Ultimele știri
Acasă / Craiova in direct / Icoana Maicii Domnului a dispărut în mod misterios din biserica Madona Dudu. Care este adevarata icoana facatoare de minuni?

Icoana Maicii Domnului a dispărut în mod misterios din biserica Madona Dudu. Care este adevarata icoana facatoare de minuni?

Credinciosii sunt revoltati! De mai mult timp, icoana facatoare de minuni de la Biserica Madona Dudu, din Craiova, nu se mai afla in locul stiut de mii de oameni. In locul acesteia a fost pus un afis din hartie cu Maica Domnului reprezentata cu pruncul Iisus in brate.  

In urma cu cateva luni, am intrebat pe cineva care facea curatenie in biserica despre inlocuirea icoanei. Persoana respectiva mi-a spus ca Icoana ar fi fost luata de cand s-a inceput renovarea bisericii. Lucrarile de renovare s-au finalizat de ceva timp, dar icoana nu a mai aparut.

In dimineata asta, mi-a atras atentia un comentariu: “Stie cineva de ce a disparut icoana Maicii Domnului din Biserica Madona Dudu?” Mi-am amintit de o discutie din vremea cand am scris in exclusivitate despre grupul de cercetatori care a testat icoana facatoare de minuni de la Biserica Madona Dudu. In preajma ei, asa cum au declarat, “aparatele s-au dat peste cap”. S-a stabilit ca raza de actiune a icoanei este de 5-7 metri, simtindu-se pana la intrarea in biserica. Unul dintre cercetatori a declarat, conform preotului bisericii de la acea vreme: “Ii lipseste doar un singur camp de manifestare sa fie asemeni omului. Parca ar fi vie!”.

În vara lui 2004, un grup format din 45 de cercetători de la Institutul Oxford a venit la Craiova pentru a analiza câmpurile energetice emanate de icoana făcătoare de minuni. „Cercetătorii, specialişti în iconografie, au adus aparatură ultrasofisticată, pentru a verifica autenticitatea fenomenelor legate de icoana făcătoare de minuni. Mi-au spus că vor să testeze emanaţia câmpurilor energetice. A fost uimitor ceea ce s-a întâmplat. Aparatele au luat-o razna, iar reacţia specialiştilor a fost: Este aproape vie! De un câmp mai avea nevoie şi era vie. Aşa ceva nu văzuseră niciunde în lume şi fuseseră în multe locuri sfinte, declara preotul Mocanu.

Revenind la discutia de atunci, adevarata Icoana facatoare de minuni ar fi cea micuta (vezi foto 2), aflata sub Icoana pe care o stiu mii de credinciosi (foto 1), dar care a fost inlocuita, asa cum aminteam mai sus. Iconita, care pare mai aproape de legenda dudului- daca ne referim la dimensiunea ei, se afla si acum in Biserica Madona Dudu.

Existand aceasta situatie neclara in randul credinciosilor, CARE ESTE ADEVARATA ICOANA FACATOARE DE MINUNI? DE CE ICOANA STIUTA DE CREDINCIOSI NU A FOST PUSA DIN NOU LA LOCUL EI? Aceste doua aspecte le poate lamuri doar Mitropolia Olteniei.

Despre adevarata Icoana Facatoare de Minuni

Icoana Maicii Domnului ar fi fost pictata de Sf. Luca, evanghelist si intaiul iconograf si adusa pe aceste meleaguri de Apostolul Andrei, cel care i-a crestinat pe daco-romani. Biserica Madona Dudu a fost construită în zilele domnitorului muntean Matei Basarab (1632-1654). Pe atunci, un negustor obişnuia să se odihnească după prânz în livada de duzi a lui Constantin Găianu. În repetate rânduri a văzut într-un dud o scânteiere. Până la urmă, s-a urcat în dud şi a găsit o icoană. A luat icoana şi a dus-o acasă, unde a păstrat-o trei zile. Negustorul a lansat zvonul că vinde o icoană făcătoare de minuni de la Ierusalim, dar când a căutat icoana n-a mai găsit-o.

După un timp, el a poposit iarăşi în livadă. În acelaşi dud, el a regăsit icoana. Bucuros, s-a îndreptat spre un târg, cu intenţia să o vândă. Ajuns acolo, a constatat cu uimire că icoana nu se mai afla în geanta sa. Cuprins de remuşcare şi de teamă, a mărturisit târgoveţilor cele întâmplate. Mulţimea s-a îndreptat spre livadă, unde, în dud, se afla icoana!

Constantin Găianu considera că livada este sortită să fie închinată Maicii Domnului şi construieşte o biserică de lemn cu hramul „Adormirea Maicii Domnului” şi „Naşterea Maicii Domnului”. Nu se cunoaşte cu exactitate data începerii şi terminării construcţiei; se cunoaşte doar prima atestare documentară: 7 septembrie 1641.

În Hrisovul lui Alexandru Ipsilanti Vodă (1778) se menţionează că această biserică este „veche şi dărăpănată”. Puterea făcătoare de minuni a icoanei din bisericuţa de lemn atrage atenţiei boierului Hagi Gheorghe Ion, care împreună cu Constantin Fotescu, dărâmă vechea biserică, înlocuind-o cu alta din zid şi piatră, înzestrând-o cu chilii pentru bolnavii care năzuiesc spre tămăduire, moşii, ţigani, odoare bisericeşti.

În anul 1801, bisericii i se dă foc de către turci. Scapă neatinsă de flăcări doar icoana! Biserica este reclădită iarăşi în stil austriac, sub formă de navă. Este pictată de Constantin Lecca. În 1913 este dărâmată. Se construieşte alta mai ornată, mai mare, în stil bizantin. Din cauza războiului, noua construcţie este gata abia în 1942. În 1891, biserica înfiinţează primul spital de boli nervoase din România. Bolnavii agitaţi, aduşi în preajma icoanei, se „potoleau” şi se puteau întoarce liniştiţi la familiile lor.

Despre Maria Staicu

V-ar mai putea interesa

PNL Dolj cere anularea alegerilor de la Malu Mare: 66 de alegători nu au primit buletine de vot. Nu este o simplă eroare materială, ci ne aflăm în fața unei fraude electorale evidente. FOTO DOCUMENT

PNL Dolj a depus la Biroul Electoral Central o cerere de anulare a alegerilor din …

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.