Ultimele știri
Acasă / Opinia Republicii / Opinia lu’ Dragoste are greutate
SERPICO CRAIOVA

Opinia lu’ Dragoste are greutate

Republica TV si-a propus să asculte cu și mai multă atenție părerile cetățenilor. Astfel, vom analiza postările publicate de voi pe Facebook, postări ce au legătură cu institutiile orașului sau județului, într-o anumită chestiune. Rubrica se numește “Opinia lu’ …”.

Astăzi, ne-a atras atentia postarea reputatului filolog Cosmin Dragoste, conferentiar universitar doctor al Facultății de Litere din cadrul Universității din Craiova, specializat în civilizația și literatura germană.

Foto facebook: Cosmin Dragoste

“Facts: un viitor candidat la Primăria Craiova a luat un pic de start furat și a început să bage tare pe campanie în online. E ok, dar când faci asta, îți asumi niște lucruri. Iar startul îl furi nu când ești 100% pregătit de război, ci 200%, când ai temele făcute la punct și virgulă și le poti spune și în somn. Personal, nu am absolut nimic cu omul, nici nu il cunosc. Problema mea e cu echipa care îi face campanie și care e de noaptea minții. Așadar, dacă omul vrea să aibă măcar sanse teoretice (că acum nici pe acelea nu le are) își schimbă team-ul. Sau dacă toată strategia e izvorata din capul lui, atunci e grav și se retrage singur din cursă. E mai onest.

Să explic: am avut câteva comentarii la niște link -uri unde omu’ se caznea, în “giboneza corporatista” (vorba lui Răzvan Ioan Boanchiș), să prezinte niște sf-uri blablabla pentru Craiova. Printre care si piste pentru skateboards. Foarte fain, omu ‘ încearcă să agațe electorat corporatist și încă niște hipsteri abia ieșiți din adolescență și dobândind drept de vot. Foarte bine, fiecare e liber sa încerce. Iar voturile, ca să îl parafrazăm pe Vespasian, nu au miros. Omu’ vine cu link -uri să îmi demonstreze că și în alte orașe, precum Sibiu sau Cluj există așa ceva. Fratioare, pui carul înaintea boilor.

Și presupune el, la întrebarea pe care mi-o lanseaza jurnalistul Florin Băltărețu (care ar fi profilul candidatului ideal) cum că eu, ca mai toți retrograzii, am fi mai pe clasic, ashea, mai cu construcția de școli, spitale și alte inutilități din astea de comuniști.

Gândirea nu costă, dar cere efort

Hai sa răspund lapidar tuturor celor care mi-ati scris. Asadar: omu ‘ și partidul lui nu pot face pistele de biciclete și de role și de alte vehicule pe care le visează noaptea pentru că nu cunosc structura orașului: de câte ori o fi străbătut omu’ orașul pe jos? Dacă ar fi făcut-o măcar o singură dată, ar fi văzut de ce nu se pot face sf-urile sforăitoare și că orașul trebuie complet resistematizat pentru asta, ceea ce nu se poate cel puțin în următorii 20 de ani.

Înainte de a visa orașul ca mare hub IT și alte bau-bauri corporatiste vidate substanțial și esențial, l-aș întreba, dacă aș fi ziarist, dacă are habar cate școli și licee din Craiova își încep programul dimineața la 7.30, dacă are habar (pe cifre exacte) câți elevi și profesori sunt afectați de această anomalie cauzată de supraaglomerare și care sunt efectele psiho-pedagogice și somatice pe termen mediu și lung asupra tuturor celor implicați în procesul educativ. L-aș întreba dacă știe (tot pe cifre) în cate clase de grădinițe, școli și licee este depasit cu mult numărul maxim admis de copii. Poate că nu ar strica niște școli și licee în plus, până la pistele de cai verzi pe pereți.

L-aș mai întreba cum ar rezolva concret problema locurilor de parcare cu plată din centrul urbei și dacă ar habar (tot pe cifre exacte) câți oameni lucrează la instituțiile și firmele din centrul Craiovei și pe câți afectează una dintre cele mai mari tampenii ale administrației dezastruoase Genoiu. Până la hub-urile de astronauti și biologi spațiali, hai să vedem unde parcam și cum ajungem în timp util la muncă, cum stationam fără să plătim o groaza de banet atunci când suntem la muncă.

Nu l-aș mai întreba de străzile neasfaltate și de cele fără canalizare din Craiova, pentru că a și răspuns la asta, argumentand (fabulos, de altfel) că și în alte orașe mai dezvoltate se întâlnește această problemă, deci no panic, man, mai umblati putin în gumari și caucioace și mai faceti putinel caca în dosul curții, ca noi ne dăm cu hoverboardul.

L-aș mai întreba, de aș fi ziarist, cum se gândește concret, cu planurile și hărțile în față, să redimensioneze canalizarea orașului, pentru a nu mai fi inundat la orice ploicică. Da, știu, facem piste de ski-jet pentru corporates. Iar dacă ar veni cu argumentul tembeloid că și alte orașe mai dezvoltate se inundă, i-aș zice de alea neaoșe, românești, inegalabile.

Repet, nu am nimic cu omu ‘ (deși îmi dă impresia unui “gretist” care ar putea lansa programul “prima trotineta electrică “, adică exact pe “gustul” meu), ci cu o modalitate inepta de a face o campanie de rasu-plansu. Dacă aș fi în locul catindatului, cel mai tare m-ar deranja sloganul ales: “Craiova, alege să evoluezi!” Daca nu stim elementara diferență dintre “evoluție ” și “progres “, plecăm acasă, tati! Nu ar avea rost sa il intreb de această diferență din punct de vedere filosofic, social, istoric, biologic.

Pentru că se vede de pe Lună scăparea atât de mare, încât orice om cu mai mult de un neuron in cap nu ar acorda un vot unui astfel de om, reprezentat de această lozincă de pus in ramă. Dacă mi-ar fi făcut cineva acest slogan de campanie, îl resetam din fabrică, la mamicuta lui, în secunda doi și îl concediam cu multe șuturi în partea dorsala.

Dar deja am bagat prea mult în seama aceste lucruri.

PS1: nu sunt în niciun partid, repet a mia oara asta, dar nici nu pot să nu remarc cretinismul absolut al echipelor de imagine și de campanie de la diferite partide. Cand o sa mai am timp, o sa vorbesc și despre alți “deștepți “, de la alte partide.
PS2: nu mă interesează mesajele primite în privat despre trecutul politic, profesional etc al nimănui. Nu sunt adeptul mesajelor “știu ce a făcut X vara trecută “, chiar când vin cu dovezi și documente la pachet. Țineți-le pentru voi, o sa aveti nevoie de ele în campanie, când va veți da la gioale, ca de aia sunteți politicieni. Eu nu am vreun interes electoral, din fericire nici nu mai pot vota în Craiova.

Nu mă interesează nici mesajele (mult mai puține, e adevărate) de tipul “lasă-l și tu în pace, nu te lua de el, că e de-al nostru!” Sa am pardon, de al meu nu e, ci doar al vostru și al structurilor care vă susțin. Să vă stăpâniți sănătoși unii pe alții!”


Urmareste REPUBLICA TV LIVE

Despre admin

V-ar mai putea interesa

Dan Diaconu explică pericolul uriaș și situația curentă în confruntarea SUA-Rusia

Autor: Dan Diaconu Pachetul de ajutorare a Ucrainei este doar un preambul. Cu toate că …

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.