Ultimele știri
Acasă / Administratie / 10 lucruri importante pe care să le știi despre coronavirus COVID-19!

10 lucruri importante pe care să le știi despre coronavirus COVID-19!

Foto

Situația privind coronavirusul este îngrijorătoare. Haideți să avem mai multă grijă de noi! Câteva sfaturi sunt mereu binevenite. Așadar, ce trebuie să știm până în acest moment despre coronavirus COVID-19:

– Coronavirusul se transmite prin contactul la nivelul suprafețelor, prin picăturile de tuse și salivă ajunse pe față, gură, nas, ochi. Dacă cineva tușește și sar picături pe butoanele unui lift, sau pe un scaun, ori pe o masă, cine va atinge acea suprafață cu mâna și apoi își va atinge fața, gura, ochii, va fi infectat.

– simptomele sunt febra, tuse (de obicei seaca) și dificultate în respirație care apare după o săptămână de boală. Este o boala care durează destul de mult, peste o săptămână. Nu prea se întâlnesc rinoreea (mucii), strănutul sau durerea de gat.

-perioada de incubație este între 2-14 zile, dar, de câteva zile, se sugerează că ar fi chiar 24-27 zile. In această perioadă fără simptome omul este contagios și răspândește virusul.

-virusul rezistă în jur de o săptămână la temperaturi sub 20, apoi la peste 25-30 începe să moară, deci doamne ajută sa vina căldura cat mai repede.

-virusul e distrus de săpun, de dezinfectanti comuni precum alcoolul medicinal. Deci igiena mainilor e foarte importanta. Nu mâncați fără sa va spălați pe mâini. Mâncarea ambalata este cea mai sigura. Atenție și la pâinea neambalata. Luați după dumneavoastră șervețele umede dezinfectante dacă nu aveți cum sa va spălați pe mâini. Curățați mai des suprafețele cu alcool sau alte dezinfectante. Atenție în mijloacele de transport în comun, în magazine, restaurante, la munca. Ștergeți și telefonul și tastatura deoarece de obicei sunt cele mai murdare lucruri dar și cele mai des folosite.

-folosirea măștii ajuta dacă ești deja bolnav, să nu dai mai departe. Pentru cei sănătoși este cu 2 tăișuri deoarece specialiștii nu zic că ar proteja ba mai mult ar putea sa încurce deoarece pui mana sa o scoți sau o lași pe masă, apoi o pui din nou pe față și uite așa te infectezi mai ușor.

– atenție la cei veniți din Italia. Sunt deja multe cazuri acolo. Încercați sa nu va întâlniți 2 săptămâni cu ei și ar fi bine sa stea în carantina 14 zile.

– oricine începe sa aibă febra, tuse și respirație grea și a intrat în contact cu cineva venit din China, Italia, Coreea de Sud, Japonia sau alte tari asiatice în ultima luna, nu iese din casa, pune masca și anunță ambulanta la 112.

– cei mai afectați sunt cei în vârstă și cei cu boli asociate 80%.

– cei mai multi se vindeca total 97%. Doar cazurile grave se internează adică cei care au nevoie de suport în respirație si la care starea este afectata.

– momentan nu exista un tratament pentru acest virus. Se încearcă unele tratamente care se dau în HIV și imunoglobuline la cei cu faza severa dar nu este nimic sigur. Se merge doar pe simptomatice pana în prezent.

– cele mai afectate tari cu cazuri în creștere sunt China, Coreea de Sud și mai nou Italia.

-cei care sunt în carantina nu sunt bolnavi. Ei sunt doar suspecți. Haideți sa îmbunătățim igiena în aceasta perioada și vom trece cu bine și de acest pericol! Sursa: Jana Costachi

Despre admin

V-ar mai putea interesa

PNL Dolj cere anularea alegerilor de la Malu Mare: 66 de alegători nu au primit buletine de vot. Nu este o simplă eroare materială, ci ne aflăm în fața unei fraude electorale evidente. FOTO DOCUMENT

PNL Dolj a depus la Biroul Electoral Central o cerere de anulare a alegerilor din …

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.