Ultimele știri
Acasă / Administratie / Moțiunea de cenzură depusă de opoziție împotriva cabinetului condus de Viorica Dăncilă a fost adoptată. Klaus Iohannis: „Astăzi a cîștigat România”. Consultări cu partidele, maine. Ce urmează?

Moțiunea de cenzură depusă de opoziție împotriva cabinetului condus de Viorica Dăncilă a fost adoptată. Klaus Iohannis: „Astăzi a cîștigat România”. Consultări cu partidele, maine. Ce urmează?

Moțiunea de cenzură a fost adoptată cu 238 de voturi „pentru”. Pentru adoptarea documentului era nevoie de cel puțin 233 de voturi. Klaus Iohannis a salutat succesul moțiunii de cenzură împotriva Guvernului Dăncilă. Președintele a spus că „astăzi a cîștigat România”.


Moțiunea de cenzură a fost adoptată, joi, în plenul reunit al Parlamentului, fiind 238 de voturi „pentru”, patru „împotrivă” și trei voturi anulate, a anunțat senatorul PNL Marcel Vela, de la tribuna plenului Camerei Deputaților. foto:europafm.ro

Partidele parlamentare sînt convocate mîine dimineață la consultări la Cotroceni. Viitorul Executiv trebuie să asigure o guvernare eficientă pînă la parlamentare, indiferent cînd se vor desfășura acestea, crede șeful statului.

Klaus Iohannis se pronunță în favoarea alegerilor anticipate și vrea să verifice dacă există consens în această privință. „Cea mai bună soluție pentru redarea legitimității Parlamentului este, evident, întoarcerea cît mai rapidă la votul cetățenilor, adică alegeri anticipate.

Aceasta nu se poate face decît dacă există un consens în cadrul formațiunilor parlamerntare actuale. În cadrul consultărilor voi constata dacă există un consens. Din acest moment, prioritară devine punerea în aplicare a prevederilor constituționale”, a declarat Klaus Iohannis.

Întocmirea bugetului pe 2020 și desemnarea unei propuneri de comisar european din partea României „sînt probleme care nu suportă nici o amînare”, a mai spus șeful statului.

În opinia sa, demersul de joi al Parlamentului vine în completarea votului de la europarlamentare, de pe 26 mai. „Românii au cerut oprirea distrugerii justiției, să nu se producă îndepărtarea țării noastre de Uniunea Europeană.

Am reușit să îndeplinim toate aceste solicitări”, a declarat Klaus Iohannis.Colaborarea dintre partidele de opoziție în vederea adoptării moțiunii este, în opinia sa, „un semn de maturitate politică”.

Într-o ediție specială a Știrilor Europa FM, atît Ludovic Orban, președintele PNL, cît și Dan Barna, liderul USR, s-au declarat de acord că alegerile anticipate ar fi varianta cea mai eficientă de ieșire din criza politică.Cei doi politicieni speră ca Pro România, partidul fostului premier Victor Ponta, să aibă aceeași opinie.

Ce urmează?

Legea spune că, în cazul în care o moțiune de cenzură primește votul în Parlament, atunci se retrage votul de încredere al Legislativului pentru Guvern.

Potrivit Legii 90/2001 privind funcționarea Guvernului și a ministerelor, principala consecință este aceea că Executivul nu mai poate emite ordonanțe de urgență sau propuneri legislative către Parlament, scrie europafm.ro.

Calendarul consultărilor pentru formarea unui nou guvern

Administrația Prezidențială a anunțat calendarul consultărilor de vineri, de la Palatul Cotroceni pentru formarea unui nou guvern, după ce moțiunea de cenzură a Opoziției a fost adoptată în plenul Parlamentului, iar încrederea în Cabinetul Dăncilă retrasă.

Potrivit unui anunț, reprezentanții PNL sunt convocați la ora 11.00, cei ai USR începând cu 11.30, liderii UDMR de la ora 12.00, iar cei ai PMP de la ora 12.30.

Reprezentanții grupului parlamentar Pro-Europa sunt convocați la ora 13.00, cei ai ALDE de la ora 13.30, reprezentanții minorităților naționale începând cu ora 14.00, iar social-democrații de la 14.30.

Președintele Klaus Iohannis a anunțat, joi, consultări cu partidele parlamentare vineri, la ora 11.00, pentru formarea unui nou Guvern, după ce moțiunea de cenzură a Opoziției a fost adoptată în plenul Parlamentului, iar încrederea în Cabinetul Dăncilă retrasă.

„Voi convoca partidele parlamentare mâine, la prima rundă de consultări, începând cu ora 11.00”, a anunțat președintele Klaus Iohannis.

Despre admin

V-ar mai putea interesa

România va trimite 33 de eurodeputaţi în Parlamentul European. Cine sunt aceȘtia

Cel mai mare scor după alegerile de duminică, 9 iunie 2024, a fost obţinut de …

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.