Ultimele știri
Acasă / Diverse / Cinci lucruri pe care Putin le-ar putea face Ucrainei care nu implică o invazie totală. Analiză CNN

Cinci lucruri pe care Putin le-ar putea face Ucrainei care nu implică o invazie totală. Analiză CNN


3 februarie 2022. Analiză de Nick Paton Walsh, CNN International Security Editor

În urmă cu o săptămână, Casa Albă a susținut că invadarea Ucrainei de către Rusia este „iminentă”. Dar nu s-a întâmplat încă, iar ceasul bate. În câteva săptămâni, este posibil ca gheața să fi început să se dezghețe – sau ar putea fi încă suficient de groasă pentru ca armura rusească să se rostogolească fără a fi înfundată. Depinde de capriciile iernii Ucrainei – și de site-ul meteo pe care îl privești.

Un sportiv ucrainean explică cum se manifestă tensiunile Rusia-Ucraina la Jocurile Olimpice 02:41

Vineri urmează să înceapă Jocurile Olimpice de iarnă de la Beijing, iar președintele rus Vladimir Putin s-ar putea să nu aleagă să strice jocurile prietenului său Xi Jinping declanșând un conflict la mii de kilometri distanță și distragând atenția lumii. Împreună cu asta, criticii și susținătorii Rusiei sunt deopotrivă de acord că o invazie la scară largă – de profunzimea și ritmul de care administrația Biden pare convinsă că va avea loc – ar putea fi catastrofală.

Deci, ce altceva ar putea face Putin?

 1. Nimic
  Multe analize occidentale ale opțiunilor lui Putin se învârte în jurul temperamentului său – pe care unii îl percep ca oportunist și condus de resentimente – și aparentă izolare a lui de faptele complete. Depinde de modul în care aportul său de informații este alimentat de cabala strânsă care îl înconjoară, furnizându-i date dezechilibrate și incomplete despre cât de reușită ar putea avea fiecare dintre opțiunile strategice în fața lui și cât de supraviețuitor s-ar putea dovedi orice răspuns occidental.
  Criza Ucraina-Rusia: Cât de curând ar putea fi un război și cum ar arăta?
  Dar aceeași cabală ar putea fi capabilă să-l convingă că niciun răspuns nu este acceptabil – și că a nu face nimic pare atât înțelept din punct de vedere tactic, cât și puternic geopolitic. Cei din afara Kremlinului au ajuns la concluzia că Moscova trebuie să facă ceva pentru a evita să pară slabă. Dar cei din interior s-ar putea convinge pe ei înșiși – și pe decidenții lor – că, de fapt, este opusul: că cel mai bine este să NU acționați.
 2. Ceva la care nu ne-am gândit
  Acest lucru poate fi de neconceput pentru industria de cabane a jucătorilor de război care se gândesc la perspectivele unui conflict iminent, dar când Putin a ajuns de nicăieri la putere la sfârșitul anilor 1990, a invadat Cecenia în 1999, a folosit un gaz misterios pentru a pune capăt asediului teatrului din Moscova în 2002. L-a arestat pe oligarhul rus Mihail Hodorkovski în 2003, a luat Crimeea în 2014, s-a alăturat conflictului sirian în 2015 (înțelegi ideea…) a sfidat așteptările și previziunile. Desigur, este contradictoriu să încercăm să prezicem care ar putea fi următoarea lui mișcare, dar Putin are o mulțime de opțiuni pentru modalități de a-și pune amprenta fără a invada un vecin. Asia Centrală rămâne haotică, iar despoții săi sunt poate deschiși la mai multe intervenții, precum cea văzută recent în Kazahstan. Afganistanul este în frământări. Arctica este un loc care îi pasă profund Rusiei și asupra căruia are un avantaj teritorial. Gotland din Suedia și Svalbard din Norvegia sunt insule care s-au aflat pe margine din cauza bruștenii militare anterioare a Rusiei. America de Sud, de asemenea, conține multe oportunități pentru Kremlin de a perturba status quo-ul. Pe scurt: opțiunile sunt multiple, iar capacitatea lui Putin de a surprinde este de mult stabilită.
 3. Căutați o reglementare în zonele separatiste din estul Ucrainei
  Aceasta este de departe cea mai proastă opțiune pentru ambele părți.
  Discuțiile de pace asupra statutului Donbasului au stagnat, parțial pentru că Moscova tinde să nu acționeze cu bună-credință și parțial pentru că Kievul este reticent să accepte un acord care ar putea recunoaște în mod tacit cedarea controlului Rusiei asupra celor două enclave separatiste din estul său ( și de ce ar trebui?).

Cum se compară armata Rusiei cu cea a Ucrainei? 02:39

Procesul de la Minsk – în care puterile europene caută să încurajeze o reglementare permanentă – ar putea primi o nouă viață. Putin și omologul său ucrainean, Volodymyr Zelensky, ar putea chiar să discute pe scurt. Dar pe plan intern este greu pentru ambele părți să cedeze teren.
Moscova nu poate — nici din punct de vedere ideologic, nici practic – să-și relaxeze cu ușurință împuterniciții din Donbas: Ei sunt prea înrădăcinați, la fel și retorica lor despre drepturile asupra pământului.

4. Recunoașterea enclavelor separatiste din estul Ucrainei
Acesta este un lucru pe care parlamentul rus – adesea un timbru pentru inițiativele Kremlinului – a sugerat că este o opțiune chiar și săptămâna aceasta, deși ce formă ar putea lua recunoașterea nu este clară.
Ar deveni oare republicile populare autodeclarate Lugansk și Donețk parte a Rusiei? Sau entități separate cu totul, susținute de uriașul lor creator și vecin? Recunoașterea ar putea fi corelată cu „acționarii păcii” ruși pentru a oferi protecție împotriva forțelor ucrainene.
În adevăr, totuși, aceasta este o situație cu pierderi-pierde pentru Kremlin.
Ar putea oferi un scurt moment de autoafirmare, dar ar putea duce la sancțiuni dăunătoare din partea Statelor Unite și ar putea însemna că mizeria economică a celor două enclave este deținută în întregime de Moscova.
Punerea trupelor ruse pe prima linie ar risca, de asemenea, să tragă Rusia într-un război în toată regula, dacă ar fi fost uciși pe linia de contact adesea febrilă.

Foto: Soldații ucraineni merg spre o clădire distrusă din Marinka, Ucraina, în decembrie.

MARINKA, UKRAINE – DECEMBER 8: Ukrainian soldiers walk toward a destroyed building on the front line on December 8, 2021 in Marinka, Ukraine. A build-up of Russian troops along the border with Ukraine has heightened worries that Russia intends to invade the Donbas region, most of which is held by separatists after a 7-year-long war with the Ukrainian government. On Tuesday, U.S. President Joe Biden met with Russian President Vladimir Putin via video conference to discuss the escalation tensions. (Photo by Brendan Hoffman/Getty Images)

5. Lăsați mii de trupe în Belarus
Ambasadorul SUA la Națiunile Unite, Linda Thomas-Greenfield, a declarat luni că Rusia are în prezent 5.000 de soldați în Belarus, iar până la începutul lunii februarie ar putea avea până la 30.000.
Acesta este un câștig strategic telegrafat de mișcările recente ale lui Putin în apărarea liderului belarus Alexandru Lukașenko. Pe măsură ce asistența rusă a venit pentru a ajuta la înlăturarea protestelor de acolo, iar Moscova l-a susținut ferm pe liderul de la Minsk – în ciuda poziției sale ambigue față de Rusia în ultimul deceniu – mulți au prezis că Putin va dori răscumpărare.
Exercițiile comune dintre trupele ruse și bieloruse s-ar putea să se stingă, Putin hotărând să lase o parte — sau toată — din această forță în loc.

Casa Albă spune că nu mai numește „iminentă” potențiala invazie rusă a Ucrainei
Ar putea contribui la amenințarea Kievului în anii următori, deoarece capitala ucraineană se află la doar două ore fără piedici de granița cu Belarus. S-ar putea să planeze mare asupra statelor membre NATO din Polonia la vest și chiar asupra țărilor baltice la nord.
Ar îngloba efectiv Belarusul, vecinul mai mic și mai slab al Rusiei, al cărui lider puternic este un paria internațional, zdrobind disidența cu o cruzime urâtă și persistentă. Este ceva ce Moscova ar putea vinde ca un câștig și pentru care SUA și aliații săi nu și-au exprimat încă o poziție reală.

„Mișcări nu permanente”: Pentagonul discută despre desfășurarea trupelor europene 03:52
Cum poate Washingtonul, cu trupe răspândite în membrii NATO ai Europei, să-l critice pe Putin pentru că a răspuns unei „invitații” de a lăsa mii de trupe ale sale în aliatul său Belarus? Este o victorie — și una care ar lăsa securitatea Ucrainei într-un loc mult mai rău decât era acum trei luni, când a început tot zgomotul invaziei, fără consecințe reale pentru Moscova.
Următoarea mișcare a lui Putin – după cum insistă Casa Albă – depinde de el.
Dar există alternative mai sigure decât o invazie completă, iar președintele rus are un istoric de subtilitate brutală și neprevăzută.

Despre admin

V-ar mai putea interesa

Ringo Dămureanu: “Am votat pentru familie, am votat pentru viitorul tinerei generații”

Ringo Dămureanu, candidatul AUR la Consiliul Județean Dolj, a votat la ora 12,00, la Secția …

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.