Ultimele știri
Acasă / Externe / Curtea Națională examinează mișcările spionilor ruși în Catalunia
SERPICO CRAIOVA

Curtea Națională examinează mișcările spionilor ruși în Catalunia

Poliția confirmă prezența membrilor unei unități militare de elită specializate în operațiuni de destabilizare în Europa, informează El PAÍS

Judecătorul Curții Naționale Manuel García-Castellón a deschis o anchetă care păstrează secretul despre presupusele activități din Catalunya în timpul procesului unui grup legat de serviciile de informații ruse, după cum au confirmat EL PAÍS trei surse. 

Investigațiile au fost încredințate Comisiei de informare generală a Poliției Naționale, specializată în lupta împotriva terorismului. Ancheta se concentrează asupra unui grup militar de elită numit Unitatea 29155 , la care serviciile de informații din mai multe țări se leagă cu presupuse manevre de destabilizare în Europa.

Foto:elpais.com

Presupusa intervenție a unității 29155 care este cercetată acum de Curtea Națională este legată de procesul din Catalunya , astfel cum a confirmat EL PAÍS de o sursă judiciară și de două surse de poliție. Aceștia din urmă au clasificat investigațiile drept „rezervate”, iar judecătorul ține secret procedura anterioară. García Castellón este magistratul care în prezent instruiește un macrosumario împotriva independenței violente cu mai multe piese separate. Într-unul dintre ei, nouă membri ai Comitetelor de Apărare ale Republicii (CDR) reținuți în operațiunea Iuda , care presupus că au creat un grup violent numit Echipe de Răspuns Tactic, au fost imputați și a existat o abundență de materiale pentru a face explozibili.

În acest caz, așa-numitul Tsunami Democràtic este cercetat pentru terorism, una dintre cele mai active mișcări în apelul la proteste în Catalunya, după ce decizia procurorului a fost publicată pe 14 octombrie. Sursele consultate refuză să confirme dacă investigarea activităților agenților unității 29155 este inclusă în acest macrosumario. Dar dincolo de această legătură, ei insistă că ancheta se concentrează asupra posibilelor lor manevre de destabilizare legate de Catalunia, potrivit El PAÍS.

Existența acestui grup militar rus de elită a ieșit la iveală în mass-media independente rusești , dar a avut un impact internațional în octombrie anul trecut, când The New York Times l-a asociat cu numele său militar și a publicat un raport cuprinzător despre presupusa implicare a agenților săi în unele acțiuni cu impact global. Printre ei, otrăvirea din martie 2018 a fostului spion rus Sergey Skripal și a fiicei sale Yulia în Regatul Unit. La câteva luni de la atacul acesta, guvernul britanic a acuzat oficial doi presupuși membri ai Departamentului de Informații Centrale (GRU în acronimul său în rusă) de forțele armate identificate ca Alexander Petrov și Ruslán Boshirov (nume false) că au fost în spatele atacului care a costat viața unui vecin din Skripal și a determinat ca el și fiica sa să se îmbolnăvească grav la contactul cu gazele toxice.

Au fost manevre de destabilizare în alte câteva țări. Această unitate de elită este legată de o lovitură de stat frustrată din Muntenegru în octombrie 2016. Doi foști spioni ruși, Eduard Sismakov și Vladimir Popov, au fost condamnați în absență de o instanță din Muntenegru la pedepse cu închisoare ridicată pentru această tentativă. Mai multe servicii secrete occidentale leagă unitatea 29155 cu dubla încercare eșuată de a asasina un traficant de arme bulgar în 2015 și cu o campanie de destabilizare în Moldova. Kremlinul a negat întotdeauna orice relație cu aceste fapte. Mass-media aferente a ridiculizat informațiile publicate pe acest grup de elită.

Agent Fedotov

La toate aceste investigații, anchetele poliției cu privire la relația lor cu Catalunya se adaugă. În plus, nu este prima dată când există suspiciuni cu privire la presupusa ingerință rusă și spionii acesteia în provocarea independenței catalane. În februarie, presa de cercetare Bellingcat a publicat diverse documentații oficiale ale serviciilor secrete ruse care au plasat de două ori la Barcelona un ofițer GRU numit Denis Sergey. În ambele călătorise cu identitatea falsă a lui Seguéi Fedotov.

La prima dintre aceste călătorii, Fedotov a ajuns în capitala catalană pe 5 noiembrie 2016 și, după ce a petrecut șase zile în Spania, a zburat înapoi la Moscova, prin Zurich. Al doilea a avut loc aproape un an mai târziu, pe 29 septembrie 2017, cu doar două zile înainte de referendumul ilegal de la 1-O. Cu acea ocazie, ofițerul rus a rămas în Spania până pe 9 octombrie, pentru a se întoarce la Moscova prin Geneva. Nu se înregistrează mai multe vizite în Spania, deși există și alte țări europene, cum ar fi Regatul Unit, unde a zburat exact cu câteva zile înainte de încercarea de a otrăvi Skripal.

În luna mai a anului trecut, serviciile secrete germane au fost „îngrijorate” în legătură cu sprijinul rusesc pentru independența din Catalunya, după ce au primit informații de la colegii europeni, care au considerat „foarte plauzibili” și „convingători”. Apoi, șeful său, președintele Oficiului Federal pentru Protecția Constituției, Hans-Georg Massen, a profitat de un simpozion organizat la Berlin pentru a-și arăta convingerea că „Rusia încearcă să utilizeze operațiuni secrete pentru a influența opinia publică prin organizații extremiste și radicale. ” Massen a adăugat: „În cazul separatiștilor catalani, după cum a fost raportat, susținând poziția lor prin activități de propagandă”.

În Spania, Garda Civilă a găsit deja legături cu Rusia unuia dintre personajele implicate în proces : Víctor Terradellas, fost secretar pentru relațiile internaționale ale fostei Convergențe și un bărbat foarte apropiat de fostul președinte al Generalitat Carles Puigdemont. El este cercetat pentru diversiunea subvențiilor din partea Deputației de Barcelona și a Guvernului. Terradellas, care a servit ca un fel de Rasputin cu Puigdemont , l-a sfătuit pe președintele de atunci în relațiile internaționale, l-a presat să declare independența și i-a trimis numeroase mesaje WhatsApp.

În mesajele pe care le-a trimis pe 26 octombrie, când Puigdemont trebuia să decidă între convocarea alegerilor sau proclamarea independenței, Terradellas i-a prezentat politicianului care a fugit acum în Belgia pentru a-l întâlni. Și l-a asigurat că secesionismul poate conta pe sprijinul unui emisar al președintelui rus, Vladimir Putin, dacă ar alege să declare independența. Apoi, fostul președinte nu l-a primit și consilierul său i-a aruncat în față cu un alt mesaj: „Nu ne-ați auzit; Cred că am meritat-o. A spus apoi: „Am fost declarați garantat în această după-amiază Gorbaciov”.

UNITATEA MILITARĂ S-A NĂSCUT DUPĂ REVOLUȚIA BOLȘEVICĂ

DOMNUL SAHUQUILLO
Departamentul de Informații Centrale ( cunoscut prin acronimul în rusă sub denumirea de GRU ) a fost fondat în 1918, după revoluția bolșevică. Lenin a insistat atunci că ar trebui să fie independent de alte servicii secrete. Când după prăbușirea Uniunii Sovietice, în 1991, atotputernicul KGB s-a dizolvat, GRU a rămas intactă.

Agenția de informații militare a desfășurat în mod tradițional operațiuni clandestine în slujba Kremlinului. A avut un rol cheie în Războiul Rece. Tot în cele două războaie de independență a Ceceniei. Și mai recent, în anexarea Crimeei de Rusia, în 2014. Unele rapoarte au plasat și agenți GRU în regiunea ucraineană Donbaș, unde separatiștii susținuți de Kremlin se luptă cu forțele ucrainene.

În ultimii 20 de ani, sub mandatele lui Vladimir Putin, GRU s-a remarcat și pentru intervențiile sale în cyberspațiu. Occidentul a acuzat agenția despre ceea ce consideră o campanie globală de atac cibernetic care a vizat instituții antidoping, centrale nucleare sau centre de control al armelor chimice.

Urmareste REPUBLICA TV LIVE

Despre admin

V-ar mai putea interesa

Directorul general al Agenției de Energie Nucleară SUA, William Magwood, vine la Universitatea din Craiova

Directorul general al Agenției de Energie Nucleară SUA, William Magwood, vine la Universitatea din Craiova …

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.