Ultimele știri
Acasă / Administratie / Dispute politice la Dolj pe banii din planul de reziliență

Dispute politice la Dolj pe banii din planul de reziliență

Președintele PNL DOLJ, deputat Ștefan Stoica

Presedintele PNL Dolj, deputat Ștefan Stoica, reacționează după ce președinții consiliilor județene din Oltenia au semnat o scrisoare comună prin care atrag atenția că regiunea “risca să rămână izolată de Europa din cauza lipsei de viziune pe care o au cei care au elaborat Planul Național de Redresare și Reziliență“. “Demersul PSD este fals si cinic! Scrisoarea reprezintă o tentativă patetică de mascare a neperformanței Guvernelor PSD în materie de dezvoltare a infrastructurii de transport”, arata deputatul Stoica.

Președintele Consiliului județean Dolj, Cosmin Vasile

“Oltenia riscă să rămână izolată de Europa din cauza lipsei de viziune pe care o au cei care au elaborat Planul Național de Redresare și Reziliență. Investițiile cuprinse pentru cele cinci județe ale regiunii Oltenia sunt infime, comparativ cu planurile mărețe pe care alte regiuni au reușit să le treacă pe lista care va fi înaintată de Guvern la Bruxelles.

Drumul expres Craiova-Lugoj nu există pe această listă! Mai mult decât atât, această legătură rutieră nu a fost prinsă nici la elaborarea proiectelor finanțate prin Programul Operațional de Transport. În acest fel, bugetarea studiului de fezabilitate pentru drumul Craiova-Lugoj va rămâne la stadiul de simplu document, fără nicio finalitate.

Aceste este motivul pentru care, în calitate de președinte al Consiliului Județean Dolj, alături de președinții consiliilor județene din Vâlcea, Olt, Gorj și Mehedinți, fac un apel către factorii de decizie să prindă elaborarea proiectului tehnic și execuția drumului expres Craiova-Lugoj în proiectul Planului Național de Redresare și Reziliență sau cel al Programului Operațional de Transport.

În acest sens, am elaborat o scrisoare semnată de toți președinții consiliilor județene din Oltenia, pe care am înaintat-o către Camera Deputaților, Guvernul României, Ministerul Transportului și Infrastructurii și Ministerul Investițiilor și Proiectelor Europene, în care avertizăm despre consecințele extrem de grave pe care le va avea excluderea unei întregi regiuni de la șansa finanțării și a creșterii durabile. Dezvoltarea economică și socială a celor cinci județene va avea de suferit dacă sud-vestul României nu o să fie legat de vestul țării și de întreaga Europă, prin infrastructură de transport.

Acest avertisment ar putea deveni realitate în mai puțin de un an, termenul până la care traseul autostrăzii Budapesta-Belgrad-Sofia va fi finalizat. Mai mult, artera rutieră care leagă Timișoara de vama Moravița a fost prinsă în proiectul Programului Operațional de Transport. Odată cu finalizarea acestor două tronsoane de drum, podul Calafat-Vidin nu va mai reprezenta o alternativă pentru tranzitul dinspre Europa către țările aflate la sud de Dunăre și își va pierde importanța.

Prin scrisoarea celor cinci președinți de consilii județene solicităm imperios prioritizarea drumului rapid Craiova-Drobeta Turnu Severin-Caransebeș-Lugoj și finanțarea acestuia prin Programul Național de Redresare și Reziliență sau prin Programul Operațional de Transport”, precizează președintele CJ Dolj, Cosmin Vasile.

In replică, deputat Ștefan Stoica, președintele PNL Dolj, susține că “Scrisoarea deschisă a celor cinci Președinți de Consilii Judeţene din regiunea Olteniei reprezintă o tentativă patetică de mascare a neperformanței Guvernelor PSD în materie de dezvoltare a infrastructurii de transport”.

Președintele PNL DOLJ, Ștefan Stoica

“Revolta celor cinci Președinți de Consilii Judeţene din regiunea Olteniei în legătură cu excluderea acestei zone de pe lista proiectelor finanțate prin Programul Național de Reziliență și Redresare este cel mai fals și cinic demers pe care puteau să îl inițieze aceşti vajnici membri PSD în legătura cu o temă care nu îi avantajează deloc- dezvoltarea infrastructurii de transport din România.

Demagogia acestui apel este evidentă dacă ne raportăm la neperformanțele înregistrate de către PSD la acest capitol în cei 8 ani de guvernare, în care au menținut în izolare întreaga regiune prin nepromovarea de proiecte viabile de dezvoltare a infrastructurii rutiere de transport.

De fapt lipsa lor de viziune și de implicare în promovarea de proiecte solide si mature a condamnat  la subdezvoltare tocmai aceste 5 județe iar pentru acest lucru ar trebui să își ceară scuze public tuturor cetățenilor din această regiune.

Astfel de exerciții ieftine de imagine nu fac decât să îi afunde mai mult în ridicol pentru că ei sunt principalii responsabili pentru slaba dezvoltare economică a celor cinci județene și pentru faptul că  proiectele de transport care vizează regiunea de sud-vest a  României  înregistrează întârzieri în implementare.

Faptul că avem prins în Bugetul pe anul 2021 alocarea a 20 de milioane de lei pentru finanțarea studiului de fezabilitate pentru construcția drumului de mare viteză Lugoj-Craiova –Calafat este în primul rând meritul acestui Guvern.  Am fi putut vorbi despre proiectarea și construcția din fonduri europene a acestui  obiectiv major de infrastructură pentru zona de Sud-Vest a României, dacă guvernele PSD ar fi parcurs etapa studiului de fezabilitate și am fi avut un proiect matur care să fie inclus pe lista PNRR sau POT. Acest obiectiv se va realiza datorită implicării acestui guvern și asta fără ca PSD să fi avut o contribuție la materializarea lui.

Faptul că vorbim despre finalizarea în acest an, a primului segment din Drumul expres Craiova- Pitesti, tronsonul 2, cu cele două variante de ocolire de la Balș și Slatina reprezintă o promisiune îndeplinită, fiind vorba despre un proiect pentru care piatra de temelie s-a pus tot într-o guvernare liberală. Mai mult,  să nu uităm de cei peste 700 de milioane de euro care au fost aprobaţi de către Comisia Europeană în acest an pentru implementarea acestui proiect de infrastructură rutieră. 

Pentru regiunea Olteniei, concretizarea acestor proiecte majore de infrastructură se datorează implicării Guvernelor liberale și reprezintă o premisă importantă pentru dezvoltarea economică a zonei.

Așadar, fapte nu vorbe, domnilor de la PSD! Concluzia este doar una în ceea ce vă priveștePSD a exclus prin politicile sale falimentare de transport regiunea de Sud-Vest a României de la șansa finanțării europene și a creșterii durabile”, afirmă deputat Ștefan Stoica, președintele PNL Dolj, într-un comunicat de presă.

Despre admin

V-ar mai putea interesa

PNL Dolj cere anularea alegerilor de la Malu Mare: 66 de alegători nu au primit buletine de vot. Nu este o simplă eroare materială, ci ne aflăm în fața unei fraude electorale evidente. FOTO DOCUMENT

PNL Dolj a depus la Biroul Electoral Central o cerere de anulare a alegerilor din …

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.