Ultimele știri
Acasă / Cultura-Media / Suntem pe punctul de a asista la o aliniere planetară super-rară nevăzută în 800 de ani
SERPICO CRAIOVA

Suntem pe punctul de a asista la o aliniere planetară super-rară nevăzută în 800 de ani

O aliniere rară a planetelor va avea loc în 21 decembrie 2020. Jupiter și Saturn se vor afla foarte aproape una de alta, transmite Science Alert.

Privitorii de stele se bucură de un Crăciun, deoarece Jupiter și Saturn se vor apropia unul de celălalt pe cerul de noapte al Pământului. Fenomenul a mai avut loc acum aproape 800 de ani. Instalați-vă telescopul, sperați la o noapte senină și pregătiți-vă. Sincronizarea cerească funcționează din vară, deoarece Jupiter și Saturn s-au apropiat mai mult pe cerul nopții și între 16-25 decembrie vor fi separați doar cu 1/5 din diametrul lunii pline.

Deși planetele nu vor fi aproape deloc fizice, desigur, vor arăta ca un singur punct de lumină strălucitoare pentru oricine se uită la cerul nopții. VEZI AICI

„Alinierile dintre aceste două planete sunt destul de rare, apar o dată la fiecare 20 de ani sau cam așa ceva, dar această conjuncție este excepțional de rară din cauza cât de aproape vor apărea planetele una de alta”, spune astronomul Patrick Hartigan de la Universitatea Rice.

„Ar fi trebuit să vă întoarceți până în dimineața zilei de 4 martie 1226, pentru a vedea o aliniere mai strânsă între aceste obiecte vizibile pe cerul nopții”.

Pentru a obține cea mai bună experiență de vizionare pentru acest spectacol spectaculos, va trebui să fiți undeva lângă ecuator – dar dacă cerul este clar, alinierea ar trebui să fie încă vizibilă de aproape oriunde pe Pământ.

Perechea de planete va apărea pe cerul nopții aproximativ o oră după apusul soarelui în fiecare seară, potrivit astronomilor. Dacă sperați să vedeți singur, va trebui să vă îndreptați telescopul spre cerul de vest.

“În seara celei mai apropiate abordări, pe 21 decembrie, vor arăta ca o planetă dublă, separată de doar 1/5 din diametrul lunii pline”, spune Hartigan . „Pentru majoritatea telespectatorilor, fiecare planetă și câteva dintre cele mai mari luni ale lor vor fi vizibile în același câmp vizual în acea seară”.

„Cu cât un spectator este mai la nord, cu atât vor avea mai puțin timp pentru a arunca o privire asupra conjuncției înainte ca planetele să se scufunde sub orizont”.

Planetele vor fi suficient de luminoase pe cer pentru a fi vizibile în amurg, care ar putea fi cel mai bun moment pentru a încerca să le aruncăm o privire dacă vă aflați în SUA. Site-uri web precum Stellarium ar trebui să vă ajute să aflați unde ar trebui să priviți din punctul dvs. de vedere.

Deși acest tip de aliniere nu a avut loc încă din Evul Mediu, se va întâmpla din nou destul de curând, în martie 2080. După aceea, Jupiter și Saturn nu se vor apropia la fel de aproape în cerul nostru de noapte până în 2400.

Când avem de-a face cu astfel de scări de timp, merită întotdeauna să fii la curent cu ceea ce se întâmplă în jurul sistemului solar – nu vrei să ratezi ceva incredibil . Potrivit astronomilor, datorită fenomenului, cele două planete vor părea un astru dublu, neputându-se distinge cu exactitate una de cealaltă, iar cel mai bun moment pentru a-l observa va fi în seara de 21 decembrie.

Sursa: sciencealert.com

Urmareste REPUBLICA TV LIVE

Despre Maria Staicu

V-ar mai putea interesa

Noaptea Muzeelor a devenit noaptea protestelor. Sute de angajați au ieșit în stradă

În 2024 se împlinesc 20 de ani de la prima ediţie Noaptea Muzeelor din România. …

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.