Ultimele știri
Acasă / Administratie / POLITICO: Atenție la Bruxelles, vine noul guvern olandez al lui Geert Wilders

POLITICO: Atenție la Bruxelles, vine noul guvern olandez al lui Geert Wilders

Printre prioritățile liderului de extremă dreapta se numără distrugerea politicii UE în materie de migrație și diluarea angajamentelor ecologice.

Țările de Jos au un acord de guvernare pentru o nouă coaliție de guvernământ de dreapta după șase luni de negocieri după victoria surpriză a lui Geert Wilders în alegerile din noiembrie. | Koen Van Weel/ANP/AFP prin Getty Images

Partidul de extremă dreaptă a lui Geert Wilders urmează să devină parte a guvernului olandez – iar undele de șoc nu vor întârzia să lovească mașina UE la Bruxelles, scrie POLITICO.

După șase luni de certuri și negocieri dureroase, Țările de Jos au în sfârșit un acord de guvernare pentru o nouă coaliție de guvernare de dreapta. De când Wilders a surprins Europa cu victoria sa electorală de anul trecut, șansele ca veteranul de foc să devină prim-ministru și să se alăture la masa summitului UE s-au stins.

El a atenuat, de asemenea, unele dintre cele mai dure politici ale sale anti-islam și propunerea sa anterioară pentru un referendum privind părăsirea UE, în efortul de a ajunge la un acord de împărțire a puterii cu alte partide.

Dar Bruxelles-ul este încă pregătit pentru un șoc.

Dacă acordul de coaliție va fi confirmat, un nou guvern va avea rolul Partidului de extremă-dreapta pentru Libertate (PVV) al lui Wilders, alături de Partidul Poporului pentru Libertate și Democrație (VVD), de centru-dreapta, mișcarea populistă de dreapta Farmer-Citizen Movement (BBB). ) și noul contract social centrist (NSC). Este puțin probabil să reprezinte afaceri ca de obicei.

Cea mai imediată durere de cap pentru instituția UE va fi probabil noile planuri de migrație olandeze. Coaliția vrea să aibă „cea mai strictă politică de azil vreodată” printr-o lege temporară a crizei. Vrea să renunțe la anumite reguli UE privind migrația, punând Haga pe un curs de coliziune cu Bruxelles-ul, care tocmai a convenit un nou pact privind migrația și azilul.

O a doua problemă spinoasă este extinderea blocului de 27 de țări. Țările de Jos erau deja unul dintre jucătorii mai stricti din UE, susținând că țările ar trebui să se îndrepte către aderarea europeană pe baza reformelor interne, nu a considerațiilor geopolitice. Noua coaliție se va concentra și mai mult pe acest proces bazat pe merit.

Aceasta este o veste potențial proastă pentru țări precum Ucraina, care a făcut eforturi pentru o cale rapidă spre aderarea la UE.

Există, de asemenea, implicații politice mai largi.

Euroscepticismul și frugalitatea fiscală a lui Wilders vor lega mâinile noului premier olandez și ale diplomaților olandezi din UE – care au reputația de a bate peste greutatea națiunii lor în sala de negocieri. Este puțin probabil ca aceștia să aibă aceeași flexibilitate de a negocia și de a negocia ca în timpul prim-ministrului în funcție Mark Rutte, cum ar fi împrumuturile comune pentru apărare sau extinderea viitorului buget al UE.

POLITICO dezvăluie ce va însemna noul guvern pentru politica UE în următorii ani.

Finanțe UE: buzunare superficiale

Rutte era deja cunoscut sub numele de „Domnul No” la Bruxelles pentru că s-a opus împrumuturilor comune ale UE sub orice formă. Lucrurile se vor înrăutăți doar cu Wilders ca regizor al noului guvern olandez.

Când Rutte a aprobat cu râvnă fondul de redresare post-pandemie al UE de 700 de miliarde de euro în 2020, Wilders l-a acuzat că a aruncat banii contribuabililor olandezi pentru a-i salva pe italienii care evadează impozitele. Noul guvern vrea să reducă plățile efectuate de Țările de Jos către UE. Acest lucru vine direct împotriva apelurilor liderilor europeni, cum ar fi președintele francez Emmanuel Macron, de a extinde bugetul blocului sau de a crește împrumuturile comune pentru finanțarea apărării.

Aceste discuții vor ocupa centrul viitoarelor negocieri privind noul buget multianual al UE, care va intra în vigoare în 2028. Ultima dată, discuțiile au culminat cu un summit maraton al liderilor de cinci zile. Având în vedere provocările actuale ale UE – de la apărare la tranziția ecologică – discuțiile erau deja probabil mai dificile, iar asta era înainte ca Țările de Jos să solicite mai puțin să plătească în pot.

Acțiunea climatică: O nuanță mai deschisă de verde

Sub Rutte, Țările de Jos au devenit una dintre cele mai ambițioase țări din Europa în materie de climă. Noua coaliție de dreapta pune capăt acestui lucru.

Sub conducerea lui Mark Rutte, Țările de Jos au devenit una dintre cele mai ambițioase țări din Europa în materie de climă. Noua coaliție de dreapta pune capăt acestui lucru. | Kenzo Tribouillard/AFP prin Getty Images

PVV-ul lui Wilders, care minimizează pericolele încălzirii globale , nu a câștigat aprobarea partenerilor săi de coaliție pentru cererile sale de a distruge obiectivele țării în materie de climă și de a ieși din Acordul de la Paris: „Ne ținem de acordurile [climatice] existente”, acordul cu patru părți scrie.

Dar textul nu oferă nicio indicație despre modul în care noul guvern intenționează să își îndeplinească angajamentele în temeiul dreptului național, european sau internațional.

În schimb, coaliția a fost de acord să renunțe la o serie de măsuri climatice – inclusiv o creștere planificată a taxei pe CO2 a țării și o cerință de a înlocui cazanele pe gaz fosil cu pompe de căldură electrice. De asemenea, dorește să extindă forarea de gaze în Marea Nordului, evitând în același timp în mod ideal noile turbine eoliene pe uscat.

Textul menționează sprijinirea proprietarilor de case cu renovări eficiente din punct de vedere energetic, precum și investiții în hidrogen și captarea carbonului.

Totuși, la fel ca și manifestul electoral al PVV, accentul politicii climatice a coaliției este aproape exclusiv pe „adaptare” – pregătirea țării pentru vremea extremă și alte efecte ale încălzirii globale. Există doar o mențiune vagă despre reducerea emisiilor cauzate de încălzirea planetei: „Cu măsurile potrivite, creșterea verde este promovată și emisiile dăunătoare sunt reduse”.

Comerț: pivot protecționist

După o campanie surprinzător de tematică internă, subiecte precum comerțul și afacerile externe sunt încă oarecum cutii negre. Acordul în patru direcții aduce autonomie strategică și „reducerea dependențelor strategice, de exemplu atunci când vine vorba de China de materii prime critice”. În același timp, capitolul despre comerț este grăitor de scurt și mult mai puțin detaliat decât cel despre locuințe, migrație și agricultură.

După o campanie surprinzător de tematică internă, subiecte precum comerțul și afacerile externe sunt încă oarecum cutii negre. | Koen Van Weel/ANP/AFP prin Getty Images

Două partide de coaliție – NSC și BBB – sunt noi pe scenă, în timp ce PVV-ul lui Wilders nu a fost niciodată pe deplin implicat într-o coaliție. Bruxelles-ul, totuși, va fi ușurat să citească că „Țările de Jos vor rămâne un partener constructiv în interiorul UE” și că „sprijinul său politic, militar, financiar și moral pentru ca Ucraina să reziste agresiunii ruse” va continua.

Cu toate acestea, cu fermierii reprezentați mai proeminent în noul Cabinet, Haga va fi probabil mai critică față de acordurile de liber schimb. Ultimul parlament din martie 2023 a criticat acordul comercial mult întârziat cu blocul Mercosur al țărilor sud-americane, iar un minister BBB al agriculturii ar rezista cu siguranță oricărui astfel de acord .

Acordul leagă în mod explicit acordurile comerciale (în special nu „acordurile de liber schimb”) de „conservarea” bogăției pe plan intern. „Standarde egale și rezonabile” sunt cheia aici, scriu părțile.

Agricultura: Lupte pentru agricultură

Vacile olandeze fac caca mult , iar acest lucru a făcut viitorul fermierilor din țară incert – și a lăsat coaliției Wilders o sarcină potențial imposibilă.

Pentru a îndeplini limitele UE privind poluarea cu azot, Țările de Jos vor trebui să își reducă efectivele de animale și chiar să închidă unele dintre ferme. Eforturile guvernului anterior de a respecta regulile au dus la proteste în masă ale fermierilor .

În acordul lor de coaliție, noul guvern a spus că va revizui regulile de poluare cu azot pentru a le permite fermierilor să pulverizeze mai mult gunoi de grajd pe câmpurile lor și pentru a preveni preluarea forțată a fermelor.

De asemenea, intenționează să facă lobby la Bruxelles pentru a renegocia politica UE privind azotul și pentru a obține o nouă derogare de la reguli, precum și pentru a atenua definirea zonelor cele mai poluate.

„Țările de Jos au desemnat întreaga țară ca fiind vulnerabilă, așa că acest lucru poate fi revizuit”, se arată în acord, adăugând că guvernul va „demonstra la Bruxelles că anumite zone nu mai sunt vulnerabile”.

Digital: Spotlight off tech

Țările de Jos s-au mândrit că este un lider digital în Europa, cu economia sa deschisă a datelor și promovarea politicilor tehnologice favorabile inovației (a se citi: soft-dur). Țara găzduiește sediul central european al Uber, în timp ce gigantul ASML care imprimă microcipuri este bijuteria coroanei scenei sale tehnologice vibrante.

Sub noul guvern, acea imagine ar putea avea de suferit. În lista lor de 10 priorități, liderii de partid nu au menționat conducerea digitală sau tehnologică; puținele propuneri noi de politici tehnologice susțin probleme mai ample, cum ar fi securitatea națională și creșterea economiei. Observatorii tehnologiei se îngrijorează mai puțin că un guvern populist de dreapta ar inversa pozițiile olandeze cu privire la tehnologie, decât că nu pare prea interesat de tehnologie.

Un motiv pentru a sărbători: o reducere fiscală pentru expatriați, care a servit pentru a atrage lucrători din cunoștințe, a fost inițial în linia de foc din partea noului contract social de speranță guvernamentală, dar textul coaliției nu a menționat nicio mențiune despre eliminarea sau ușurarea măsurii. Acest lucru va veni ca o ușurare majoră pentru ASML, care la începutul acestui an a amenințat că își va muta investițiile în altă parte dacă regimul expat a fost abandonat.

Reportaj de Barbara Moens, Gregorio Sorgi, Zia Weise, Koen Verhelst, Bartosz Brzeziński și Laurens Cerulus

Acest articol a aparut pentru prima data in POLITICO


Despre Maria Staicu

V-ar mai putea interesa

PNL Dolj cere anularea alegerilor de la Malu Mare: 66 de alegători nu au primit buletine de vot. Nu este o simplă eroare materială, ci ne aflăm în fața unei fraude electorale evidente. FOTO DOCUMENT

PNL Dolj a depus la Biroul Electoral Central o cerere de anulare a alegerilor din …

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.