Ultimele știri
Acasă / Cultura-Media / PREMIERĂ | Hârtia prin care Churchill a vândut ROMÂNIA ruşilor, expusă public prima dată

PREMIERĂ | Hârtia prin care Churchill a vândut ROMÂNIA ruşilor, expusă public prima dată

În 1946, Winston Churchill vorbea faimos despre o „perdea de fier” care împărțea Europa între estul comunist și vestul democratic.

Pentru prima oară în istorie, documentul prin care Churchill a vândut România lui Stalin vede lumina zilei. Este vorba de celebrul „acord al procentajelor”, agreat de premierul britanic şi dictatorul sovietic la Kremlin, în Octombrie 1944.

Documentul prin care Churchill s-a înțeles cu Stalin cu privire la împărțirea sferelor de influență în Europa de Est este expus pentru prima dată la Londra. Expoziția se va inchide pe 9 noiembrie si marchează 70 de ani de la nașterea NATO.


Toată suferința poporului român îndurată după 1944 este concentrată în acea indicație scrisă de mână de Winston Churchil: „Romania – Russia 90%, The others 10%.”

Potrivit The Telegraph, hârtia a fost scrisă după o întâlnire nocturnă, alimentată cu mari cantităţi de whisky, băutura favorită a premierul.„Amândoi băuseră destul de mult whiskey. Încercau să ajungă la un acord de principiu asupra sferelor de influenţă de după război.” a spus custodele expoziţie de la Arhivele Naţionale britanice în cadrul căreia va fi expusă hârtia care a condamnat Europa de Est la decenii de comunism.

„Cred că este important ca acest document să fie expus în public deoarece această mică bucată de hârtie are o mare însemnătate. Poate fi incredibil de importantă – soarta a milioane de oameni decisă printr-o iscălitură după o întâlnire amicală” – a continuat istoricul britanci.

Un oficial britanic a spus mai târziu că documentul nu ar trebui să apară public, deoarece cifrele pot părea crude şi insensibile. Cel mai probabil, Churchill ştia şi el asta. Întâlnirea Churchill-Stalin a avut loc la 9 octombrie 1944. Premierul britanic este cel care a propus astfel sferele de influenţă:

România: Uniunea Sovietică ar trebui să aibă 90% influență, iar Marea Britanie 10%;
Grecia: Uniunea Sovietică ar trebui să aibă 10% influență, iar Marea Britanie 90%;
Ungaria și Iugoslavia: Uniunea Sovietică și Marea Britanie ambii cu 50%;
Bulgaria: Uniunea Sovietică cu 75% influență, iar Marea Britanie cu 25%.

El a împins hârtia spre Stalin, care a bifat și a dat-o înapoi lui Churchill. „Oare nu este cinic să dispunem în această manieră de soarta a milioane de oameni? Hai să ardem hârtia” ar fi spus Churchill. „Nu, păstrați-o” ar fi răspuns Stalin.

Sursa: (newstandard.news)

Foaie de hârtie, expusă la Arhivele Naționale din Londra într-o expoziție numită „Războiului Rece al Marii Britanii revelat” (Britain’s Cold War Revealed).

Vezi si alte documente expuse la Arhivele Nationale din Londra AICI

Despre admin

V-ar mai putea interesa

INTENCITY. Mii de oameni s-au bucurat si au dansat pe muzica lui Alan Walker

O seară memorabilă! Intensitatea festivalului din Craiova a fost cu adevărat captivantă in debutul primei …

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.