Ultimele știri
Acasă / Cultura-Media / PREMIERĂ | Hârtia prin care Churchill a vândut ROMÂNIA ruşilor, expusă public prima dată
SERPICO CRAIOVA

PREMIERĂ | Hârtia prin care Churchill a vândut ROMÂNIA ruşilor, expusă public prima dată

În 1946, Winston Churchill vorbea faimos despre o „perdea de fier” care împărțea Europa între estul comunist și vestul democratic.

Pentru prima oară în istorie, documentul prin care Churchill a vândut România lui Stalin vede lumina zilei. Este vorba de celebrul „acord al procentajelor”, agreat de premierul britanic şi dictatorul sovietic la Kremlin, în Octombrie 1944.

Documentul prin care Churchill s-a înțeles cu Stalin cu privire la împărțirea sferelor de influență în Europa de Est este expus pentru prima dată la Londra. Expoziția se va inchide pe 9 noiembrie si marchează 70 de ani de la nașterea NATO.


Toată suferința poporului român îndurată după 1944 este concentrată în acea indicație scrisă de mână de Winston Churchil: „Romania – Russia 90%, The others 10%.”

Potrivit The Telegraph, hârtia a fost scrisă după o întâlnire nocturnă, alimentată cu mari cantităţi de whisky, băutura favorită a premierul.„Amândoi băuseră destul de mult whiskey. Încercau să ajungă la un acord de principiu asupra sferelor de influenţă de după război.” a spus custodele expoziţie de la Arhivele Naţionale britanice în cadrul căreia va fi expusă hârtia care a condamnat Europa de Est la decenii de comunism.

„Cred că este important ca acest document să fie expus în public deoarece această mică bucată de hârtie are o mare însemnătate. Poate fi incredibil de importantă – soarta a milioane de oameni decisă printr-o iscălitură după o întâlnire amicală” – a continuat istoricul britanci.

Un oficial britanic a spus mai târziu că documentul nu ar trebui să apară public, deoarece cifrele pot părea crude şi insensibile. Cel mai probabil, Churchill ştia şi el asta. Întâlnirea Churchill-Stalin a avut loc la 9 octombrie 1944. Premierul britanic este cel care a propus astfel sferele de influenţă:

România: Uniunea Sovietică ar trebui să aibă 90% influență, iar Marea Britanie 10%;
Grecia: Uniunea Sovietică ar trebui să aibă 10% influență, iar Marea Britanie 90%;
Ungaria și Iugoslavia: Uniunea Sovietică și Marea Britanie ambii cu 50%;
Bulgaria: Uniunea Sovietică cu 75% influență, iar Marea Britanie cu 25%.

El a împins hârtia spre Stalin, care a bifat și a dat-o înapoi lui Churchill. „Oare nu este cinic să dispunem în această manieră de soarta a milioane de oameni? Hai să ardem hârtia” ar fi spus Churchill. „Nu, păstrați-o” ar fi răspuns Stalin.

Sursa: (newstandard.news)

Foaie de hârtie, expusă la Arhivele Naționale din Londra într-o expoziție numită „Războiului Rece al Marii Britanii revelat” (Britain’s Cold War Revealed).

Vezi si alte documente expuse la Arhivele Nationale din Londra AICI

Urmareste REPUBLICA TV LIVE

Despre admin

V-ar mai putea interesa

Clubul de presă, apel către CNA să NU fie părtaș la crima de presă. Presiunile asupra jurnaliștilor trebuie să înceteze! Facem SCUT în fața jurnalistei Anca Alexandrescu

Clubul de Presă asistă cu stupoare la o faptă ce nu s-a mai petrecut pana …

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.