Ultimele știri
Acasă / Administratie / Adăpost pentru femeile abuzate, inaugurat la Craiova

Adăpost pentru femeile abuzate, inaugurat la Craiova

Primul adăpost protejat pentru femeilor abuzate a fost inaugurat astăzi, 25 noiembrie. Potrivit autorităților locale, a fost aleasă aceasta zi întrucât este consacrată ca zi internațională pentru eliminarea violenței împotriva femeii.

“Această dată va rămâne de referință și pentru municipiul nostru, pentru că Primăria Craiova și Direcția Generală de Asistență Socială Craiova inaugurează astăzi, 25 noiembrie, primul adăpost protejat pentru femeile abuzate. Adăpostul este cea mai importantă componentă dintr-un proiect de lege inițiat în 2018, de ministrul Muncii din acea perioadă – Lia Olguța Vasilescu”, se arată intr-un comunicat al Primăriei Craiova.

“Am inițiat acest proiect în perioada în care eram ministrul Muncii și presupune crearea de adăposturi protejate pentru femeile abuzate, în toate marile orașe. Femeile care vor intra în acest program nu doar că vor avea un loc unde să se refugieze și să-și trăiască viața în siguranță, dar vor primi și consiliere psihologică și vocațională. Știm cu toții că femeile abuzate abia își găsesc curajul de a pleca din mediul toxic în care se află, iar multe dintre ele nu au sau rămân fără slujbă, pierzându-și încrederea în sine. Prin intermediul acestui proiect, ele vor fi ajutate să-și descopere aptitudinile, pentru a-și găsi ulterior un loc de muncă, iar statul le plătește cursurile”, a declarat primarul Lia Olguța Vasilescu.

În urma inițierii și adoptării Legii nr. 174/2018 de către fostul ministru al Muncii Lia Olguța Vasilescu s-au accesat ulterior fonduri europene și există deja în implementare un Program Național de protecție a victimelor violenței domestice, în valoare 51 de milioane de lei, beneficiar fiind Agenția Națională Pentru Egalitatea de Șanse între Femei și Bărbați.

La Craiova, proiectul „VENUS – Împreună pentru o viață în siguranță!” este implementat prin intermediul Direcției Generale de Asistență Socială, având o valoare de 1.137.171 lei, din care contribuția proprie este de 2 %.

Scopul serviciului social “Locuință protejată” este asigurarea nevoilor sociale, creșterea calității vieții și promovarea incluziunii sociale, prin asigurarea asistenței de specialitate pentru victimele violenței domestice. Persoanele care pot face parte din grupul țintă trebuie să aibă vârstă peste 18 ani, să aibă calitatea de victimă a violenței domestice în formele prevăzute de lege și în legătură cu toate tipurile de relații familiale, sociale/parteneriale, de rudenie/afinitate pe care victima le are cu celelalte persoane. Sediul locuinței protejate nu poate fi făcut public, având în vedere că scopul principal al proiectului este tocmai asigurarea protecției și a siguranței femeilor abuzate.

Conform statisticilor ONU, la nivel mondial, 1 din 3 femei este victima actelor de violență. Fenomenul se manifestă îngrijorător și în Europa, în majoritatea țărilor continentului. Numai în anul 2020, au fost înregistrate în România peste 27.000 de cazuri de violență asupra femeii din diferite cauze. Deși există legislație europeană și națională – Legea nr. 217/2003, Legea 174/2018 și alte acte normative prin care s-au înăsprit pedepsele pentru cei care comit faptele, fenomenul este în creștere.

Cel mai important document elaborat în acest sens la nivel european este Convenția de la Istanbul, care cuprinde un complex de norme, precum și instrumente de cooperare juridică internațională privind prevenirea și combaterea violenței domestice, iar România este semnatară a acestui document.

Urmareste REPUBLICA TV LIVE

Despre admin

V-ar mai putea interesa

UPDATE. Revoltați de oferta Guvernului, 10.000 de profesori au plecat spre Cotroceni. Vor fi primiți de Klaus Iohannis

UPDATE. Profesorii continuă greva marți, 6 iunie, când se încheie mini-vacanța, au anunțat liderii sindicali …

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.