Ultimele știri
Acasă / Craiova in direct / Eveniment de înaltă ținută culturală și spirituală. Cei mai buni scriitori din zona Olteniei au primit recunoașterea activității lor prin decernarea Premiilor Uniunii Scriitorilor din România Filiala Craiova. FOTO-VIDEO

Eveniment de înaltă ținută culturală și spirituală. Cei mai buni scriitori din zona Olteniei au primit recunoașterea activității lor prin decernarea Premiilor Uniunii Scriitorilor din România Filiala Craiova. FOTO-VIDEO

Prima editie a “Galei scriitorilor din Oltenia”, organizată de Filiala Craiova a Uniunii Scriitorilor din România (USR) s-a desfășurat în Sala Oglinzilor de la Muzeul de Artă și a adus laolaltă prozatori, poeți, eseiști și critici literari.

Sala Oglinzilor, Muzeul de Artă Craiova.
???????? ?????? ???????? ?? ???? ???????????? ??? ???????

În cadrul evenimentului au fost decernate Premiile anuale ale Filialei Craiova a USR pentru creațiile literare apărute în anul 2022, precum și alte distincții oferite de către Comitetul de Conducere.

Gala la a cuprins momente artistice susținute de artiști din cadrul instituțiilor culturale din Bănie, o expoziție de lucrări de artă, precum și un dineu în onoarea participanților.

Amfitrionul evenimentului a fost poetul Mihai Firică, președintele Filialei Craiova a Uniunii Scriitorilor din România, care a prezentat inițiativa organizării Galei scriitorilor din Oltenia și a făcut un scurt bilanț a activității din acest an.

VEZI VIDEO AICI si AICI

Premiile oferite scriitorilor au fost însoțite de lucrări de artă achiziționate de la Uniunea Artiștilor Plastici din Craiova, fiind expuse la Muzeul de Artă – Palatul Jean Mihail într-o expoziție care a prefațat evenimentul.

În conformitate cu Statutul USR, juriul a acordat premii anuale scriitorilor: George Popescu – Cartea anului, critică literară – pentru volumul Radiografii critice în oglinzi retrovizoare (Editura Autograf MJM), Marius Ghica – Cartea anului, traduceri literare – Paul Valéry CAIETE fragmente (Editura Humanitas) și Toma Grigorie – Premiul Opera Omnia. Comitetul de Conducere al Filialei Craiova a USR a conferit Premii pentru volume publicate în 2022 scriitorilor Lorena-Gabriela Vasile – Debut – pentru volumul De ce plânge lumina (Editura Hoffman), Tony Paraschiv – Debut – pentru volumul Opifex (Editura Prier), Gela Enea – Critică literară – pentru volumul Cartea de identitate critică (Editura Neuma), Ionel Bușe – Premiul Jean Băileșteanu – proză – pentru volumul Femei de iasomnie (Editura Litera) și Titu Dinuț – Poezie – pentru volumul Patimile după Rembrandt (Editura Hoffman). Ca și în alți ani, Premiul pentru poezie Mihai Duțescu a fost acordat scriitorului Dan Anghelescu, prentru volumul Cămașa de forță a clipei (Editura Aius), având suportul financiar al familiei Duțescu.

Activitatea deosebită a slujitorilor cuvântului scris a fost recompensată prin decernarea Premiului special pentru poezie scriitorului Constantin Preda, Premiul special pentru promovarea literaturii române prozatorului și poetului Ion Deaconescu, iar prozatorului Mircea Pospai i s-a conferit Premiul pentru promovarea între breslele creatorilor. Programele și proiectele de colaborare culturală au fost extinse în acest an, fapt marcat prin acordarea a două distincții pentru domeniul interpretării muzicale rapsodului Ion Crețeanu și violoncelistul Mircea Suchici, ambii fiind distinși cu Diploma de excelență. Cu o organizare complexă, prin care s-a dorit reflectarea colaborării cu instituții reprezentative din Cetatea Băniei, Gala scriitorilor din Oltenia a beneficiat de momente muzicale oferite de interpreți ai Filarmonicii Oltenia din Craiova.

Cel mai important eveniment dedicat slujitorilor culturii scrise din Oltenia a prilejuit și semnarea acordului de constituire a Filialei Dolj a Alianței Naționale a Uniunilor de Creatori din România A.N.U.C., documentul fiind semnat de către Pavel Popescu (Uniunea Arhitecților din România), Mihai Firică (Uniunea Scriitorilor din România Filiala Craiova) și Emil Bănuți (Uniunea Artiștilor Plastici).

Reprezentanții A.N.U.C. Filiala Dolj au stabilit ca, pe baza unui statut, să se realizeze o colaborare reală în vederea realizării unor obiective comune prin contacte funcționale, benefice tuturor componentelor, ca un mijloc/cadru pentru dialog, informare reciprocă și acțiune a uniunilor membre.

Primăria Municipiului Craiova, Consiliul Local Craiova și Consiliul Județean Dolj au oferit sprijin material evenimentului în calitate de parteneri.


Despre Maria Staicu

V-ar mai putea interesa

Show-uri unice și seri magice, pe Stadionul Ion Oblemenco: The Motans Symphonic, Y do I și TehnOpera revoluționează scena la IntenCity

(P) Craiova IntenCity revoluționează scena festivalurilor din țară cu show-uri unice, proiecte inovatoare și experiențe …

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.