Ultimele știri
Acasă / Craiova in direct / Exclusiv. Astronomii Universității din Craiova au descoperit cel mai mare Asteroid care s-a apropiat de Pământ. Video
SERPICO CRAIOVA

Exclusiv. Astronomii Universității din Craiova au descoperit cel mai mare Asteroid care s-a apropiat de Pământ. Video

Este cel mai mare asteroid care s-a apropiat atât de mult de Terra de la asteroidul 2019 OK.

Asteroid 2023 DZ2 a fost descoperit pe 27 Februarie 2023 de astronomii Universității Craiova alături de astronomii de la Institutul Astronomic al Academiei Române în colaborare cu Telescopul Issac Newton (La Palma -Spania) în proiectul ParaSol.

2023 DZ2 este un asteroid de aproximativ 70 de metri în diametru, clasificat ca obiect apropiat de Pământ al grupului Apollo și inițial un Impactor Virtual(VI). A fost observat pentru prima dată pe 27 februarie 2023, când se afla la 0,11 UA (16 milioane km) de Pământ, cu telescopul Isaac Newton de românul Ovidiu Văduvescu și studenții Freya Barwell și Kiran Jhass (astronomi de sprijin pentru studenți ING și Universitatea Sheffield) în cadrul proiectului EURONEAR. A trecut pe 174.638 ± 26 km (108.515 ± 16 mi) de Pământ pe 25 martie 2023. Aceasta este puțin mai puțin de jumătate din distanța până la Lună. Acesta a fost cel mai mare asteroid care s-a apropiat atât de aproape din 2019, Pe 21 martie 2023, cu un arc de observare de 66 de zile, a fost eliminat din Tabelul de riscuri Sentry.

“Asteroidul 2023 DZ2, recent descoperit, va naviga în siguranță pe lângă Pământ astăzi. Asteroizii trec planeta noastră în siguranță tot timpul, dar o apropiere apropiată de unul de această dimensiune (140–310 ft, sau 43–95 m) are loc doar aproximativ o dată pe deceniu. (Nu există nicio amenințare cunoscută pentru cel puțin următorii 100 de ani”, a anunțat NASA.
Ovidiu Văduvescu – ASTRONOM, CERCETATOR, PROFESOR ASOCIAT, ISAAC NEWTON GROUP (ING), INSTITUTO DE ASTROFISICA DE CANARIAS (IAC), UNIVERSITATEA DIN CRAIOVA (UCV)

Astronom international de origine romana cu experienta in Spania, Canada, Chile, Franta si Africa de Sud. Originar din Craiova (absolvent al Facultatii de Matematica) cercetator la Institutul Astronomic al Academiei Romane (1991-97), dublu doctor in astronomie (UBB Cluj 1997) si astrofizica (Univ York Toronto 2005). Din 2009 astronom in La Palma (insulele Canare, Spania) si profesor asociat conducator de doctorate in astronomie al Universitatii din Craiova.

Urmareste REPUBLICA TV LIVE

Despre Maria Staicu

V-ar mai putea interesa

Clubul de presă, apel către CNA să NU fie părtaș la crima de presă. Presiunile asupra jurnaliștilor trebuie să înceteze! Facem SCUT în fața jurnalistei Anca Alexandrescu

Clubul de Presă asistă cu stupoare la o faptă ce nu s-a mai petrecut pana …

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.