Ultimele știri
Acasă / Diverse / Ucraina e deja America?

Ucraina e deja America?

Indiferent dacă Ucraina câștigă sau pierde, nu va fi a ucrainenilor. Aceasta este trista realitate care depășește cu mult tragedia deja imensă care privește zecile de mii de morți pe front, distrugerea, suferința populației. Motivul este simplu și ne arată câteva aspecte care pot fi verificate din diverse surse. Un prim aspect vine din partea Centrului de Acțiune Anticorupție, un ONG ucrainean care avertizează ca “o parte a elitei politice se pregătește deja sa ia banii pe care Occidentul ii va aloca pentru reconstrucția Ucrainei”.

„Propunerea ca occidentalii să gestioneze direct ajutorul pentru reconstrucție – comentează Dario Quintavalle în Domino 2/2023– echivalează cu o declarație de faliment social și politic”. In esența, Ucraina este contractată către străini.

In ceea ce privește armele, trebuie spus ca aceste contribuții americane nu sunt gratuite. Doar nu credeați ca au primit armament moca. Biden a promulgat, de fapt, Legea privind împrumutul mostenire pentru apărarea democrației in Ucraina, care autorizează administrația sa furnizeze (in împrumut sau închiriere) echipament militar Kievului pentru întregul an 2023. Dar, in vizor nu ar fi doar reconstrucția Ucrainei, ci și sectorul public ucrainean care pare destinat privatizării. Un exemplu îl reprezintă agricultura, principalul activ autentic al economiei Kievului în lume, terminată (deja înainte de război) în mâinile giganților Monsanto, Cargill și DuPont.

Acapararea terenurilor se numește acaparare de terenuri și cursa pentru terenuri are loc mai ales de către actori publici și privați aparținând celor mai puternice sisteme geopolitice, care concurează pentru accesul și controlul resurselor strategice. Acapararea terenurilor de către subiecți externi privește Ucraina, țară în care din cele 60 de milioane de hectare din suprafața totală, 55% este clasificată drept teren arabil. Este cel mai mare procent din Europa. Această abundență incredibilă de pământ fertil ia adus Ucrainei titlul de „coșul Europei”, după cum nota Nuovi Giornale Nazionale. Anul trecut, cele trei consorții internaționale cu capital american (Cargill, DuPont și Monsanto) au devenit cei mai mari cumpărători de terenuri în Ucraina. Potrivit Australian National Review, cele trei multinaționale au cumpărat în total 17 milioane de hectare de teren agricol, ceea ce reprezintă 28% din terenul arabil din Ucraina.

Companiile din Statele Unite nu sunt primele care și-au manifestat interesul pentru terenurile agricole ucrainene. Potrivit unui articol The Wall Street Journal, în 2013, China a semnat un contract de concesionare pe o jumătate de secol pentru 9% din cel mai fertil teren agricol din Ucraina, adică 5% din suprafața totală a țării. V. Zelenski a cedat presiunii occidentale, în primul rând americane, prin intermediul FMI, și a permis cumpărătorilor străini să achiziționeze proprietăți.

Coincidențe?

Încă din 2018, americanii au făcut lobby pentru privatizarea terenurilor. Toate acestea ar explica de ce SUA ii sprijină pe ucraineni cu arme. Mulți au vrut sa pună mana pe terenurile ucrainene, însă americanii au știut sa profite de pe urma Ucrainei. Ultimele informații publice arată ca trecerea terenurilor ucrainene în proprietatea străinilor a fost solicitată de Departamentul de Stat al SUA, Fondul Monetar Internațional și Banca Mondială. Ucrainenii s-au opus mult timp, până când a venit la putere V. Zelenski.

De ce sunt interesați americanii?

Pentru cernoziom sau pământul negru. Este cotat ca fiind cel mai valoros din lume, iar prețul rivalizează încet-încet cu cel al aurului. Ia sa vedem ce spune Wikipedia: Cernoziomul (din ucraineană чорнозем – „pământ negru”) este un sol foarte fertil, de culoare închisă (neagră, castanie etc.), format sub o vegetație ierboasă, în condițiile unei clime continentale. Conține humus în proporție de 4-6%, procentaj mic în comparație cu alte soluri, care pot avea până la 25% humus, dar este de bună calitate (mul calcic), saturația în baze este de 90-100% cu o reacție neutră, slab alcalină (pH = 7-7,8) și un procentaj important de acid fosforic, amoniac și fosfor.

Așadar, companiile gigante via SUA își pot consolida interesele pe teritoriul ucrainean pentru o lungă perioadă de timp in materie de producție, procesare și export. Profiturile vor fi uriașe. Afacerile deja curg!

Mai este un aspect, deloc întâmplator. Conform datelor statistice din surse publice, rentabilitatea la majoritatea companiilor straine in Ucraina se afla la un nivel foarte ridicat. Afacerile in Ucraina au avantaje semnificative.
Sistemul fiscal simplificat, numit de multe ori „off-shore ucrainean intern“ si nu intamplator, pentru companiile asa numitului „grup 3“ de platire a impozitelor, ce au un venit in jur de 5 milioane de grivne, platesc un impozit de 5% anual pe venitul brut. Persoanele juridice și persoanele fizice-intreprinzatori pot alege sistemul simplificat de impozitare, contabilitate și raportare, precum și un grup de plătitori de impozit unic in raport cu venitul anual. In Ucraina exista patru grupuri de impozitare pe venit unic. În funcție de grupul de plătitor de impozit unic se aplică o cotă de impozitare fixa sau procentuala. Primele 2 grupe (grupele 1-2) sunt disponibile numai persoanelor fizice-intreprinzatori, ei platesc 10% și, respectiv, 20% din salariul minim lunar.

Persoanele juridice formeaza impreuna cu persoanele fizice-intreprinzatori a 3 grupa de impozitare pe venit unic. In acest caz ei platesc un impozit unic in raport procentual cu venitul brut de 3%, în cazul neincadrarii TVA-ului și 5%, în cazul includerii TVA în taxa unică. Deosebite si nu mai putin favorabile sunt conditiile pentru a 4 grupa de impozitare unica – care este destinata mai mult pentru producatorii agricoli.

Ce se ascunde în spatele tuturor călătoriilor liderilor europeni și americani către și dinspre Ucraina?

Rolul finanțelor este esențial. Intr-o analiză a Focsiv-Federația organizațiilor creștine de voluntariat internațional, în cadrul campaniei „Am râs de ceva serios”, preluată de Nuovi Giornale, un raport privind acapararea de terenuri 2022. „Războiul din Europa de Est, ca și pandemia de dinaintea sa, nu a încetinit fenomenul, dimpotrivă, tocmai aceste crize, precum cea din 2008 cu prăbușirea Wall Street-ului, sunt cele care generează și alimentează concurența cei mai mulți suverani și jucători de piață puternici să se înțeleagă cu elitele locale prin însuşirea de terenuri fertile și resurse minerale pentru propriul lor profit în detrimentul popoarelor care au trăit acolo de secole”, notează Raportul.

De asemenea, evidențiază modul în care „digitizarea facilitează operațiunile de tezaurizare prin crearea de registre și certificări digitale, arătând că aceasta nu susține drepturile asupra pământului ale comunităților țărănești, ci frustrarea acestora din partea celor care își asumă puterea. Noile tehnologii informaţionale, în principiu, par aplecate către interesele de privatizare şi financiarizare a terenurilor”.

Ce mai arată raportul: În 2015, un alt pas spre concentrare: Fondul Monetar Internațional (FMI) și Banca Mondială au decis să intervină. Și alături de ei niște multinaționale atrase de potențialul enorm al țării (Monsanto își deschisese un birou în Ucraina tocmai în coincidență cu acapararea de pământ cu împrumuturi de la Fondul Monetar Internațional). Pentru a încerca să oprească (cel puțin aparent) acapararea de resurse, vânzarea de terenuri agricole în Ucraina a fost interzisă până în ianuarie 2016.

În 2018, continuă analiza Focsiv, Banca Mondială a inclus Ucraina în lista țărilor bogate în resurse și sărace în resurse financiare care deveniseră atractive pentru acapararea terenurilor: 60% din terenurile agricole ucrainene erau controlate de ferme mari, a căror dimensiune a fost comparabilă cu cele mai mari latifundii găsite în țări precum Brazilia și Argentina.

În 2020, președintele ucrainean Zelensky a semnat o lege privind vânzarea terenurilor agricole. O manevră de miliarde de dolari (în dolari) destinată, teoretic, dezvoltării agriculturii biotehnologice și vânzării de culturi și produse chimice. Iată ce scrie Oakland Institute: Sectorul agricol ucrainean a fost prima țintă a investițiilor private străine și, evident, este considerat de FMI și Banca Mondială drept un domeniu prioritar de reformă. Aceste două instituții laudă disponibilitatea noului guvern de a le urma sfaturile.

De exemplu, planul de acțiune furnizat Ucrainei pentru reformă, împins puternic de forțele străine, facilitează achiziția de terenuri agricole, ușurează reglementarea și controalele în agrobusiness și reduce impozitele corporative și taxele vamale . Mizele din jurul vastului sector agricol al Ucrainei sunt imense: al treilea cel mai mare exportator de porumb din lume și al cincilea cel mai mare exportator de grâu, Ucraina este cunoscută pentru întinderile sale vaste de „pământ negru” bogat, în special fertil, și se mândrește cu peste 32 de milioane de hectare de teren arabil și fertil, echivalentul a unei treimi din terenul agricol din Uniunea Europeană. Strategiile de control al sistemului agricol al țării sunt un element esențial în bătălia dintre Est și Vest de anul trecut în ceea ce a fost cea mai mare confruntare a lor de la sfârșitul Războiului Rece.

Prezența companiilor străine în agricultura ucraineană este în creștere rapidă, peste 1,6 milioane de hectare de teren arabil trecând în ultimii ani în mâinile companiilor străine. Monsanto, Cargill și DuPont sunt prezente în Ucraina de ceva timp, dar investițiile lor au crescut semnificativ în ultimii ani. Toate aceste lucruri au fost premeditate cu mulți ani in urma, este evident.

Privind către Occident: Banca Mondială și FMI în conflictul din Ucraina

Intr-un raport publicat în iulie 2014, Institutul Oakland a expus modul în care instituțiile financiare internaționale au intervenit asupra urme ale revoltelor politice din Ucraina pentru a dereglementa și a deschide vastul teritoriu agricol al națiunii, sector către corporații străine. Această fișă informativă oferă detalii despre agrobusiness-urile transnaționale în care investesc din ce în ce mai mult in Ucraina, inclusiv Monsanto, Cargill și DuPont și modul în care corporațiile preiau toate aspectele Sistemului agricol al Ucrainei. Aceasta include eludarea moratoriilor asupra terenurilor, investițiile în semințe și inputuri instalații de producție și achiziționarea de instalații de producție, procesare și transport de mărfuri.(foto cover)

Iată si un document public ucrainean ce dovedește anumite interese internaționale prezentate mai sus. Un document al MINISTERULUI POLITICII AGRARE ȘI ALIMENTAȚIEI AL UCRAINEI, datat in 2016, ne precizează următoarele:

“Afacerile americane sunt interesate de o cooperare mai activă în sectorul agricol

La întâlnire au participat reprezentanți ai companiilor agricole din SUA care joacă un rol de lider pe piața țării noastre, în special, Cargill, Monsanto, AGCO, DuPont, Archer Daniels Midland, SigmaBleyzer și Bunge.

Sectorul agricol al Ucrainei este unul dintre cele mai atractive pentru investițiile companiilor americane. Acest lucru a fost discutat în timpul întâlnirii dintre delegația guvernului ucrainean și ministrul adjunct pentru integrare europeană al Ministerului Politicii Agrare și Alimentației al Ucrainei, dna Olga Trofimtseva, cu Consiliul de afaceri SUA-Ucraina, la Washington, în timpul vizitei oficiale din 3-7 octombrie 2016.

În cadrul unui prânz de afaceri s-au discutat aspecte practice ale afacerilor în sectorul agricol al Ucrainei, climatul investițional general. De asemenea, s-au discutat aspecte legate de comerțul agricol și interacțiunea dintre Guvern și mediul de afaceri pentru atragerea investițiilor străine directe.

Potrivit Olga Trofimtseva, principalele domenii de investiții directe, pe care Ucraina este interesată astăzi de agricultură, sunt dezvoltarea infrastructurii, inclusiv logistica, noile tehnologii de producție și procesare, logistica și formarea de clustere regionale care ar putea deveni centre importante pentru dezvoltarea unui economia agriculturii tehnologice.

În plus, potrivit ministrului adjunct, companiile americane sunt dispuse să lucreze mai activ cu Ucraina în cadrul Parteneriatului public-privat în proiecte intersectoriale de amploare. Totodată, companiile interesate și de oportunități „de nișă” în sectorul agricol, precum cultivarea produselor ecologice.

Discuțiile cu întreprinderile au atins, de asemenea, aspecte importante precum funcționarea pieței funciare din Ucraina, responsabilitatea socială a afacerilor și dezvoltarea zonelor rurale.

Reprezentanții companiilor americane și-au exprimat satisfacția față de dialogul activ al Ministerului cu afacerile din Ucraina. De asemenea, aceștia și-au arătat disponibilitatea de a continua să lucreze activ în Ucraina și chiar de a extinde portofoliul de investiții în subsectoare promițătoare și interesante pentru ei.

Pentru informații:

Există multe companii americane de renume mondial care lucrează în Ucraina, cum ar fi «Deere & Company», «CNH» și «AGCO» (furnizare de mașini agricole), «Cargill» (creșterea și prelucrarea floarea-soarelui cu conținut ridicat de oleic), «Monsanto» (proiectul de construcție a plantelor de semințe), «DuPont Pioneer» (construcția de plante de semințe), «Swine Genetic International» și «Stine Seed Company» (implementarea proiectelor în cooperare cu Universitatea Națională de Științe ale Vieții și Mediului din Ucraina în domeniul biotehnologiei, cercetarea productivității și îmbunătățirea performanței), «SigmaBleyzer» (cultivarea culturilor convenționale de cereale și dezvoltarea instalațiilor și complexelor de produse lactate).”

  • Olga Trofimtseva este
    Expert în agroalimentare, comerț internațional și investiții. In prezent este ambasador general al Ministerului de Externe al Ucrainei, coordonator al Consiliului Exportatorilor și Investitorilor.

Este destul de evident că războiul din Ucraina dezvăluie elemente importante legate de interesele financiare și multinaționale. Oricum ar merge lucrurile, există o certitudine: Ucraina nu va aparține ucrainenilor, deoarece a fost deja vândută și ceea ce a mai rămas este în vânzare.

In aceeași ordine de idei, elitele locale din fostele țări comuniste au fost cumpărate cu bani putini pentru companiile multinaționale străine, iar acestea câștigă miliarde de pe urma afacerilor din aceste țări. România nu face excepție. Foștii comuniști s-au trezit in fața unor evenimente pe care nu știau să le gestioneze. Însă, odată cu trecerea timpului și-au recăpătat puterile anterioare, profitând de neatenția valorilor din țările respective și de acumulările financiare. Este un avantaj că au adus tehnologie, dar este evident că americanii și-au impus modelul de conducere cel mai simplu: 1 la sută valori din rândul populație, iar restul au rămână in mediocritate. Ei conduc cum vor. Imbecilitatea conducătorilor va duce in final la o implozie.

PS. Datele sunt publice.

Despre Maria Staicu

V-ar mai putea interesa

Emil Moț, primarul din Slatina, a demisionat. I se aduc acuzații grave de trafic de droguri

Emil Moț, primarul în funcție din Slatina, și-a anunțat demisia, după ce în presă au …

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.