELIMINAREA DEŞEURILOR ÎN AFARA SPAŢIILOR AUTORIZATE SE PEDEPSEŞTE CU INCHISOARE DE LA 3 LA 5 ANI SAU CU AMENDA.

  • În plus, cei care aruncă deșeuri ilegal sunt obligați prin lege să curețe zona și să plătească, pe lângă amendă, costurile de eliminare a gunoaielor prin societăți specializate.
  • În plus maşina cu care s-au trasportat deşeurile e confiscată iar pe cheltuiala contravenientului se realizeaza curăţarea terenului şi eliminarea deşeurilor conform legislaţiei de mediu în vigoare.

DEPOZITAREA GUNOIULUI ESTE STRICT INTERZISĂ!

Conform OUG 92/2021 art. 20 alin. (3), (4) şi (5) abandonul şi depozitarea deşeurilor în afara spaţiilor autorizate în acest scop este interzisă. Constitue contravenţie şi se sancţionează cu amenzi de la 10.000 la 20.000 pentru persoanele fizice şi de la 50.000 la 70 000 lei pentru persoanele juridice.

Articolul 20
(3) Abandonarea deşeurilor este interzisă.
(4) Eliminarea deşeurilor în afara spaţiilor autorizate în acest scop este interzisă.
(5) Incendierea deşeurilor de orice fel este interzisă.
(6) Îngroparea deşeurilor de orice fel este interzisă.

Potrivit legii 211/2011, România trebuia să aibă colectare separată de minim 50% până în decembrie 2020, iar primăriile sunt obligate să pună la dispoziție infrastructură pentru această colectare separată. În caz contrar, primăriile pot fi amendate de Garda de Mediu, iar procedurile de infringement pot fi deschise împotriva României, cu amenzi semnificative.

Click pe Harta Reciclării

Pe lângă serviciul de colectare la sursă, administrațiile locale strâng deșeurile reciclabile și prin intermediul punctelor cu containere stradale. Multe dintre aceste puncte le puteți găsi pe Harta Reciclării, cu denumirea „Administrat de Primăria localității X”.

Până astfel de situații se remediază se recomandă colectarea separată prin alte metode. Spre exemplu, punctele de colectare din rețelele de magazine: Carrefour, Kaufland, Lidl. Magazile au containere dedicate sau automate de tip reverse vending machine (RVM) unde pot fi duse hârtia și cartonul, sticlă, doze de aluminiu și conserve, recipiente din plastic pentru băuturi sau pentru detergenți lichizi și produse de curățenie și îngrijire.

Despre admin

V-ar mai putea interesa

Emil Moț, primarul din Slatina, a demisionat. I se aduc acuzații grave de trafic de droguri

Emil Moț, primarul în funcție din Slatina, și-a anunțat demisia, după ce în presă au …

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.