Ultimele știri
Acasă / Administratie / Comisia Europeană cere României să închidă și să reabiliteze depozitele ilegale de deșeuri. În caz contrar, Comisia poate decide să trimită cazul Curții de Justiție a Uniunii Europene

Comisia Europeană cere României să închidă și să reabiliteze depozitele ilegale de deșeuri. În caz contrar, Comisia poate decide să trimită cazul Curții de Justiție a Uniunii Europene

România riscă noi sancţiuni din partea UE din cauza gropilor de gunoi și a depozitelor de deșeuri neconforme. Autoritățile nu au accesat programul european pentru închiderea depozitelor de deşeuri, plătind de la buget.

Comisia Europeană a transmis, miercuri, României un aviz motivat pentru nerespectarea integrală a Directivei privind depozitele de deșeuri și a Directivei – cadru privind deșeurile. Autoritățile române au la dispoziție două luni pentru a răspunde și a lua măsurile necesare. În caz contrar, Comisia poate decide să trimită cazul Curții de Justiție a Uniunii Europene.

[INFR(2020)2276]: (Directiva 1999/31/CE) si (Directiva 2008/98/CE).

Directiva privind depozitele de deșeuri impune statelor membre să ia măsurile necesare pentru închiderea și reabilitarea depozitelor de deșeuri pentru care nu au fost eliberate autorizații. Conform Directivei-cadru privind deșeurile, statele membre au obligația de a recupera și elimina deșeurile într-un mod care să nu pericliteze sănătatea umană și mediul, interzicând abandonarea, descărcarea sau evacuarea necontrolată a deșeurilor.

Prin Tratatul de aderare a României, autorităților li s-a acordat ca termen data de 16 iulie 2017 pentru a se conforma acestor norme în ceea ce privește un număr de 101 depozite de deșeuri. Întrucât această obligație nu a fost respectată integral, Comisia a trimis României o scrisoare de punere în întârziere în octombrie 2020.

Până în prezent, România a închis și reabilitat 92 de depozite de deșeuri. Calendarul pentru închiderea și reabilitarea celor nouă depozite de deșeuri rămase este 2026-2028 pentru cinci dintre acestea și este incert pentru celelalte patru depozite de deșeuri. În consecință, Comisia a decis să emită un aviz motivat adresat României, care are la dispoziție două luni pentru a răspunde și a lua măsurile necesare. În caz contrar, Comisia poate decide să sesizeze Curtea de Justiție a Uniunii Europene cu privire la acest caz, se arată intr-un comunicat al Executivului comunitar.

Context

Prin pachetul său lunar de decizii în constatarea neîndeplinirii obligațiilor, Comisia Europeană („Comisia”) urmărește acționarea în justiție a statelor membre care nu și-au îndeplinit obligațiile ce le revin în temeiul legislației UE. Aceste decizii, care vizează diverse sectoare și domenii de politică ale UE, au scopul de a asigura aplicarea corespunzătoare a legislației UE, în beneficiul cetățenilor și al întreprinderilor.

VEZI Etapele procedurilor de constatare a neîndeplinirii obligațiilor.RO

Pentru mai multe detalii referitoare la toate deciziile luate, consultați AICI registrul deciziilor în constatarea neîndeplinirii obligațiilor.

Ce arată RAPORTUL de AUDIT al Curții de Conturi a României


Iminența unei proceduri de infringement: Autorităţile administraţiei centrale şi locale au acţionat insuficient, iar AFM nu a accesat programul european pentru închiderea depozitelor de deşeuri neconforme. Toate costurile, suportate din bugetul naţional!

Conform Directivelor Europene privind deșeurile, statele membre trebuie să recupereze și să elimine deșeurile într-un mod care să nu pună în pericol sănătatea umană și mediul, interzicând abandonarea, aruncarea sau eliminarea necontrolată a deșeurilor.

In anul 2022, pornind de la faptul că România a primit o scrisoare de punere în întârziere, document ce anunța, de fapt, iminența unei proceduri de infringement, Curtea de Conturi a României a realizat o acțiune de audit de conformitate (flash audit) care să evalueze modul în care autoritățile publice centrale și locale au făcut demersuri pentru remedierea deficiențelor din managementul deșeurilor, astfel încât riscul de declanșare a unei proceduri de infringement să fie atenuat.

Ca urmare a efectuării misiunii de audit de conformitate, au rezultat următoarele aspecte semnificative:

– La nivel strategic, Ministerul Mediului, Apelor și Pădurilor încă nu a adoptase, până la finalul acțiunii noastre, o politică publică prin care să înlocuiască strategia anterioară, care avusese orizont de timp în anul 2020. Mai mult, autoritatea publică centrală în domeniul protecției mediului
nu a adoptat acte normative care să stabilească cadrul legal de colectare a resurselor financiare necesare plății cotei de apel și nici acte normative pentru instituirea unui sistem de control al calității și de trasabilitate a deșeurilor municipale.

-Cu toate că Agenția Națională pentru Protecția Mediului avea obligația de a elabora Procedura de raportare a datelor și informațiilor puse la dispoziția agențiilor județene pentru protecția mediului, de către operatorii economici care gestionează deșeuri, din acțiunea noastră a
reieșit că există o astfel de procedură iar acest fapt are consecințe în acuratețea și veridicitatea datelor colectate, utilizate în procesele decizionale ale MMAP și raportate către Uniunea Europeană.

-Echipele de audit implicate în acțiune au constatat că au existat cazuri în care autoritățile județene au permis înființarea unor depozite care nu aveau obligația de respectare a cerințelor de protejare a mediului.

-Închiderea depozitelor de deșeuri a ajuns, în lipsa finanțării din bugetele locale sau cele ale operatorilor economici cu atribuții de administrator, să reprezinte un efort financiar pe seama Fondului pentru Mediu, în afara scopului pentru care acest fond a fost înființat.

-GNM nu și-a exercitat pe deplin atribuțiile de control și sancționare, astfel că activitatea desfășurată și practica de derogare de la nivelul sancțiunilor stabilite prin legislația de mediu (prin aplicarea alternativei de sancționare cu avertisment), au fost contrare obiectivului național general de prevenire a declanșării unor cauze judiciare europene împotriva României.

-Planurile județene de gestionare a deșeurilor au fost adoptate cu întârziere, astfel că implementarea politicilor publice naționale a fost implicit, una deficitară.

-Colectarea selectivă a deșeurilor se realizează într-un grad scăzut iar etapele ulterioare gestionării deșeurilor sunt implicit afectate de acest factor. Mai mult, structurile de tratare și sortare a deșeurilor municipale sunt deficitare iar în depozite ajung cantități semnificative de deșeuri care
nu au fost supuse operațiunilor prealabile impuse de lege.

citeste Integral Raportul Curtii de Conturi:

EVALUAREA RISCULUI DE INFRINGEMENT ÎMPOTRIVA ROMÂNIEI
PRIVIND GROPILE DE GUNOI DIN MARILE ORAȘE

Despre Maria Staicu

V-ar mai putea interesa

Show-uri unice și seri magice, pe Stadionul Ion Oblemenco: The Motans Symphonic, Y do I și TehnOpera revoluționează scena la IntenCity

(P) Craiova IntenCity revoluționează scena festivalurilor din țară cu show-uri unice, proiecte inovatoare și experiențe …

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.