Ultimele știri
Acasă / Cultura-Media / In lupta pentru salvarea obiectelor de patrimoniu de la Colegiul Carol I Craiova. Peste 7.000 exemplare fluturi unicat din Africa, Asia şi America erau păstrate în instituția de învățământ

In lupta pentru salvarea obiectelor de patrimoniu de la Colegiul Carol I Craiova. Peste 7.000 exemplare fluturi unicat din Africa, Asia şi America erau păstrate în instituția de învățământ

Prima oară am intrat in Colegiul Carol I in februarie 2013. Impresionată de colecția unicat de fluturi exotici, am scris un material pentru Evenimentul zilei. Apoi, l-am publicat si in Adevarul. Colegiul Național Carol I se afla intr-o stare de degradare greu de acceptat. Patrimoniul compus din carti de o valoare inestimabilă (peste 84.000), tablouri, busturi, si multe alte obiecte asteapta sa fie salvate.

Iata textul:

Colecţie unicat de fluturi exotici la Craiova

În micul muzeu de la Carol I pot fi admiraţi mii de fluturi exotici din Africa, Asia şi America. Exponatele au fost strânse în ultimii 20 de ani, iar patrimoniul adăpostit aici numără peste 7.000 de fluturi exotici şi autohtoni, o colecţie impresionantă la nivel european şi chiar mondial.

FOTO: Restauratorii Muxeului Olteniei veneau în fiecare an să salveze colecția de peste 7.000 de fluturi exotici

Colecţia este cu atât mai valoroasă cu cât pe zi ce trece specii unicat de fluturi au început să dispară, spun specialiștii în restaurare. Una dintre acestea este Coada Rândunicii, o specie care odinioară era întâlnită în ecosistemul României. Patru profesori de biologie au strâns de-a lungul timpului colecţiile de fluturi, respectiv „Adriana şi Ioana Eugenia Rusescu” şi „Claudia şi Ioan Stănoiu”.

Cum dăunătorii acestor specii nu pot fi distruşi decât prin anumite metode, specialişti de la laboratorul de restaurare-conservare din cadrul Muzeului Olteniei vin în fiecare an să reconserve fluturii pentru a-i feri din calea celui mai periculos şi des întâlnit dăunător, molia.
Zeci de procedee pentru a păstra intacte exponatele

Exponatele sunt conservate în prealabil împotriva atacului dăunătorilor. Aceste colecţii se verifică cel puţin o dată pe an, conform legii conservării. Colecţia de la Carol I cuprinde fluturi de toate felurile, adunaţi cu migală din întreaga lume, munca restauratorilor fiind extrem de grea.

„Este o muncă migăloasă pentru că trebuie să scoţi piesele din cutii cu mare atenţie. Altfel, se pot distruge extrem de uşor. Apoi sunt tratate cu diferite substanţe, care pentru om sunt toxice. După ce trec prin anumite procese sunt reaşezate în cutii care se sigilează“, explică restaurator Gheorghiţa Filcu. Acest proces poate dura zile în şir, mai spun restauratorii.

În lupta pentru supravieţuire a obiectelor de patrimoniu

Restauratorii de la Muzeul Olteniei fac această muncă cu pasiune de zeci de ani. Mâinile lor au salvat zeci de mii de obiecte de la distrugere, obiecte de patrimoniu cultural naţional, aparţinând numeroaselor muzee şi instituţii din zona Olteniei şi din ţară. Gheorghiţa Filcu a lucrat mai bine de 35 de ani fiind atestată în restaurare, iar Lavinia Bălă, de peste 20 de ani.

Alături de acestea la Muzeul Olteniei există alţi 40 de specialişti în restaurare-conservare pe diferite secţiuni. Investigaţiile fizico-chimice, determinarea structurii şi compoziţiei obiectelor de patrimoniu, gradul de degradare şi stabilirea diagnosticului pieselor aduse la restaurare, sunt doar câteva dintre tehnicile folosite. Ei nu prepară doar substanţe şi restaurează materialul biologic, ci îl şi colectează în cadrul cercetărilor întreprinse în special în ecosistemele Olteniei.

Iata in ce situație se află acum patrimoniul si cladirea Colegiului Carol I, o bijuterie arhitectonica:

Urmareste REPUBLICA TV LIVE

Despre Maria Staicu

V-ar mai putea interesa

Ce baroni locali PSD ar dispărea după reforma Ciolacu

Reforma propusă de liderul PSD, Marcel Ciolacu, a stârnit discuții aprinse în rândul baronilor locali …

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.