Ultimele știri
Acasă / Invatamant / Alternativele sistemului tradiţional de învăţământ: Fără manuale și note, iar teme doar în weekend
SERPICO CRAIOVA

Alternativele sistemului tradiţional de învăţământ: Fără manuale și note, iar teme doar în weekend

Vechi de 100 de ani şi cunoscut în întreaga lume, sistemul de educaţie Montessori îşi face loc cu greu în România. Funcţionează doar în sistem privat şi numai până la clasa a 4-a. Iar trecerea copiilor în sistemul clasic este una dificilă. Urmează un reportaj din campania Old School, New School.

Sistemul Montessori | Independenţa primează

Sistemul Montessori, botezat după o italiancă medic şi pedagog ce a pus temelia educaţiei bazată pe independenţă, are aproape 2.000 de elevi în România. Cursurile încep de la grădiniţă. Acolo nu sunt grupe ca la cele clasice. Fete şi băieţi fac fiecare ce le place. Unii ridică din cuburi clădiri ciudate sau învaţă să numere, alţii desenează.

Fiecare copil are libertate de mişcare şi de alegere. Pot să se oprească din ce fac atunci când se plictisesc şi să treacă la altă activitate. Sunt încurajaţi să meargă pe urmele celor mari. Fetiţa aceasta vrea să taie un castravete, atent supravegheată de un ghid educaţional. Nu o opreşte nimeni, pentru că în sistemul Montessori preşcolarii sunt încurajaţi să devină independenţi, ca să se poată descurca în cele mai variate situații şi să capăte încredere în ei. Foloseşte ustensile adevărate de bucătărie şi taie cu grijă leguma. După ce termină, împarte felii colegilor.

Monica Ciobotaru – director: Noi privim copilul ca pe o fiinţă înzestrată cu un potenţial uimitor încă la de la naştere. Fiecare copil se naşte cu 100 de mld de neuroni şi fiecare neuron poate să facă între 5 mii şi 10 mii de conexiuni.h

foto: montessoriacademy.com.au

Sistemul Montessori | Copiii aleg ce vor să înveţe

Mergem mai departe. Grupa de şcoală. Intrăm într-o clasă cu 25 de elevi cu vârste între 6 şi 10 ani. Libertatea continuă. Clasele nu îi constrâng la nimic. Nu există bănci, doar nişte mese, la care elevii nu sunt obligaţi să se aşeze. Iar sistemul Montessori îi ajută să înceapă fiecare zi de cursuri optimişti.

Maria Montessori: Mâinile, instrumentul creierului

Vezi mai mult AICI

Urmareste REPUBLICA TV LIVE

Despre admin

V-ar mai putea interesa

Dr. Eugen Hriscu, medic psihiatru: In ziua in care Președintele a promulgat legea “2 mai” prin care judecătorii sunt obligați sa dea pedepse cu executare, Curtea Constituțională dădea unda verde legii care dezincriminează evaziunea fiscala pentru sume sub 1 milion de euro

In ziua in care Președintele a promulgat legea “2 mai” prin care judecătorii sunt obligați …

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.