Ultimele știri
Acasă / Administratie / Florin Cîțu a pierdut cursa pentru funcția de premier de care se agață de peste o lună. Forțat de „echipa câștigătoare” și de președintele Iohannis a fost obligat să-l accepte pe Ciucă. Ce va face PSD?
SERPICO CRAIOVA

Florin Cîțu a pierdut cursa pentru funcția de premier de care se agață de peste o lună. Forțat de „echipa câștigătoare” și de președintele Iohannis a fost obligat să-l accepte pe Ciucă. Ce va face PSD?

Senatorul Nicolae Ciucă este propunerea PNL pentru funcția de premier, după ce prim-vicepreședinții și președintele Klaus Iohannis și-au impus voința în fața lui Florin Cîțu. Liberalii merg astfel pe drumul unui guvern cu PSD, care acceptă premierul PNL dacă acesta nu este Florin Cîțu.

Decizia a fost luată în unanimitate în ședință online. Florin Cîțu nu s-a mai deplasat până la sediul din Modrogan și a preferat să participe virtual la ședință, potrivit Europa Liberă.

Propunerea a venit din partea președintelui partidului. A mai fost o propunere ca șeful delegației de negociere să fie Nicolae Ciucă. A fost votat. Urmează un calendar de întâlnire cu PSD, finalizăm programul de guvernare, apoi finalizăm arhitectura guvernului”, a spus prim- vicepreședintele Gheorghe Flutur, la finalul ședinței. Florin Cîțu rămâne în echipa de negociere, dar nu cu rol secundar.

“E mai importantă țara decât un om”, a completat Flutur, făcând aluzie la Florin Cîțu. Votul de învestire pentru noul Guvern ar putea avea loc joia viitoare.

PNL și PSD trebuie să finalizeze programul de guvernare, existând în continuare discuți în zona economică și de justiție.

“Sper ca PSD să aibă înțelepciunea să-l accepte pe Nicolae Ciucă pentru următoarele 18 luni”, a declarat și prim-vicepreședintele PNL, Rareș Bogdan. Ședința Biroului Executiv al PNL a fost precedată de discuții aprinse între Florin Cîțu și prim-vicepreședinți. Ultimii i-au reproșat că pune interesul personal în fața celui de partid, iar România are nevoie de guvern.

“Nu vreau să joc în teatrul absurd, gata, s-a încheiat”, a spus prim-vicepreședintele Rareș Bogdan înainte de a intra la ședință. Propunerea ca Nicolae Ciucă să fie premierul propus de PNL ar trebui să treacă și prin votul Biroului Permanent Național, unde se află liderii de organizații, dar și prin Consiliul Politic Național.

Florin Cîțu a blocat negocierile pentru formarea unui guvern timp de două luni, perioadă în care a rămas să conducă la Palatul Victoria.

Președintele PNL s-a opus formării unui guvern cu USR, sub pretextul că nu poate să fie premier, iar lui Nicolae Ciucă i-a dat, la prima nominalizare, mandat pentru un guvern minoritar.

Negocierile cu PSD nu au început de la propunerea de premier, ci de la programul de guvernare. Cu toate acestea, în timpul discuțiilor cu Marcel Ciolacu, decizia Consiliului Politic Național care prevedea că sunt excluse negocierile cu PSD era în vigoare. Blocajul a apărut și în aceste negocieri, tot de la numele premierului. Florin Cîțu a insistat să fie susținut el de partid sau un apropiat al său, Dan Vîlceanu.

Sursa:EuropaLiberă România

Urmareste REPUBLICA TV LIVE

Despre admin

V-ar mai putea interesa

PROGRAM ZILELE MUNICIPIULUI CRAIOVA, 30 mai – 02 iunie 2024

Joi, 30 mai 09:00 – 17:00 Muzeul Cărții și Exilului Românesc Expoziţie de artă fotografică …

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.