Ultimele știri
Acasă / Diverse / Mai multe țări din Europa interzic prin lege folosirea simbolurilor ruse de război, printre care și litera Z
SERPICO CRAIOVA

Mai multe țări din Europa interzic prin lege folosirea simbolurilor ruse de război, printre care și litera Z

Foto: Shutterstock

Simbolurile ruse de război, printre care și litera Z, dar și panglica Sf Gheorghe, sunt interzise de marți în Lituania și în Republica Moldova. Proiecte de lege în acest sens au fost votate de parlamentele celor două țări. În Lituania, amenda poate ajunge și la 1.500 de euro.

Legea a fost promulgată marți în Republica Moldova de președinta Maia Sandu. Potrivit acesteia, etalarea şi propagare unor embleme grafice şi sloganuri ce pot fi interpretate ca „îndemn la război” pot fi încadrate la infracţiuni din categoria extremismului. Amenda poate fi de la 45 de euro la 1.800 de euro.

În Lituania, amenzile pentru încălcarea interdicției sunt de la 900 de euro pentru persoane și până la 1.500 de euro pentru firme.

Și Letonia are o interdicție similară, iar Germania a anunțat o asemenea intenție.

Ministrul ucrainean de externe Dmytro Kuleba a cerut în martie interzicerea universală a utilizării literei „Z”, spunând că aceasta înseamnă „crime de război ale Rusiei, orașe bombardate, mii de ucraineni uciși”.

În ceea ce privește panglica negru cu portocaliu a Sf. Gheorghe, aceasta a fost folosită pentru prima dată ca decoraţie de ţarina Ecaterina a Rusiei.

În 2014, însă, în războiul prin care Rusia a anexat Crimeea, a fost adoptată de separatiștii din estul Ucrainei ca simbol al sprijinului pentru Moscova. Sursa:europafm.ro

Urmareste REPUBLICA TV LIVE

Despre admin

V-ar mai putea interesa

Femeia șaman care a “tușit” în capul fiecărui participant la Forumul Economic Mondial de la Davos. VIDEO

O femeie șaman prezentată ca fiind „șef Putanny” din tribul Yawanawá din Amazon a efectuat …

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.