Ultimele știri
Acasă / Administratie / Ieftinire importantă la carburanți. Motorina a ajuns la nivelul de dinainte de februarie 2022
SERPICO CRAIOVA

Ieftinire importantă la carburanți. Motorina a ajuns la nivelul de dinainte de februarie 2022

Ieftinire pe piața carburanților. La unele stații de alimentare, motorina standard a ajuns să coste sub șapte lei pe litru, valoare înregistrată înainte de izbucnirea războiului din Ucraina.

Mihai Nicuț, redactor șef Economica.net spune că există o cerere mai mică pentru acest tip de carburanți pe piețele externe pe fondul îngrijorărilor legate de recesiune.

”Odată cu introducerea acelui embargo, mai întâi pe importul de țiței rusesc și apoi pe importul de carburanți, a apărut o temere referitoare la aprovizionarea mai ales cu motorină, combustibil folosit mai ales în economie, în industrie, în transporturi. Cam toți operatorii și-au făcut stocuri. Și a mai apărut o oarecare tendință: există o presiune de scădere a consumului de motorină la nivel global pentru că există o anumită temere de recesiune. Iar asta a făcut să apară o cerere mai mică pentru acest tip de carburant cuplată cu o ofertă relativ constantă, sau chiar mai mare, generată de stocuri. Din acest motiv motorina, și nu numai la noi, a început să se ieftinească” – a explicat, la Europa FM, Mihai Nicuț.

În ceea ce privește benzina, redactorul șef Economica.net spune că acest tip de carburant se scumpește sezonier, mai ales în Europa. ” Există această așteptare că vine sezonul vacanțelor, iar parcul auto s-a cam schimbat în Europa, dincolo de trecerea pe electric, oamenii au început să renunțe treptat la mașini cu motoare diesel și a crescut ponderea motoarelor cu benzină. Fiind debut de sezon de vacanță se estimează că și cererea pentru acest tip de combustibil va crește. Ca urmare, avem o creștere de preț care duce prețul benzinei foarte aproape de prețul motorinei, o situație care nu s-a mai întâlnit de mulți ani” – explică Mihai Nicuț.

Pe piața românească, diferența dintre benzină și motorină este acum de cel mult 30 de bani. Acum aproape jumătate de an diferența ajungea la un leu și 50 de bani.

sursa: Europa FM. Foto: Shutterstock

Urmareste REPUBLICA TV LIVE

Despre admin

V-ar mai putea interesa

Peste 120 de specialiști, reprezentanți ai cooperativelor agricole din UNCSV, participa la Conferința de încheiere a Proiectului Erasmus+ KA2-VET – Bune practici de guvernanță în cadrul cooperativelor agricole

foto: Sens & Contrasens în Agricultură  Lucrările se desfășoară la Hotel Ramada Plaza, în sala …

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.