Ultimele știri
Acasă / COMUNICATE / Cum putem gestiona infectia cu Coronavirus?
SERPICO CRAIOVA

Cum putem gestiona infectia cu Coronavirus?

Centrul National de Supraveghere si Control al Bolilor Transmisibile din Romania anunta ca pneumonia produsa de noul coronavirus (COVID-19) este o boala respiratorie acuta, al carei spectru clinic nu este, deocamdata, cunoscut pe deplin. Printre simptomele frecvente ale infectiei cu noua tulpina de Coronavirus se numara:

Febra inalta

Tuse

Dificultati de respiratie

Nas infundat

Rinoree (secretii nazale)

Dureri in gat

Dureri de cap

Oboseala

Sunt considerate suspecte de infectia cu noul Coronavirus:

Persoanele care au semne de infectie respiratorie severa, asociind febra inalta (peste 38 gr C), tuse si dificultati respiratorii si Persoanele care au calatorit in zonele cu risc epidemic in ultimele 14 zile (conform informatiilor oficiale actuale) sau au intrat in contact cu o persoana diagnosticata/suspecta de infectie cu COVID-19.

Pot afla daca am sau nu Coronavirus?

Testarea este necesara doar la persoanele:

Cu febra de minimum 38 gr. C sau istoric de febra si tuse si dispnee, care necesita internare peste noapte si fara alta etiologie care sa explice pe deplin tabloul clinic. Cu o boala respiratorie acuta cu orice grad de severitate care in intervalul de 14 zile inaintea debutului au avut contact fizic apropiat cu un caz confirmat cu infectie cu COVID-19, in timp ce pacientul este simptomatic sau care au avut istoric de calatorie in zone cu transmitere comunitara extinsa in cel putin una din cele 4 provincii din China afectate pana in prezent

(Hubei – orasul Wuhan, Guangdong Sheng, Beijing Shi, Shanghai Shi) in regiunile Lombardia si Veneto din Italia (cu orasele Vo Euganeo, Codogno, Castiglione d’Adda, Casarpusterlengo, Fombio, Maleo, Somaglia, Bertonico, Terranova dei Passerini, Castelgerundo, San Fiorano) sau in regiunea italiana Piemonte (Cumiana) in intervalul de 14 zile anterioare debutului simptomelor.

Primele 10 cazuri depistate in Romania pot fi gestionate doar la Institutul de Boli Infectioase “Matei Bals”. Conform metodologiei actuale, recoltarea probelor pentru testare se realizeaza doar in spitalul de boli infectioase desemnat de Ministerul Sanatatii (Institutul de Boli Infectioase “Matei Bals”), unde vor fi izolate si eventualele cazuri suspecte. Urmatoarele cazuri vor fi dirijate catre unul din spitalele de boli infectioase desemnate de Ministerul Sanatatii.

Lista integrala a spitalelor care vor putea testa si ingriji pacientii cu simptome asociate COVID-19:

INBI „Prof.Dr.Matei Bals” din Bucuresti

Spitalul Clinic de Boli infectioase si Tropicale „Victor Babes” din Bucuresti

Spitalul Clinic de Boli infectioase Cluj

Spitalul Clinic de Boli infectioase Constanta

Spitalul Clinic de Boli infectioase Iasi

Spitalul Clinic de Boli infectioase si Pneumoftiziologie Timisoara

Pentru mai multe informatii despre Coronavirus, puteti accesa pagina www.reginamaria.ro/coronavirus. Aici puteti gasi masuri de preventie, dar si ce trebuie sa faceti daca suspectati o infectie cu acest virus.

Atentie! Informatiile din acest document pot cunoaste modificari periodice si in functie de noutatile legate de patologie.

Urmareste REPUBLICA TV LIVE

Despre admin

V-ar mai putea interesa

Clubul de Presă îl sprijină pe Liviu Alexa!

Clubul de Presă îl sprijină pe Liviu Alexa! În urma presiunilor asupra jurnalistului Liviu Alexa, …

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.