Ultimele știri
Acasă / Cultura-Media / Ai contul de Facebook blocat sau ai fost avertizat ca nu vei mai avea acces la reteaua sociala? Explicat: Ce este Facebook Protect, cine îl poate obține și de ce
SERPICO CRAIOVA

Ai contul de Facebook blocat sau ai fost avertizat ca nu vei mai avea acces la reteaua sociala? Explicat: Ce este Facebook Protect, cine îl poate obține și de ce

Utilizatorii care decid sa nu activeze acest sistem de protectie din contul lor nu vor mai avea acces la reteaua sociala. Unii utilizatori de Facebook au primit deja acest mesaj in momentul in care au incercat sa se conecteze la contul lor. Pentru moment, cei care trebuie sa faca acest lucru sunt persoanale care au multi prieteni in lista, persoane precum politicieni, jurnalisti, vedete sau activisti, insa nu numai.

Facebook Protect reprezinta un dispozitiv de intarire a securitatii conturilor de Facebook, conturi susceptibile de a fi vizate de atacuri informatice. Daca persoanele care primesc acest mesaj nu actioneaza, nu fac nimic in acest sens, nu isi vor mai putea accesa contul de Facebook. Insa, nu trebuie sa intri in panica, este de ajuns sa activezi Facebook Protect pentru a regasi accesul la contul tau. Este vorba deci despre o obligatie nu despre o simpla optiune instaurata de catre reteaua sociala a lui Mark Zuckerberg.

Funcția Facebook Protect va oferi o securitate mai mare utilizatorilor ale căror conturi în rețea sunt mai expuse riscului de atacuri cibernetice și poate chiar de atacuri sponsorizate de stat.

Facebook Protect, un program conceput pentru a proteja conturile utilizatorilor cu risc ridicat de a fi vizați de infractorii cibernetici, a fost lansat anul trecut în India și în alte țări.

Dar ce este Facebook Protect și cum decide compania de social media dacă contul tău are nevoie de securitate suplimentară? Vă explicăm:

Ce este Facebook Protect?

Funcția Facebook Protect va oferi o securitate mai mare utilizatorilor ale căror conturi în rețea sunt mai expuse riscului de atacuri cibernetice și poate chiar de atacuri sponsorizate de stat. Accentul se pune pe jurnaliști, apărători ai drepturilor omului, activiști și în cele din urmă vor include și oficiali guvernamentali.

Când este activată, funcția va impune ca aceste conturi să utilizeze autentificarea cu doi factori (2FA) și le va oferi și alte protecții de securitate. Programul a fost testat pentru prima dată în SUA în 2018 și sa extins mai pe scară largă în timpul alegerilor din SUA din 2020. Facebook spune că intenționează să implementeze acest lucru în aproape 50 de țări până la sfârșitul anului.Deci, ce face mai exact Facebook Protect?

Șeful de securitate al Facebook, Nathaniel Gleicher, a explicat că utilizatorii care fac parte din aceste grupuri vor vedea în curând o solicitare din partea companiei de socializare care le cere să activeze funcția. Programul își propune să își protejeze conturile împotriva atacurilor cibernetice cu pași precum 2FA obligatoriu și monitorizarea contului pentru securitate suplimentară.

„Facebook Protect permite apărarea automată suplimentară din sistemele noastre pentru a ajuta la protejarea acestor conturi. Aplicăm o detecție sporită pentru tipurile de eforturi compromise cu care s-ar putea confrunta apărătorii drepturilor omului, jurnaliștii sau oficialii guvernamentali. De asemenea, semnalează aceste conturi în sistemele noastre interne. Așa că primim un raport despre unul dintre ei sau vedem țintirea repetată a unuia dintre ei, știm că ar putea fi mai multe în joc”, a explicat Gleicher.

Facebook Protect va adăuga mai multă securitate pentru cei cu conturi cu risc mai mare de atacuri cibernetice. (Credit imagine: Facebook)

Ce se întâmplă dacă cineva primește un prompt Facebook Protect, dar nu îl pornește?

Deci acest lucru este obligatoriu. Dacă primiți solicitarea, ceea ce înseamnă că contul dvs. este considerat cu risc ridicat, va trebui să îl activați. De asemenea, înseamnă că va trebui să faci 2FA pentru contul tău de Facebook dacă nu ai făcut-o deja.

Utilizatorii vor avea un termen limită pentru a accepta solicitarea. Dacă nu acceptați în această perioadă de timp, veți fi blocat din cont. De exemplu, dacă ești jurnalist și contul tău de Facebook nu are 2FA, va trebui să activați funcția. Dacă nu faceți acest lucru, iar termenul limită expiră, contul dvs. va fi blocat.

Amintiți-vă că nu se pierd datele contului; doar accesând Potrivit companiei, utilizatorii pot recupera accesul la cont activând 2FA și Facebook Protect.

De ce stresul pe 2FA? Protejează cu adevărat împotriva atacurilor?

Potrivit șefului de securitate al Facebook, doar 4% dintre toți utilizatorii de pe platformă au 2FA activat, iar caracteristica rămâne subutilizată. Pentru cei care nu știu, 2FA înseamnă că pentru a accesa contul de pe un dispozitiv nou, veți avea nevoie de un cod de autentificare fie prin SMS, fie dintr-o aplicație de autentificare terță parte, cum ar fi Google Authenticator.

2FA poate fi un mecanism de apărare foarte util pentru toate conturile, nu doar cele cu risc ridicat. Pentru că pentru a vă autentifica la cont pe un dispozitiv nou, este necesar acest cod. Dacă hackerii obțin într-un fel acces la parola dvs., atunci cel puțin nu pot avea acces până când nu obțin parola sau codul unic.

Șeful de securitate al Facebook a mai dezvăluit că până acum peste 1,5 milioane de conturi care sunt în pericol au activat această funcție. Dintre acestea, aproape 950.000 de conturi s-au înscris doar la autentificarea cu doi factori, ceea ce arată doar că foarte puțini oameni au activat-o în primul rând, deși erau în pericol.

Sunt jurnalist sau apărător al drepturilor omului sau activist. Dar nu am primit promptul. Ce ar trebuii să fac?

Funcția este lansată în India, așa că ar putea trece ceva timp până când veți vedea solicitarea. Pentru utilizatorii care sunt expuși riscului, dar nu primesc solicitarea, Facebook va avea în curând un proces care să le permită să se înregistreze.

„Avem un program de înregistrare a jurnaliştilor, de exemplu, şi o serie de publicaţii lucrează proactiv cu noi pentru a ne asigura că jurnaliştii lor sunt evidenţiaţi pe platforma noastră, astfel încât să putem oferi această protecţie suplimentară”, a spus Gleicher.

Șeful de securitate al Facebook a dezvăluit că există o combinație de factori atunci când vine vorba de a decide cine intră pe lista de conturi în pericol. Rețeaua se bazează pe experți din țări din întreaga lume care înțeleg voci proeminente și voci critice.

„Ne uităm, de asemenea, la sisteme de detectare automată care ne ajută să înțelegem cine ar trebui să le primească. Avem o serie de sisteme prin care, de exemplu, organizațiile jurnalistice se pot asigura că membrii lor sunt pe aceste liste, gândesc mulțumiri și alte comunități foarte bine vizate se pot asigura că membrii lor sunt pe aceste liste pe care își doresc să fie,” Gleicher. a spus.

Sunt un utilizator cu mai mulți urmăritori, dar nu sunt în cele trei categorii menționate mai sus. Cum obțin Facebook Protect?

În acest moment, nu există nicio modalitate pentru cei care nu fac parte din aceste trei categorii de a obține funcția Facebook Protect. Deși trebuie remarcat că într-adevăr oricine poate activa 2FA pentru conturile lor și poate crește securitatea în general.

Facebook nu a dezvăluit încă dacă se va extinde și la alte conturi. Rețeaua de socializare intenționează să extindă funcția în mai multe țări. „Vrem să-l aducem în țări în care s-ar putea să vedem momente civice critice, cum ar fi alegerile care vor veni în viitorul apropiat, de exemplu, Filipine și Turcia”, a spus șeful de securitate al Facebook.

Am primit un mesaj pe Facebook de la „Facebook Protect”. Vor să-mi partajez detaliile contului meu, cum ar fi ID-ul de e-mail și parola. Este asta real sau fals?

Nu, probabil că este fals. Solicitarea vine de la Facebook însuși când deschideți aplicația. Nu vă solicită detalii despre cont și vă solicită doar să activați 2FA (dacă nu ați făcut deja) și să activați FB Protect.

Nu vine ca mesaj pe Messenger sau ca postare pe peretele tău. Facebook spune că orice mesaj care pretinde că oferă „FB Protect” și are un link și solicită detalii despre cont este probabil o înșelătorie de tip phishing, pe care utilizatorii ar trebui să o ignore și să o raporteze.

Multumiri indianeexpress !

Urmareste REPUBLICA TV LIVE

Despre Maria Staicu

V-ar mai putea interesa

Noaptea Muzeelor a devenit noaptea protestelor. Sute de angajați au ieșit în stradă

În 2024 se împlinesc 20 de ani de la prima ediţie Noaptea Muzeelor din România. …

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.