Ultimele știri
Acasă / Cultura-Media / Școala are nevoie de reguli clare și concrete
SERPICO CRAIOVA

Școala are nevoie de reguli clare și concrete

În caz contrar, veți ajunge prin derogare sa alunecati în confuzie și faceți-o singuri înainte chiar de a începe

foto:corriere.it

Din mai, Comitetul Tehnic Științific și Ministerul Educației din Italia au dictat multe reguli stricte pentru a se asigura că „școala se poate redeschide în siguranță maximă”, cu scopul de a limita pe cât posibil infecțiile și de a-i liniști pe părinți și profesori. Multe sunt indicii ale bunului simț, dar unele, oricât de acceptabile, nu tratează realitatea școlilor italiene . Doar la câțiva metri distanță, măști, camere mai mari și bine ventilate, schimburi de intrare, fără măsurare a febrei, deoarece ar putea crea nemulțumiri, spălare de mână, curățare de mai multe ori pe zi, noi birouri cu un singur loc, medicul școlii, cantina de schimb. Aceste măsuri ar putea fi, de asemenea, suficiente pentru a face școlile mai sigure, doar dacă ar putea fi aplicate. Pentru că, de asemenea, va fi adevărat că guvernanții – de la De Luca la Toti – se află în campania electorală, însă întrebările pe care le pun nu sunt secundare: sunt aceleași îndoieli, de exemplu despre măști și termoscane, pe care directorii și părinții le-au avut în ultimele săptămâni. De asemenea, ideea medicului școlar susținut de Partidul Democrat este o idee excelentă, dar unde trebuie să încredințeze școlile 8.000 de medici în termen de trei săptămâni? Nu mai vorbim de birouri și săli de clasă suplimentare: guvernul anunțase că, odată cu urgența Covid, vor fi găsite noi spații pentru predarea inovatoare în afara școlilor, în muzee și cinematografe. Și acum că aceste săli de clasă suplimentare – care trebuie să fie, de asemenea, aproape de școli, conforme și spațioase – nu sunt pentru toți? În acest moment, există 150.000 de elevi care, cu noile reguli, nu mai au un loc în clasă. Același lucru este valabil și pentru contorul de distanță, o măsură care în alte țări, cum ar fi Franța, a fost recomandată, dar care nu a fost obligatorie tocmai pentru că nu se aplică tuturor școlilor. standard și spațios – nu există pentru toată lumea? În acest moment, există 150 de mii de studenți care, cu noile reguli, nu mai au un loc în clasă. Același lucru este valabil și pentru contorul de distanță, o măsură care în alte țări, cum ar fi Franța, a fost recomandată, dar care nu a fost obligatorie tocmai pentru că nu se aplică tuturor școlilor. standard și spațios – nu există pentru toată lumea? În acest moment, există 150 de mii de studenți care, cu noile reguli, nu mai au un loc în clasă. Același lucru este valabil și pentru contorul de distanță, o măsură care în alte țări, cum ar fi Franța, a fost recomandată, dar nu a fost obligatorie tocmai pentru că nu se aplică tuturor școlilor.

Contorul nostru s-a scurtat treptat peste vară, deoarece altfel doar jumătate dintre elevi s-ar fi întors la școli: indicația a fost distanța dintre două persoane, apoi între două guri (celebrele rime bucale), apoi a devenit 60 centimetri între birou și birou, cu o toleranță de 10 la sută, ceea ce înseamnă că puteți pune un elev în clasă mai mult decât ar fi respectat regulile scrisorii. În cele din urmă, anunțul că, acolo unde nu este posibil, pentru că birourile cu un singur loc care comandă în grabă la jumătatea lunii august nu a sosit, toată lumea merge la clasă cu o mască. Nu mai vorbim de măștile: sunt folosite întotdeauna, CTS și ministerul au decretat, fără a asculta îndoielile experților didactici (și ai copiilor) care au ridicat imediat problema celor mici. Și acum, la trei săptămâni de la reluare, încă nu știm: ce se întâmplă dacă ar fi insuportabili pentru copii așa cum crede epidemiologul Galli? Între timp, comisarul Arcuri a început să distribuie 11 milioane.

Este adevărat că managementul școlii de urgență este foarte dificil. Problema transportului demonstrează acest lucru în aceste ore. Nu există reguli deja scrise, nici măcar nu se știe ce se va întâmpla cu infecțiile. Dar mai presus de toate, avem nevoie de directive clare și realiste, nu de reguli de principiu. În caz contrar, veți ajunge prin derogare prin derogare pentru a aluneca în confuzie și faceți-vă singuri înainte de a deschide chiar școlile. Siguranța este o prioritate, aceasta este de la sine înțeles. Dar ideea de a face școala, ca orice alt loc public, o sală aseptică și antivirus este imaginativă și riscă să ne facă să uităm motivul pentru care facem toate acestea: astfel încât copiii și tinerii să se întoarcă să studieze și să învețe. În ultimul sondaj OCDE asupra școlilor (Talis, 2018) doi din trei profesori italieni au declarat că trebuie să intervină cu studenți problematici pentru a restabili ordinea și disciplina în clasă. Reguli imaginare care impun astăzi un control și autocontrol care nu vor exista, riscă să fie in primul rând inutile.

În schimb, va fi necesar ca toată lumea să stabilească un climat de mare încredere reciprocă, deoarece va fi un an foarte complicat, care va fi înrădăcinat cu evenimente neprevăzute, urgențe, chiar accidente. Dar pentru a avea încredere că toată lumea își respectă sarcina și indicațiile, în primul rând este necesar să înțelegem ce sunt și cum se aplică. În schimb, va fi necesar ca toată lumea să stabilească un climat de mare încredere reciprocă, deoarece va fi un an foarte complicat, care va fi înrădăcinat cu evenimente neprevăzute, urgențe, chiar accidente. Dar pentru a avea încredere că toată lumea își respectă sarcina și indicațiile, în primul rând este necesar să înțelegem ce sunt și cum se aplică. În schimb, va fi necesar ca toată lumea să stabilească un climat de mare încredere reciprocă, deoarece va fi un an foarte complicat, care va fi înrădăcinat cu evenimente neprevăzute, urgențe, chiar accidente. Dar pentru a avea încredere că toată lumea își respectă sarcina și indicațiile, în primul rând este necesar să înțelegem ce sunt și cum se aplică.

Un text de Gianna Fregonara/ Corriere Della Sera

Urmareste REPUBLICA TV LIVE

Despre admin

V-ar mai putea interesa

Dan Diaconu explică pericolul uriaș și situația curentă în confruntarea SUA-Rusia

Autor: Dan Diaconu Pachetul de ajutorare a Ucrainei este doar un preambul. Cu toate că …

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.