Ultimele știri
Acasă / Administratie / Violența în școli. Sindicatele au propus centre de reeducare, detenție școlară, camere video în clase. Cu ce măsuri este de acord ministrul Educației
SERPICO CRAIOVA

Violența în școli. Sindicatele au propus centre de reeducare, detenție școlară, camere video în clase. Cu ce măsuri este de acord ministrul Educației

Ministrul Educaţiei, Ligia Deca, a comentat propunerile sindicatelor pentru a opri violența în școli, ea spunând că ar fi de acord cu o exmatriculare temporară a elevului, alături de consiliere, și cu pornirea camerelor video în sălile de clasă, pentru ca înregistrările să poată fi folosite în cazul unor incidente. Sindicatele din educație au propus includerea în lege a unor măsuri precum exmatricularea temporară a elevilor, crearea de centre de reeducare, detenție școlară sau amenzi pentru părinți, scrie hotnews.ro.

Întrebată marți de jurnaliști, la Parlament, despre propunerea sindicatelor privind o exmatriculare pe o perioadă de până la 5 zile, Ligia Deca a spus că „nu ar fi o idee rea”, dacă o astfel de măsură ar fi însoțită de consiliere şi de „anumite acţiuni pe care elevul şi familia ar trebui să le facă”.

Despre folosirea camerelor video în timpul orelor, ministrul Educaţiei a spus că aceasta ar putea fi o măsură care să prevină violențele:

„Avem camere de luat vederi și am văzut că în anumite cazuri au fost și utilizate înregistrările. Sigur, avem un regim acolo, trebuie să avem grijă vizavi de dreptul la imagine, de dreptul profesorului de a nu fi supravegheat în timpul orei, dar eu cred că, pentru interesul public, cum ar fi combaterea violenței, ar putea fi o măsură care previne faptul că știu că se poate vedea fapta antisocială și, sigur, numai anumite persoane autorizate ar trebui să aibă acces la aceste înregistrări, dar, în opinia mea, ele pot reprezenta o soluție”.

Despre propunerea privind crearea de centre de reeducare, Deca a spus că există deja centre educaţionale speciale, dar direcţionarea copiilor către aceste centre o poate face doar instanţa:

„Nu cred că ne trebuie segregare de tip centre de reeducare, aşa cum existau în perioada de dinainte de 1989. Cred că în deceniile care au trecut am văzut că există soluţii mult mai eficiente pentru reabilitarea elevilor.
De altfel, Asociaţia Psihologilor atrage atenţia asupra acestor măsuri care pot da fals impresia că rezolvă problema, dar de facto nu adresează cauzele”.

Detenție școlară, nota la purtare să fie luată în calcul la admiterea la liceu sau la BAC, amenzi pentru părinți – propunerile sindicatelor

Președintele Federației Sindicatelor din Educație (FSE) „Spiru Haret”, Marius Nistor, a propus mai multe sancțiuni pentru elevi în cazul unor abateri disciplinare, în contextul incidentelor grave din ultima săptămână petrecute în școli.

Printre acestea, reintroducerea exmatriculării, detenție școlară, nota de purtare să fie luată în calcul la admiterea la liceu sau la BAC sau amenzi pentru părinți, scrie edupedu.ro. FSE a prezentat aceste propuneri la dezbaterile pe proiectul legii învățământului preuniversitar care au loc marți în comisia de învățământ din Camera Deputaților.

Propunerile Federației Sindicatelor din Educație „Spiru Haret”:

 1. Instituirea prin lege a sancțiunilor aplicabile elevilor, inclusiv preavizul de exmatriculare și exmatricularea limitată în timp de 3-5 zile sau definitivă, cu modificarea corespunzătoare a dispozițiilor privind obligativitatea învățământului.
  Reglementare, tot în lege, a altor măsuri sancțiuni, similare celor din alte sisteme de învățământ:
  Activitate în folosul unității de învățământ sau comunității
  Detenția școlară, prin care se înțelege faptul că elevii stau într-o clasă după ore sub supravegherea unui cadru didactic folosind acest timp să reflecteze asupra faptelor comise.
  Pentru abateri deosebit de grave, mutarea elevilor în centru de reeducare ce se impun a fi reînființate.
  Valorizare a notei la purtare în sensul de a fi luat în calcul în mod obligatoriu la admiterea la liceu + media de bacalaureat.
 2. Normarea în fiecare unitate de învățământ a cel puțin unui post de consilier școlar, fără obligație de catedră, doar cu atribuții și competențe clare în privința elevilor care trec prin dificultăți în familie, criză de identitate sau de adaptare la mediul școlar, care să poată discuta cu elevii indiferent că părinții reprezentanții legali sunt sau nu de acord la solicitarea învățătorului dirigintelui.
 3. Instituirea prin lege amenzilor plătibile de către părinți/ reprezentant legal pentru faptele copiilor ( indiferent că acestea constau în deteriorări distrugeri ale bunurilor unității sau jignirea / lovirea salariaților acesteia ). + Cuantumuri amenzi diferențiate în raport cu gravitatea faptei.
 4. Normarea de posturi de paznici ai unităților de învățământ, nu angajații firmelor de bază cu care unitățile administrativ-teritoriale au contract, care să îi poată controla pe elevi în ghiozdan/rucsac de urgență prin sondaj sau în caz de suspiciune privind deținerea de arme albe petarde sau substanțe periculoase / psihotrope.
 5. Obligativitatea de a instala camere video în toate sălile de clasă, holuri și curtea școlii care să poată funcționa independent de existența sau nu a acordului părinților reprezentanților legali, cu acceptul cadrelor didactice. Filmările să poată fi utilizate atât ca probe în cadrul cercetării disciplinare, cât și de către organele abilitate ale statului.
 6. Interdicția utilizării telefoanelor mobile în spațiul școlar atât în timpul orarului normal cât și în pauze sau în cadrul activităților extrașcolare.
 7. Telefoanele se închid la intrare în unitate și se redeschid la părăsirea acesteia. Telefoanele găsite în funcție asupra elevilor se confiscă și se predau doar părinților/ reprezentanților legali. (Foto: Dreamstime.com). Sursa: hotnews.ro

Executat de sc hv media production srl, la comanda Partidului Alianța pentru Unirea Românilor, CMF 21240330

Despre admin

V-ar mai putea interesa

Sală nouă de sport pentru elevii Școlii Gimnaziale „Gheorghe Țițeica”

Comandat de PSD Dolj, executat de HV MEDIA PRODUCTION SRL, CUI mandatar financiar 21240002. Peste …

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.