Ultimele știri
Acasă / Diverse / Ștefan A. Minovici, unul dintre cei mai reprezentativi oameni de afaceri româno-americani, avertizează: Sistemul de sănătate din România – în metastază profundă

Ștefan A. Minovici, unul dintre cei mai reprezentativi oameni de afaceri româno-americani, avertizează: Sistemul de sănătate din România – în metastază profundă

foto: Financial Intelligence

Ștefan A. Minovici, unul dintre cei mai reprezentativi oameni de afaceri româno-americani specializat in dezvoltare de proiecte in diverse domenii, de la apărare națională si până la programe de spitale, mediu, infrastructură si lobby, avertizează, intr-un interviu acordat Financial Intelligence: Sistemul de sănătate din România – în metastază profundă!

Stabilit la New York din 1979, Stefan A. Minovici, unul dintre urmasii familiei Minovici – Mina, Nicolae si Stefan, considerati fondatorii medicinei moderne in Romania, a lucrat la diverse proiecte cheie cu Fortune 100 și 500 de companii de la CEMEX la Raytheon, ITT Defense, Honeywell, Johns Hopkins International si Exxon Mobile. In perioada anilor 90, Stefan Minovici a făcut lobby intens pentru intrarea România în NATO și pentru întărirea relațiilor româno-americane mai ales in domeniul militar. Este președintele MIC & Associated, o firmă de consultanță din New York și un susținător activ pentru interesele României la Washington, lucrând activ cu membri importanți ai Congresului și ai Senatului American.

Integral interviul Financial Intelligence:

Ștefan Minovici, despre sistemul de sănătate: Deși salariile au fost îmbunătățite substanțial în ultimii ani, plicurile cu numerar rămân o condiție sine qua non pentru tratarea “corespunzătoare” a pacientului

Interviu cu Ștefan Minovici, fondatorul și președintele MIC & Associates și CEO-ul Minovici Medical Development.

Reporter: Care este opinia dvs. cu privire la sistemul de sănătate din România?

Ștefan Minovici: Împărtășesc opinia celor care consideră că sistemul de sănătate din țară este și va rămâne pentru o perioadă nedeterminată într-un real colaps. Pentru o mică națiune care a generat unele dintre cele mai prestigioase grupări de doctori chirurgi, farmaciști și cercetători în domeniul medicali din lume – am rămas astăzi o umbră în domeniu. În România s-au născut și au lucrat Nicolae Păulescu, Ernest Juvara, Carol Davila, Ion Cantacuzino, Ana Aslan, Constantin Parhon, Emil Palade, Mina Minovici, și mulți alții ca ei. Aceștia au luminat căile lumii medicale globale, astăzi ne luptăm în beznă şi disperare în sectorul de sănătate din România.

Reporter: Care sunt, în opinia dvs. problemele sistemului de sănătate din România?

Ștefan Minovici: Problemele endemice cu care se confruntă actualul sistem de sănătate sunt cele legate de management, circuitul pacienților, căpușarea sistemului de sănătate publică în favoarea celui privat și neglijarea lui, ignorarea ostentativă si dusă la obscenitate a actului medical. Industria medicala din Romania a transformat pacientul într-un obiect de lucru și de făcut bani. Mulți din medicii din Romania și-au pierdut umanitatea, uitând că tratează o ființă umană, un bolnav vulnerabil, speriat atât de maladie, dar câteodată mai mult de medicul care îl tratează cu indiferenţă şi dispreț . S-au uitat complet jurămintele depuse de medici pentru a-și dedica viața și a sluji pentru sănătatea cetățeanului, indiferent de poziția socială și de statutul financiar al acestuia.

În ciuda faptului că salariile au fost îmbunătățite substanțial în ultimii ani, plicurile cu numerar rămân o condiție sine-qua-non pentru tratarea “corespunzătoare” a pacientului. Actul Medical și jurământul depus în a sluji pacientul și profesia în sine nu mai au nici un fel de valoare morală și profesională.

Acest lucru explică de ce la unii medici din România salariul primit de la stat sau de la privat rămâne neatins, în bancă, luni sau ani de zile, punând un mare semn de întrebare asupra formei de subzistență a acestor medici. Atâta timp cât acest tip de mecanism medical feudal continuă, este imposibil să reformezi sistemul de sănătate din România, pe care l- aș diagnostica drept profund metastazat. Pacienții nu văd medicii cu zilele, cele trei vizite obligatorii s-au eliminat, doctorii alergând să prindă “tură de privat”. Industria Pharma, în ciuda trendului global, încă folosește la insistența giganților din industrie medicamentele branduite în proporție de 75% în România, când în Statele Unite 80% din medicamente folosite la o populație de peste 330 milioane sunt cele generice la o fracțiune de cost.

Reporter: Cum credeți că se poate reforma sistemul de sănătate din România?

Ștefan Minovici: Numai o schimbare radicală, dramatică și profundă ar putea garanta un sistem medical în România cu adevărat sănătos, viabil și cu viitor. De la spitalele regionale și la „Orașele Medicale” promise, la gestionarea execrabilă a multor echipamente de ultimă generație achiziționate pe bani grei de la contribuabili, care zac și astăzi în containere și cutii, medicamente și reactivi scumpi care expiră, orgia de vaccinuri comandate fără suport si justificare reală, toate aceste calamități profesionale impun schimbări imediate care necesită un efort herculean si neconvențional. În plus vorbim și de o luptă cu un sistem local corupt, birocratic și inept.

Reporter: De ce credeți că sistemul de sănătate din România nu reușește să se dezvolte, la 30 de ani de la Revoluție?

Ștefan Minovici: Lipsa de profesionalism, disciplina medicală, integritate, umanitate, viziune, planificare și creativitate rezultă în această stagnare și debilitare a sistemului medical de la 1990 încoace. România ar trebui să angajeze experți cu înaltă calificare si experiență care să vină din țări cu o înaltă performanță și realizări în domeniu. Nu văd cum un recidivist cu un „cazier” de 30 de ani ar putea deveni peste noapte un director de bancă. Consider că aceasta este unica șansă de a reabilita și reforma sistemul medical din România. Actualul nucleu medical de conducere, operare și management din țară este compromis, falimentar și radioactiv în același timp.

Ştefan Minovici este fondatorul și președintele MIC & Associates și CEO-ul Minovici Medical Development. Ajuns la New York din București în 1979, a dobândit de-a lungul anilor o vastă experiență în demararea afacerilor, dezvoltând proiecte atât în ​​Statele Unite, cât și la nivel internațional. Lucrând cu multinaționale, agenții guvernamentale și fonduri de investiții, el a reușit să conducă proiecte transfrontaliere și să catalizeze comerțul, finanțarea și implementarea de proiecte industriale și naționale complexe.

Ştefan Minovici este, de asemenea, fondatorul și președintele Consiliului de Afaceri Romano-American/ RABC, una dintre cele mai de succes și mai prolifice organizații româno-americane din Statele Unite. RABC a lansat mai multe inițiative menite să întărească legătura dintre România și Statele Unite și să contribuie la ridicarea nivelului de vizibilitate și a nevoilor pentru o cooperare mai bună și mai tangibilă între cele două națiuni. Programul de scutire de viză – Visa Waiver Program – este un efort care a adunat peste 200.000 de semnături în ultimii patru ani, în speranța de a genera interes și sprijin în Congresul SUA, pentru a ajuta românii să intre în Statele Unite fără viză. „Make it in Romania” (Fabricați in Romania!) este, de asemenea, un program conceput pentru a reloca multe firme americane din Asia și Orientul Îndepărtat în Europa, dar mai ales în România.

Ştefan Minovici a lansat în 2020, în timpul pandemiei de Covid, prima Platformă de telemedicină SUA-România sub brandul MMD, un vehicul care se adresează poporului român şi diasporei românești din Statele Unite – Minovici Medical Development.

Ştefan Minovici a gestionat diverse proiecte de mare profil pentru clienți majori, inclusiv pentru guvernele din Chile, România, Slovenia, Moldova, Ucraina și Statele Unite, multinaționale precum Cemex din Mexic, Raytheon International, ITT Defense și instituții financiare, inclusiv Daiwa Securities și HSBC. Remarcabil printre aceste realizări în calitate de Senior Trade and Marketing Executive pentru ProChile, Departamentul de Investiții și Promovare a Comerțului al Guvernului Chile, el a supravegheat împreună cu echipa sa o investiție directă a SUA în Chile de 4,2 miliarde de dolari în 1994.

Stefan Minovici a lucrat la proiecte de apărare și securitate internă cu giganții din industrie Raytheon International, Northrop Grumman și ITT Defense. În același timp, a coordonat eforturile de a construi un spital american în România cu unii dintre cei mai respectați furnizori de servicii medicale din Statele Unite, printre care Johns Hopkins International și Mount Sinai International. Împreună cu echipa sa RABC, Ștefan a lucrat cu dedicație și succes pentru a ajuta la confirmarea în Senatul Statelor Unite ale Americii, a primului ambasador născut în România la București, în 2019. El continuă să lucreze intens si constant cu Senatul si Congresul SUA pentru a promova cauzele românești în Statele Unite.

Domnul Minovici este, de asemenea, creatorul și producătorul celui mai mare Festival românesc din afara granițelor țării – „The Romania Day Festival on Broadway” ajuns la ediția XXII in acest an. Evenimentul reunește anual peste 25.000 de participanți din întreaga lume pe faimosul bulevard din New York. Domnul Minovici este un specialist și o autoritate în afacerile românești și din Europa Centrală de Est și are o expertiză predominantă în domeniul apărării și al securității naționale. Stefan Minovici și-a obținut diploma de licență de la Hunter College din New York City, cu două distincții în Comunicații și Jurnalism, și deține un masterat în Afaceri Internaționale, cu specializare in Studiile Europei Centrale de Est și Securitate Internațională, ambele de la Universitatea Columbia din New York.”

foto cover:bursa

Despre Maria Staicu

V-ar mai putea interesa

Emil Moț, primarul din Slatina, a demisionat. I se aduc acuzații grave de trafic de droguri

Emil Moț, primarul în funcție din Slatina, și-a anunțat demisia, după ce în presă au …

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.