Ultimele știri
Acasă / Cultura-Media / la Repubblica: Inteligența artificială, regulamentul UE îngrijorează companiile europene: „Reglementări prea stricte”

la Repubblica: Inteligența artificială, regulamentul UE îngrijorează companiile europene: „Reglementări prea stricte”

de Maria Sole Betti

Într-o scrisoare deschisă, 150 de companii, inclusiv Heineken, Renault și Siemens, au îndemnat Bruxelles-ul să regândească regulile privind IA: „Prea dezavantajos. Riscul este pierderea competitivității”

ROMA – „Prea greu să concurezi cu rivalii de peste mări. Avem nevoie de reguli mai complete și mai puțin dezavantajoase privind inteligența artificială”. Așadar, peste 150 de directori de companii europene îndeamnă Europa să regândească Legea AI , primul regulament privind inteligența artificială care va fi adoptat pe bătrânul continent. Un pachet care a primit deja aprobarea de către Parlamentul European la 14 iunie, dar care ar putea pune în pericol competitivitatea și suveranitatea tehnologică a Europei, relateaza la Repubblica.

Într-o scrisoare deschisă trimisă vineri, directorii a peste o sută de companii și start-up-uri, inclusiv Heineken, Renault, Airbus și Siemens, pentru a numi câteva, s-au pronunțat împotriva noii legislații a UE privind inteligența artificială. Avertizând că regulile, așa cum au fost elaborate, riscă să conducă companiile și capitalul departe de continent. „Rezultatul ar fi un decalaj critic de productivitate ” cu Statele Unite, scriu semnatarii, determinând că Europa nu își poate permite să rămână pe margine.

Principala preocupare este adăugarea de noi prevederi axate pe inteligența generativă, despre care ei o consideră prea stricte. De fapt, teama companiilor europene este că furnizorii de modele AI generative se vor retrage din cauza costurilor prea mari de conformitate și își vor muta activitățile în străinătate .

De fapt, proiectul Legii AI în cea mai recentă versiune prevede că furnizorii trebuie să-și înregistreze produsul în UE, să treacă evaluări de risc și transparență, dezvăluind efectiv în mod public datele protejate prin drepturi de autor utilizate pentru antrenarea modelului. De aceea, „în loc să concentreze legea pe IA generativă și să implementeze „conformitate strictă”, legiuitorii ar trebui să respecte principiile largi într-o abordare bazată pe risc”, se arată în scrisoare.

În plus, companiile care semnează scrisoarea au cerut UE să creeze un organism de reglementare format din experți din industrie , pentru a monitoriza aplicațiile Legii AI, mână în mână cu dezvoltarea tehnologiei inteligenței artificiale. Într-adevăr, Bruxelles lucrează în continuare pentru a face ultimele retușuri ale regulamentului, care nu este de așteptat să intre în vigoare timp de doi ani.

„ Am ascultat și vom asculta toate preocupările și părțile interesate atunci când vine vorba de reglementarea AI și în domeniul AI generativ și al modelelor de fundație”, a comentat Brando Benifei , șeful delegației Partidului Democrat la Parlamentul European și unul dintre Negociatorii textului UE „Credem că munca noastră poate influența pozitiv conversația și direcția globală atunci când vine vorba de inteligența artificială și impactul acesteia asupra drepturilor fundamentale, fără a împiedica urmărirea necesară a inovației și aplicarea acesteia pentru îmbunătățirea societăților noastre”, a declarat el. Sursa: la Repubblica

Despre admin

V-ar mai putea interesa

România va găzdui Cupa Mondială – Grand Prix de sărituri cu schiurile. Au început lucrările de reamenajare a Bazei Olimpice de la Râşnov!

România va găzdui, în luna septembrie, Cupa Mondială – Grand Prix de sărituri cu schiurile. …

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.