Ultimele știri
Acasă / Administratie / Cernătești. Prefectul de Dolj, intervenție rapidă în salvarea oamenilor din calea apelor. Pericolul inundațiilor nu a trecut

Cernătești. Prefectul de Dolj, intervenție rapidă în salvarea oamenilor din calea apelor. Pericolul inundațiilor nu a trecut

Intervenție de urgență la Cernătești, pentru salvarea oamenilor. Furia apelor scăpate din matcă din cauza ploilor abundente crează in continuare probleme. Forțele de intervenție, jandarmi, pompieri și angajați ai ABA Jiu, au reușit sa evacueze zeci de persoane. Și la aceasta ora, aceștia se află in teren pentru a scoate apa din gospodării. Prefectul de Dolj, Dan Diaconu, împreună cu reprezentanți ai Comitetului județean de Urgență, se afla la fața locului pentru a-i sprijini pe oameni cu ce au nevoie.

“După o noapte lungă, m-am reîntors la Cernătești în la primele ore ale dimineții. Nivelul apei este în continuare crescut. Pe tot parcursul nopții până în acest moment jandarmii au evacuat 69 de localnici din Raznic și aproximativ 70 de persoane din Grecesti și pompierii au intervenit continuu pentru scoaterea apei din gospodariile inundate.

Oamenii sunt în siguranță la rude sau au fost relocați în centrul special amenajat la școala din Cernătesti unde li se asigură tot ce au nevoie. Am luat legătura cu cei care pot să ne ajute cu furnizare de hrană și apă potabilă pentru sinistrați, suntem în permanentă legătură cu autoritățile județene, Consiliul Județean Dolj care ne oferă sprijin. Facem constant rost de paturi, Inspectoratul Județean de Jandarmi ne ajută în acest sens. Situatia hidrologică este monitorizată constant.

În continuare porțiuni din drumul care face legătura cu satul Raznic sunt acoperite de apă și circulația este închisă. Rămânem în zonă să venim în sprijinul localnicilor. Oamenii trebuie sa știe ca suntem alături de ei”, a declarat prefectul de Dolj, Dan Diaconu, intr-o postare publică.

Ședinţă extraordinară a Comitetului ministerial pentru situaţii de urgenţă al MMAP, ca urmare a avertizărilor hidro-meteo

Ministrul Mediului, Apelor și Pădurilor, Mircea Fechet a convocat, în această dimineață, Comitetul ministerial pentru situaţii de urgenţă (CMSU), constituit la nivelul M.M.A.P. Ședința extraordinară a C.M.S.U a fost organizată ca urmare a avertizărilor meteorologice de COD GALBEN și COD PORTOCALIU transmise de Administrația Națională de Meteorologie (A.N.M) dar și a avertizărilor hidrologice realizate de Institutul Național de Hidrologie și Gospodărire a Apelor (I.N.H.G.A).

” În urma analizei rapoartelor transmise de specialiști în cursul serii, dar și în această dimineață, am luat decizia convocării acestei ședinte a Comitetul ministerial pentru situaţii de urgenţă. Deși evoluția hidro-meteorologică pentru următoarea perioadă este favorabilă din punct de vedere al codurilor hidro-meteorologice ne aflăm, totuși, într-o perioadă lungă de timp în care s-au emis astfel de avertizări de Cod Portocaliu și Cod Roșu. De fapt, este prima dată când am înregistrat atâtea Coduri Roșii pe aceleași zone și județe, în interval de o săptămână, ca urmare a precipitațiilor succesive. Echipele de lucru ale Administrațiilor Bazinale de Apă sunt în teren și putem interveni în continuare astfel încât să fie evitată pierderea de vieți omenești. Perioada dificilă NU a trecut, instabilitatea meteorologică se va menține, avem alerte acum pentru partea de Est a țării, iar în Vest, deși situația se va îmbunătăți, mai pot exista fenomene periculoase ca urmare a precipitațiilor abundente care se pot înregistra într-un interval scurt de timp, dar și a viiturilor din amonte”, a menționat ministrul mediului, apelor și pădurilor.

”Facem apel la populație să nu se aventureze în această perioadă în apropierea cursurilor de apă și, mai ales, să nu încerce să traverseze cursurile de apă în zonele unde există avertizări ale autorităților, astfel încât să nu își pună viața în pericol”, a mai subliniat ministrul Mircea FECHET.

Potrivit meteorologilor, AVERTIZAREA METEOROLOGICĂ de ?COD GALBEN valabilă pentru intervalul 17 iunie, ora 10.00 – 18 iunie, ora 10.00 când, local, vor fi perioade cu instabilitate atmosferică în Oltenia, sudul Banatului, vestul Munteniei, Transilvania, Maramureș și Moldova. Aceasta se va manifesta prin averse, descărcări electrice, intensificări de scurtă durată ale vântului și pe arii restrânse vijelii și grindină. În intervale scurte de timp sau prin acumulare cantitățile de apă vor fi de 20…25 l/mp și izolat de peste 30…40 l/mp. Manifestări de ⛈️instabilitate atmosferică vor fi spre seară și noaptea și în restul Munteniei. Vremea se va menține instabilă și în zilele următoare.

AVERTIZAREA METEOROLOGICĂ de ?COD PORTOCALIU pentru interval 17 iunie, ora 12.00 – 17 iunie, ora 23.00, când în estul și sud-estul Transilvaniei, cea mai mare parte a Moldovei, în zona Carpaților Orientali și estul Carpaților Meridionali vor fi averse ?torențiale, descărcări electrice, intensificări de scurtă durată ale vântului și pe arii restrânse vijelii și grindină. În intervale scurte de timp sau prin acumulare cantitățile de apă vor fi de 30…40 l/mp și, izolat, de peste 50 l/mp.

De asemenea, specialiștii I.N.H.G.A au emis o AVERTIZARE HIDROLOGICĂ de ?COD GALBEN pentru intervalul 17.06.2023, ora 13:00 – 19.06.2023, ora 12:00, pe ?râurile din bazinele hidrografice Tisa, Vişeu, Iza, Lăpuş, Tur, Someşul Mare, Someşul Mic, Someş, Crasna, Barcău, Crişul Repede, Crişul Negru, Crişul Alb, Mureş, Niraj, Arieş, Târnava Mică, Târnava Mare, Bega,Timiş, Pogăniş, Bârzava, Moraviţa, Caraş, Nera, Cerna, Dunăre – afluenţii mici aferenţi sectorului amonte confluenţă cu râul Desnăţui (judeţele: Dolj, Mehedinţi şi Caraş Severin), Desnăţui, Jiu, Olt, Argeş, Dâmboviţa, Ialomiţa, Prahova, Suceava, Moldova, Bistriţa, Trotuş, Bârlad, Putna, Prut și Jijia.

AVERTIZARE HIDROLOGICĂ de ?COD PORTOCALIU este valabilă pentru intervalul 17.06.2023, ora 13:00 – 18.06.2023, ora 24:00 pe ?râurile din bazinele hidrografice: Someşul Mare, Crişul Alb, Arieş, Mureş, Bega, Timiş, Pogăniş, Bârzava, Moraviţa, Caraş, Nera, Cerna, Dunăre – afluenţii mici aferenţi sectorului amonte confluenţă cu râul Desnăţui (judeţele: Dolj, Mehedinţi şi Caraş Severin), Desnăţui, Jiu, Olt, Olteţ, Teslui, Suceava, Moldova, Bistriţa, Trotuş și Jijia.

AVERTIZARE HIDROLOGICĂ de ?COD ROŞU pentru intervalul 17.06.2023, ora 13:00 – 18.06.2023, ora 12:00, ?pe râurile din bazinele hidrografice: Pogăniş, Bârzava, Caraş, Nera, Dunăre – afluenţii mici aferenţi sectorului amonte confluenţă cu râul Desnăţui (judeţele: Dolj, Mehedinţi şi Caraş Severin), Motru și Jiu.

Menționăm că, în condițiile unor debite crescute pe cursurile de apă din zonele cu coduri de avertizare, acumulările administrate de A.N.A.R, dar și ale altor deținători, înmagazinează volume de viitură și protejează localitățile din aval. Întreaga infrastructură de gospodărire a apelor a A.N.A.R este funcțională.
Despre Maria Staicu

V-ar mai putea interesa

PNL Dolj cere anularea alegerilor de la Malu Mare: 66 de alegători nu au primit buletine de vot. Nu este o simplă eroare materială, ci ne aflăm în fața unei fraude electorale evidente. FOTO DOCUMENT

PNL Dolj a depus la Biroul Electoral Central o cerere de anulare a alegerilor din …

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.