Ultimele știri
Acasă / Administratie / Ministrul Educației, Sorin Cîmpeanu, a demisionat
SERPICO CRAIOVA

Ministrul Educației, Sorin Cîmpeanu, a demisionat

Ministrul Educației și-a anunțat demisia pe Facebook. Sorin Cîmpeanu nu pomenește nimic despre scandalul de plagiat în care a fost implicat în ultimele zile, în care i s-a cerut insistent demisia.

În postarea pe Facebook, Sorin Cîmpeanu menționează 10 lucruri bune pe care le-a făcut și anunță că va susține în continuare legile “România Educată” din calitatea de profesor, de rector și de senator.

Iată postarea integrală a fostului ministru al Educației:

“Am decis, din proprie inițiativă, să demisionez din funcția de ministru al educației. A fost o șansă și o onoare pentru mine sa încep reformarea din temelii a sistemului national de învățământ.

Am preluat mandatul de ministru nu pentru că nu aveam ce face sau pentru a-mi trece ministeriatul in CV. Aveam și una și alta. Am venit într-un moment extrem de dificil cu dorința de a schimba lucrurile în bine.

Mi-am început mandatul într-o criză sanitară fără precedent și am luptat pentru ca în toată acea perioadă elevii să meargă la școală cu prezență fizică. Am militat în mod constant și am asigurat cadrul legal pentru ca finanțarea educației să crească.

În mandatul de ministru al educației am reușit schimbări care au pus bazele reformei “România Educată”:

  1. un sistem de educație timpurie integrat, prin preluarea creșelor în sistemul de învățământ;
  2. îndeplinirea jaloanelor PNRR care asigură suportul financiar atât de important pentru reforma sistemului de învățământ; am preluat mandatul cu un buget de 1 miliard euro pentru educație, iar acum educația are doar în PNRR un buget de 3,6 miliarde de euro. Până acum am contractat și sunt în derulare toate cele 1402 proiecte pentru reducerea abandonului școlar – prima rundă (1,14 miliarde lei) și toate cele 61 de proiecte pentru digitalizarea universităților românești (1,24 miliarde lei);
  3. organizarea concursurilor pentru ocuparea funcțiilor de director în școli;
  4. mărirea burselor elevilor;
  5. recunoașterea meritelor olimpicilor prin recompensarea acestora la justa valoare;
  6. rezolvarea problemei decontării integrale a navetei elevilor;
  7. demararea reformării planurilor-cadru și curriculumului aferent – o schimbare atât de mult așteptată;
  8. extinderea programului Masă caldă în școli de la 150 de unități la 450 de unități de învățământ;
  9. introducerea învățământului dual la nivel universitar;
  10. internaționalizarea universităților românești prin reglementarea diplomei joint degree;

Și multe altele………

Am elaborat proiectele Legilor “România Educată” și am parcurs procedura de dezbatere publică, în urma căreia am finalizat cele două proiecte, preluând foarte multe amendamente care au adus plus valoare, astfel încât aceste proiecte sa răspundă pe deplin așteptărilor și nevoilor reale ale societății.

Sunt omul care construiește și nu sunt omul care dărâmă!

Cu toții avem obligația să contribuim și să susținem reforma în educație!

Cred în România Educată și voi susține Legile “România Educată” din calitatea mea de profesor, de rector și de senator.

Proiectele legilor “România Educata” reprezintă cea mai buna șansa pentru o educație așa cum cred ca ne dorim cu toții. Altfel, în lipsa unui acces echitabil la o educație de calitate, vor fi și mai mulți oamenii care nu percep conținuturi și nu înțeleg adevăratul sens al cuvintelor.Le mulțumesc tuturor celor care, cu onestitate, au ales sa susțină educația! “

Scandalul de plagiat

Demisia lui Sorin Cîmpeanu vine la finalul unei săptămâni care a debutat cu o foarte gravă acuzație de plagiat la adresa lui. Jurnalista Emilia Şercan l-a acuzat, luni, pe ministrul Educaţiei că ar fi plagiat un curs universitar şi şi-a fi “însuşit fraudulos şi paternitatea” mai multor capitole semnate anterior de alţi autori. Mai exact, în 2006, Cîmpeanu și-a însușit, într-un curs de specialitate, 13 capitole publicate anterior în mod repetat sub semnătura altor doi profesori de la Universitatea de Științe Agricole și Medicină Veterinară din București (USAMV-B), a scris Emilia Șercan într-un articol publicat de Press One.

“Principalul obiectiv e blocarea Legilor Educației”, a fost singurul răspuns dat luni de ministru, când a fost întrebat despre acuzațiile de plagiat.

Ulterior Cîmpeanu a susținut că acuzaţiile de plagiat au fost lansate de habarnişti, analfabeţi puri și au existat reacții din mediul universitar. De asemenea, au avut loc mai multe proteste.

Amintim că și asupra tezei de doctorat a lui Sorin Cîmpeanu planează suspiciuni de plagiat.

Ciucă i-a acceptat demisia

Tot pe Facebook, premierul Nicolae Ciucă a anunțat, în urmă cu câteva minute, că i-a acceptat demisia: “Am acceptat astăzi demisia domnului Sorin Câmpeanu din funcția de ministru al educației. Îi mulțumesc pentru colaborarea de până acum și pentru proiectele demarate în beneficiul sistemului de educație.

În continuare, România are nevoie de stabilitate și coerență pentru a putea implementa reforma durabilă pe care ne-o dorim cu toții pentru învățământ. Urmează să ne consultăm în Partidul Național Liberal și în cadrul coaliției de guvernare și să validăm, cu celeritate, propunerea pe care o voi înainta domnului președinte al României, Klaus Iohannis, pentru funcția de ministru.”

Jurnalista Emilia Șercan a reacționat după anunțul fostului ministru al Educației: “Demisia după un astfel de scandal e un gest de normalitate.” (Spot Media)

Urmareste REPUBLICA TV LIVE

Despre admin

V-ar mai putea interesa

Realitatea PLUS face apel la Clubul de Presă și instituțiile de forță ale statului să sancționeze tacticile mafiote ale clanului Piedone

Ținând cont de atacurile publice ale lui Cristian Popescu Piedone și ale partidului din spatele …

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.