Ultimele știri
Acasă / Administratie / Mașinile nu vor mai putea fi vândute fără „RAR auto-pas”. Cele cu kilometrajul modificat vor deveni istorie
SERPICO CRAIOVA

Mașinile nu vor mai putea fi vândute fără „RAR auto-pas”. Cele cu kilometrajul modificat vor deveni istorie

Camera Deputaților urmează să dea votul final pe un proiect de lege adoptat deja de Senat, prin care se interzice modificarea kilometrajului la mașinile second hand, vândute pe teritoriul României.

În acest sens, cel care vinde un autoturism este obligat să obțină de la Registrul Auto Român (RAR) un atestat din care să rezulte numărul de kilometri reali, precum și implicarea autoturismului în accidente rutiere grave. De asemenea, proprietarul mașinii nu mai poate modifica kilometrajul mașinii pentru a-i înșela pe cumpărători, scrie evz.ro.

”Este interzisă modificarea indicației odometrului unui vehicul, solicitarea modificării indicației odometrului sau orice acțiune ori inacțiune de natură să influențeze înregistrarea exactă a numărului kilometrilor parcurși de un autovehicul. În cazul în care odometrul este defect, proprietarul vehiculului rutier este obligat să îl repare sau să îl înlocuiască fără întârziere la operatori economici autorizați”, se arată în proiectul adoptat de Senatul României.

Se va elibera un ”RAR auto-pas”

În momentul parafării contractului de vânzare cumpărare, proprietarul mașinii va fi obligată să solicite de la RAR un certificat ”RAR auto – pas” care conține toate datele din istoricul mașinii.

De asemenea, toate atelierele auto sau alte societăți comerciale, de exemplu ceie care efectuează Inspecțiile Tehnice Periodice (ITP), vor fi obligate să transmită la RAR, datele despre kilometri reali ai mașinii. Aceste informații vor fi stocate într-un registru care se va înființa la RAR, mai scrie evz.ro.

”RAR eliberează contra cost, la cerere, deținătorilor de autovehicule destinate transportului de persoane … RAR auto – pas, care conține informațiile existente în registru cu privire la istoricul citirii odometrului, implicarea vehiculului rutier în evenimente care a produs avarii grave la mecanismul de direcție, instalația de frânare sau a sau la structura de rezistență a caroseriei ori a sașiului”, se arată la articolul 7, a legii votate azi de Senat.

De asemenea, acest certificat ”RAR auto – pas” va fi predat cumpărătorului și va fi parte anexă la contractul de vânzare cumpărare.

Închisoare pentru cei care modifică kilometrajul

Noua lege stabilește că persoana care modifică un kilometraj, este pasibilă de închisoare, prevăzută între o lună și un an de zile sau cu amendă. De asemenea, și proprietarii mașinilor care pun în circulație autoturisme cu odometrul defect, sunt pasibili de aceeași pedeapsă.

Și persoanele care pun în vânzare autoturisme cu odometrul modificat sau defect sunt pasibile tot de închisoare de la o lună la un an de zile, sau cu amendă, se arată în proiectul votat de Senat.

Proiectul de lege va merge la Camera Deputaților, care este for decizional, pentru votul final. Ulterior, președintele României va trebui să contrasemneze legea.

foto:evz.ro

Urmareste REPUBLICA TV LIVE

Despre admin

V-ar mai putea interesa

Clubul de presă, apel către CNA să NU fie părtaș la crima de presă. Presiunile asupra jurnaliștilor trebuie să înceteze! Facem SCUT în fața jurnalistei Anca Alexandrescu

Clubul de Presă asistă cu stupoare la o faptă ce nu s-a mai petrecut pana …

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.