Ultimele știri
Acasă / Diverse / Telescopul spațial James Webb de 10 miliarde de dolari va călători pe orbită pe 18 decembrie

Telescopul spațial James Webb de 10 miliarde de dolari va călători pe orbită pe 18 decembrie

Telescopul spațial James Webb (JWST) este unul dintre marile proiecte științifice ale secolului 21 și va călători pe orbită pe 18 decembrie.

Data lansării: 18 decembrie 2021. Locul lansării: Institutul spațial din Guiana Franceză.
Foto:bbc.com.

Succesorul de 10 miliarde de dolari al observatorului Hubble a sosit în portul spațial european Kourou la începutul lui octombrie, după ce a fost expediat din SUA.

O rachetă Ariane -5 va arunca telescopul într-o poziție de observare la aproximativ 1,5 milioane de km de Pământ. De acolo, va privi mai adânc în cosmos – și, prin urmare, mai înapoi în timp – decât este posibil cu Hubble. Va face acest lucru cu o oglindă mult mai mare (6,5 m în diametru față de 2,4 m) și instrumente care sunt reglate la infraroșu.

Oamenii de știință speră că această instalație poate detecta lumina de la prima populație de stele din Univers care se aprinde cu peste 13,5 miliarde de ani în urmă.

JWST este un joint venture între agențiile spațiale americane (NASA), europene (Esa) și canadiene (CSA). A fost nevoie de mai mult de trei decenii de la concepția inițială pentru a ajunge la acest punct.


JWST este un observator orbital în infraroșu care are ca obiectiv înlocuirea telescopului spațial Hubble. Scopul acestui telescop este de a vedea cele mai îndepărtate obiecte din univers, chiar obiecte mai depărtate de 8 miliarde de ani lumină, aceasta fiind limita telescopului Hubble. foto:bbc.com

Asamblarea și testarea finală au fost finalizate în august la fabrica Northrop Grumman din Redondo Beach, California, după care telescopul a fost pregătit pentru o călătorie de 16 zile și 2.500 km pe mare până în Guyana Franceză, o călătorie care a dus observatorul prin Canalul Panama, potrivit bbc.com

Despre Maria Staicu

V-ar mai putea interesa

Ringo Dămureanu: “Am votat pentru familie, am votat pentru viitorul tinerei generații”

Ringo Dămureanu, candidatul AUR la Consiliul Județean Dolj, a votat la ora 12,00, la Secția …

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.