Ultimele știri
Acasă / Externe / Coronavirus: „75.000 de infecții probabile în Wuhan”. Estimările savanților
SERPICO CRAIOVA

Coronavirus: „75.000 de infecții probabile în Wuhan”. Estimările savanților

Predictiile oamenilor de știință care lucrează la cercetarea infecțiilor reale din zona de plecare a agentului patogen. Discrepanțe în reviste științifice cu privire la numarul celor infectati.

foto:EPA

Există un război de numere și prognoze privind contagiozitatea reala ancoronavirusului din China: oamenii de știință adunați în echipe din diferite părți ale lumii calculează probabilitățile de răspândire și scenarii viitoare, pornind nu atât de la cazurile constatate și comunicate (aproximativ 11 mii, cu peste 259 decese la 31 ianuarie), dar din estimări matematice, scrie Corriere Della Sera.

Alte epidemii locale probabile

Revista Lancet raportează peste 75.000 de persoane probabil infectate în megalopolisul Wuhan (de unde provine virusul) într-un articol publicat vineri: cercetarea, regizată de Gabriel Leung de la Universitatea din Honk Kong, sugerează că alte orașe chineze este posibil să fi importat deja zeci de infecții, suficiente pentru a începe epidemiile locale.

„Dimensiunea reală a epidemiei și potențialul ei de pandemie rămân neclare”, spun autorii. Studiul spune că fiecare persoană infectată cu virusul poate infecta în medie între două și trei persoane și că răspândirea din decembrie s-a dublat la fiecare 6,4 zile. “Este posibil ca epidemiile să crească deja în orașele chineze mai mari, cu 1-2 săptămâni mai târziu decât Wuhan”, concluzionează cercetătorii, citati de Corriere Della Sera.

Estimări mai pesimiste

Două scenarii raportate online de revista „Nature” vorbesc în schimb de 39 de mii și 190 de mii de infecții în regiunea Wuhan, capitala provinciei centrale Hubei. Cel mai „liniștitor” scenariu provine de la un grup de cercetători italo-americani cu autori in vigoare la Fundația Isi din Torino (Institutul de schimb științific). În schimb, cea mai pesimistă prognoză este semnată de o echipă anglo-americană. Cu toate acestea, experții sunt cei mai preocupați de „noile focare care apar în afara Chinei. Virusul – se spune în articol – s-a răspândit deja în grupuri mici situate în Vietnam, Japonia, Germania și Statele Unite, chiar dacă „autoritățile au identificat rapid persoanele afectate”.

OMS: «Riscul global ridicat»

Mortalitate „scăzută”

În ceea ce privește mortalitatea – citește articolele – estimarea a 2-3% pentru coronavirus este confirmată: a provocat patologii grave și decese în special la vârstnici, în special cu boli preexistente, precum diabetul sau bolile de inimă. O tânără de 36 de ani din epicentrul megalopolis, fără boli preexistente cunoscute, este cea mai tânără victimă raportată până acum. Ratele mortalității respective pentru pacienții SARS și MERS au fost de 9,5 și 34,5%.

OMS: “Riscul global ridicat”

OMS (Organizația Mondială a Sănătății) a apreciat riscul global din coronavirusul „ridicat” chinezesc, corectând rapoartele anterioare în care vorbea despre un nivel „moderat”. Riscul „este foarte mare în China, ridicat la nivel regional și ridicat la nivel global”. Și există un risc grav că în curând vom putea vorbi despre o „urgență internațională pentru sănătate”, a anticipat ministrul Sănătății, Roberto Speranza. Noul virus, a adăugat el, „este clasificat în tipul B (precum Sars și Polio) din punct de vedere al pericolului, dar este de fapt administrat ca o clasă A, precum holera și ciuma”.

Foto AFP: În lume există 14 mii infectați.

Ce să faci pentru a evita contaminarea. Iată cum să recunoști infecția: simptome și tulburări

Febra, tusea, respirația: acestea sunt principalele simptome cauzate de coronavirus 2019n-CoV. Virusul afectează tractul respirator. Prima regulă este să vă spălați mâinile cu apă și săpun timp de cel puțin 20 de secunde. În mod alternativ, utilizați un dezinfectant cu cel puțin 60% alcool. Nu atingeți niciodată ochii, nasul și gura cu mâinile murdare. Evitați contactul cu cei care au infecția sau păstrați cel puțin o distanță de aproximativ doi metri. Dacă aveți simptome, trebuie să rămâneți acasă, izolați-vă de membrii familiei și să apelați la medic. Când strănutati folosiți întotdeauna un servetel și aruncați-l, sau, alternativ, golul manșonului aplecând brațul la cot. În cele din urmă, este indicat să curățați și să dezinfectați obiectele care se ating cel mai des.

Urmareste REPUBLICA TV LIVE

Despre admin

V-ar mai putea interesa

Mai multe ţări Schengen înăspresc controalele la frontiere pentru a reduce imigraţia ilegală (sinteză)

Zona SchengenFoto: Nikolai Sorokin / Dreamstime.com Mai multe ţări, printre care Austria, Republica Cehă, Franţa, …

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.